Steinen 21 JEG OG HARRYBAMSEN MIN (1996) (del 2)

Fortsettelse på JEG OG HARRYBAMSEN MIN (1996)


6) DET OPPKOPLA NORGE

At sånne høflighets-spørsmål reiser seg, uttrykker egentlig at store endringer i Norge alt har skjedd - men at tenkinga vår og vanene våre henger etter.

Telefonene våre er ikke det samme som de var i 1960, 1980, 1990. (Og telefonene i år 2000 blir ikke det samme som de var i 1996. Fjerntakst fx, ser ut til å forsvinne alt neste år.) Men
huene våre henger igjen i (la oss si) 1975.

Hvis vi skal fløtte huene våre FRAM til år 2000,

- eller kanskje enda lengre, til den FJERNE framtid i år 2005!!!

kan vi lære minst to ting av utviklinga til nå:

1) NORDMENN vil KOMMUNISERE. Marsjen i retning MER
kommunikasjon (FLERE telefonlinjer, mer FLEKSIBLE telefonmåter, FLERE måter å sende beskjeder på, OSV) er ei av de VIKTIGSTE historiske prosessene i 2. halvdel av vårt århundre.

Denne bevegelsen er alt for lite studert av historikere! Gjennombruddet for mobiltelefon fx - så voldsomt raskt og så overraskende - er en av de mest SPENNENDE nyhetene i 1990-åra. Diskusjon av det kan trolig åsså hjælpe oss med å spå hva som vil skje i NESTE omgang. Kommer det NYE sånne gjennombrudd, fx?

Jeg trur det. Hvilke? Gjett!! (Internett...)

Artikkelen fortsetter under annonsen

2) Norge ER alt i KYBERROMMET.
Dette usynlige rommet, dette kybernetiske huldrelandet på "baksida" av vår fysiske virkelighet, der antallet dimensjoner er praktisk talt ubegrensa (og Kirkenes ikke ligger mindre sentralt enn fx Aker Brygge), oppsto historisk, i en primitiv, skisseaktig form, med telefonien i det forrige århundre...

Men det blir først et virkelig "landskap" med "steder" når det knyttes sammen med maskineri som gjør det til et effektivt alternativ til gatedøra og postsystemet. Sånt maskineri er, i primitiv form, fax og dumme svarere...og, i høyere form, e-postadresser som kan ta imot tekst, lyd og bilde, som du kan bruke UANSETT hvor du flytter deg i det fysiske landskapet.

VI ER DER NÅ. Alt nå er K-romsadressa vår (for mange av oss, mange adresser, fx diverse telefonnr, faxnr og E-postadresser) i regelen mer viktig når det gjelder BISNISS og FJERNE VENNER (sånne som vi kjente på skolen eller i tidligere ekteskap, men ikke har møtt på noen år) enn gateadressa og postadressa vår.

Og, reint teknisk sett, betyr disse mulighetene, som IKKE er science fiction, men som alt fins (skjønt de fleste av oss ikke har begynt å bruke dem):

Mobiltelefoni + NETT = Full tilgang til Kyberrommet, uansett hvor du er i det fysiske Norge.

Det sammenhengende KyberNorge HAR oppstått, og vi HAR flytta inn der, med adressene våre og mye av jobbinga vår. Vi har bare ikke fløtta inn med huene våre - ennå.

7) HØYT TIL FJELLS OG PÅ DET YTTERSTE SKJÆR

Hva vil skje når huene våre tar igjen virkeligheten?

At mange av oss begynner å OMORGANISERE HVERDAGEN VÅR.

Steinen 21 JEG OG HARRYBAMSEN MIN (1996) (del 2)

Jeg, fx. er skriver. (Og snakker. Og i beste fall: tenker.) Men skrive (snakke, tenke) kan jeg gjørra hvor som helst.

Problemet er å KOMMUNISERE det jeg skriver (snakker...tenker?) til den som vil BETALE meg for det. (Fx PC-World. Eller deg?)

Så lenge jeg skriver, behøver jeg ikke sitte i noen redaksjon. Og det gjør jæ'kke heller - unntatt for å snakke med folk. Men avhengigheta av telefonlinje har i praksis gjort, at jeg må jobbe i heimen. (Telefoner på hoteller er jævlig dyre, reint bortsett fra det evige plunderet med sentralbord og sånt småtteri.)

Kombinasjonen mobil + lommePC gjør det I PRINSIPPET mulig å jobbe i ei hule på fjellet, eller på ei strand i skjærgården. I PRAKSIS...krever sånt en masse ORDNING (av alt fra teknisk småplunder til livsvaner). Dette gjelder skriving, men det skal heller ikke så mye til før det blir effektivt med redigering av lyd. (Og TENKE? Gjør jeg best når jeg er HELT aleine.)

Alt detta gjør det mulig å bli teknisk nomade på en helt annen måte enn før - jobbe over hele landet og i utlandet, hele året. Og det passer meg FINT! (Reise rundt og holde foredrag gjør jeg alt over hele landet - når noen gidder invitere meg. Og ELSKER det!)

Dette er ei INDIVIDUELL løsning. Sånne kommer mange av oss, som er enslige, intellektuelle ulver, til å mekke for oss sjæl. Men vi er faktisk en del. Titusener, her i landet - minst.

8) STATOIL TIL TALLIN?

Bedrifter, da?

De kan faktisk gjørra det samme. Hvis et stort oljeselskap bygger stasjoner på bånn av sjøen, styrt fra Stavanger... Hvorfor da ikke heller legge styringa til Malm i Trøndelag, der arbeidskrafta er billig og bygninger kanskje gratis?

Eller til Estland. (Lyset går 8 ganger rundt jorda på ett sekund. Tallin ligger altså ikke langt vekk fra Nordsjøen.)

Og dette vil skje. A) fordi i storbyer er det dyrt å investere (i bygg, kommunikasjon, infrastruktur osv.) B) det går an å flytte anlegg AKKURAT dit kapitalkostnader blir lavest C) og flytte dit kvalifisert arbeidskraft er BILLIGST D) og kombinere
ulike fordeler (billig infrastruktur og tilbud om billige, bra boliger til folk som vil flytte, osv.).

Det krever eksperimentering, og noen av de tidlige
eksperimentene kommer til å gå på rævva, og så kommer
forståsegpåera til å si at disse ideene var feil. Og det krever svær omlegging i bedriftskultur, at sjefer og eiere får en annen måte å tenke på, at bedriftsøkonomer slutter å være teknologiske
analfabeter sånn at de faktisk kan REGNE på hva teknologiske alternativer koster, osv. Og alt dette kommer til å ta tid.

Men likkavæl kommer det til å skje. Sikkert som en ås.

Statsbedrifter kommer til å gjørra det samma. Kommunale
bedrifter. Skoler. Osv. ALT arbeid vil bli forandra.

Ikke med en gang. Mye må gå seg til! Teleprisene må ned mot null! Brukergrensesnitt må forenkles! Opphavsretts- og sensurregler må reformeres! En ny generasjon av
ikke-nett-analfabeter må bli varm i skoa! Men det KOMMER til å skje.

9) DET DUSTETE ORDET "TELEPENDLING"

Disse to prosessene - at vi cowboyer vil jobbe hvor det passer
oss, og at bedriftene vil desentralisere - har tilmed politikera fått øye på (noen av dem). De har begynt å snakke om det med et uheldig og unøyaktig inntrykk: TELE-PENDLING.

Begrepet er vill-ledende og feil, fordi det gir et inntrykk av at folk BOR et sted og REISER fram og tilbake til et anna sted der de jobber. Som en gammaldags PENDLER, som bodde (fx) i Hedmark, og kjørte fram og tilbake til jobb på bygg i Oslo.

Men poenget er IKKE at jeg (fx) JOBBER i Oslo Ytre Øst
(Albania, Kirkenes, Lima) og PENDLER til PCWORLD (BergensAvisen, Bergens Tidende, NRK-P2). Men at kroppen min ER (fysisk) ett sted, mens jobben min ER et anna sted, i kyberrommet.

OG DET ER IKKENO FAST ELLER NØDVENDIG FORHOLD MELLOM DISSE TO. Kroppen min kan (fx) flytte seg over kontinentene, mens jobben min er (fx) ett og BARE ett sted i K-rommet. Eller omvendt: Jeg kan sitte ett sted på Jorda og jobbe MANGE steder i K-rommet. Å kalle det TELE-PENDLING, gir en helt gæ'rn forståelse av hva
prosessen handler om.

Snakker vi om bedrifter, arbeidsmiljø og arbeidskultur, gir det ÅSSÅ et gæ'rnt inntrykk. Det er klart at nye nettbedrifter KAN spre jobber rundt til enslige husmødre som gjør underbetalt stykkarbeid i stua med skrikende unger rundt terminalen - et nå godt, gammalt, kjent skremmebilde. Og når gamle arbeidsmiljøer
går under, der folk har tradisjoner med å jobbe sammen, oppstår det farer for at gammaldags SAMHOLD på jobben kan forsvinne. Osv.

Men det som blir viktig med (la oss si) ei gruppe som skal fjernstyre en stasjon på bånn av Nordsjøen, blir ikke HVOR LANGT DE "Pendler" (uff, så dumt!) dit, men åssen kontakten DEM IMELLOM er. Om DE har nære og gode kontakter med HVERANDRE.

Fysisk? Ja kanskje det. Eller - kanskje? - over Nett? Poenget er at det blir KVALITETEN av menneskelig kontakt i jobben vi må slåss for, ikke HVOR menneskelige jobber er plassert i geografien.

10) LIKE FØR DET STORE SPRANGET

Jeg har tidligere skrivi at folk kjøper ny teknologi i gammal
form - og bruker den på gammal måte - ganske LENGE, -

- før de skjønner at de egentlig har kjøpt no NYTT, som de kan gjørra helt verdenshistorisk NYE ting med.

Sånn var det med bilen og strømmen. De første elektriske lysekronene kopierte levende lys, de første bilene var motoriserte hestekjerrer. Etterhvert blei elektrisk lys noe som fantes i enhver hytte i skauen. Sammen med bilene skapte elektrisiteten den moderne storbykulturen, og de moderne drabantbyene, sovebyene. Det 20. århundres kultur.

Bilene og strømmen betydde et KULTURSPRANG.

Alle som har lest Sherlock Holmes vil ha merka veldig TYDELIG at vi er i ei anna tid - med hestedrosjer og gasslys, men åsså helt anna sosiale forhold. Les Dashiel Hammets klassiske noveller om detektiven i "The Continental Op" derimot, og fortellingene kunne godt vært fra idag. (Eller i hvert fall 1980-tallet).

Men faktisk skreiv Conan Doyle de siste Sherlock
Holmes-historiene etter år 1900. Mens Hammet skreiv om
forbrytelser han hadde opplevd som Pinkerton-detektiv i USA, sånn ca. år 1915. Mellom Sherlock og The Op er det altså bare 10 til 20 år...

Det er så mye bilene og strømmen betydde. (Verdens første gangstermord fra bil skjedde i New York i 1912.) PLUTSELIG var det 19. århundres verden vekk - på et par tiår! Og det 20. århundres verden var her.

Jeg mener at nå er det LIKE FØR noe sånt skjer IGJEN. Det 20. århundres verden - VÅR VERDEN! - vil FORSVINNE på et tiår eller to, og en NY moderne kultur vil OPPSTÅ i ET STORT SPRANG!

11) TO REVOLUSJONÆRE TEKNOLOGIER VIL RYSTE NORGE!

Et hovedpoeng er at Norge VIL desentraliseres. Ikke på grunn av idealistiske drømmer om å bo på landet med Katt & Kaniner, men på grunn av beinhard, kapitalistisk lønnsomhet.

STORBYER VIL BLI ULØNNSOMME. Og jeg tipper at strømmen for alvor vil begynne å snu, innen de nærmeste 20 år (et FEIGT tips!).

Dette vil skape en hælvetes masse bølger! Og problemer? Jøss, ja!

På den andre sida: Skaper det ikke åsså MULIGHETER?

Fx til å laga et FORNUFTIG desentralisert samfunn. (Uansett hva hver enkelt av oss mener om EU - enten dere er enige med meg eller tar feil! - så viser EU-avstemninga sterk stemning for et IKKE-sentralisert Norge. Meningsmålinger viser dessuten at FLERE
enn de som stemte NEI ønsker no sånt - kanskje 3/4.)

Okei, nå blir det økonomisk mulig, tilmed LØNNSOMT. Så la oss diskutere ÅSSEN vi vil ha det! PLANLEGGE for det! Komme LITTEGRAN i forkant, for en gangs skyld!

Det går åsså an å diskutere å gjørra nye ting med demokratiet...byråkratiet...utdanninga...hjælp til den 3. Verden... Hva faen dere vil! (Mine kloke lesere klarer å pønske ut detta sjæl, jeg behøver ikke STAVE alt for dere.)

Steinen 21 JEG OG HARRYBAMSEN MIN (1996) (del 2)

Det som SKAPER disse mulighetene, er kombinasjonen av TO biter som mange ennå ser litt foraktelig på. Som leiketøy, som moter:

- Harrybjønn (ex Jappebamsen), dvs. ALTOMFATTENDE TELEFONI.

- Datanett (fx internett), dvs sammensmeltning av ALLE SLAGS DATAKOMMUNIKASJON.

Teknologisk tull? Leiker? Ja, det sa mange om bilen og
strømmen åsså, sånn rundt år 1900.

Men jeg mener at Bjønn' min er et LANGT viktigere framskritt enn bilen, og kommer til å forandre samfunnet MYE MER.

Harrybamse? Nei. FRIHETSMASKIN!

(1. halvår 1996)

tron øgrim