Forord til 2. utgave av KVIKKSØLV, januar 2000

Forord til 2. utgave av KVIKKSØLV, januar 2000

HVA leser du NÅ?

1. Dette er ei bok om DIN og min FRAMTID

Ved inngangen til 2000-tallet føler de fleste at noe DIGERT er i gang. En revolusjon ulmer under horisonten! Og det er et sug etter å diskutere de svære forandringene som kommer, FØR de velter over oss.

Da jeg var barn, for et halvt århundre sida, forandra Verden seg LANGSOMT.

Vi ringte i telefoner som var 20 år gamle (hvis vi hadde telefon) og skreiv på skrivemaskiner som var 30 år gamle (de som hadde skrivemaskin).

Nå bytter vi PCer nesten hvert år. Og en ett år gammal mobiltelefon er forelda.

Framtida var LANGT borte. Da ville vi få Romferder til Andre Planeter, og kanskje tilmed FJERNSYN! Men bortsett fra det, ville vi bo som før, og jobbe som før, og leve fra dag til dag som før.

Nå derimot, er framtida så NÆR! Hvert år hører vi om nye fantastiske oppfinnelser, som kan forandre vår store omverden og vårt lille dagligliv.

Kulturen forandrer seg så RASKT som aldri før i historia. Som dråper av kvikksølv som triller over et gølv!

Hva betyr det for ungdommen som vokser opp nå? Hva skjer med jobbene våre? Og med økonomien og samfunnet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen blir redde, noen blir forventningsfulle. Og nesten alle føler seg FORVIRRA.

2. Noen klare FRAMTIDSBILDER

I denne boka prøver jeg å gi noen forståelige SVAR.

Ikke fordi jeg er en Spåmann som kan Se Skjulte Ting! Mye av Framtida vil ALLTID være hemmelig for oss.

Men vi kan si NOE, hvis vi bruker sunt vett, samler kunnskap og (ikke minst!) sjekker historiske erfaringer.

I del I prøver jeg å gjette sammen et helhetsbilde av utviklinga fram til Norges 200-årsdag i 2014.

I del II ser jeg på hva som skjer med SKURKENE (forbrytelser) og LEGENE (medisin). Del III handler om by og land, og særlig SMÅBYEN.

Del IV handler om hva som skjer med JENTENE. Del V diskuterer ARBEIDERE og FAGBEVEGELSE, og del VI de FATTIGE LANDA i den 3. Verden.

Del VII handler om at mynt og sedler FORSVINNER i løpet av de neste ti åra. Det er ei STOR, VERDENSHISTORISK forandring!

Del VIII er om åssen datarevolusjonen forandrer POLITIKKEN. Del IX drøfter den store kampen mellom LINUX og MICROSOFT, som EGENTLIG åsså handler om POLITIKK i det nye århundret.

3. FINN det som DU har bruk for!

Emnene i boka er valgt ut sånn at de gir et stort, variert HELHETSBILDE. Hvis det er det du vil ha!

Samtidig er det LOV å gå rett på det som interesserer DEG, og hoppe over resten. Å BARE lese om MEDISIN, eller SKURKESTREKER, eller JENTER, eller PENGER og BØRS, eller DATA.

For å hjælpe deg som vil det, er det overskrifter på (nesten) hver eneste side.

Og TO oversikter over INNHOLD:

Ei KORT ? med de 9 hovedkapitlene ? på side 7, og ei veldig STOR ? med ALLE mellomoverskrifter, på side 220.

NOEN leser KVIKKSØLV som ei DATAbok. Andre leser'n som et Radikalt Skrift. I noen storbedrifter har'n vært brukt til lederskolering (ei bok om bissniss ? «ManagementLitteratur»!). Den har åsså vært brukt som UNDERHOLDNING ? eller kanskje skrekkroman?

Alt dette er helt okei! Samtidig håper jeg at ALLE som leser boka, får noen ideer som ikke helt PASSER dem ? som plager og irriterer dem litt, og får dem til å tenke nytt.

4. Åssen boka har blitt til

Jeg er en gammal raddis, nå resirkulert som Pønk Datajournalist, som lever av å tenke på, snakke om og skrive om framtida. Det er et stort privilegium, for jeg veit ikke om noe mer spennende emne. Og enten jeg snakker gratis på skoler og i fattige fagforeninger, eller for masse penger i steinrike databedrifter, gir diskusjonene med FOLK meg stadig nye ideer.

Denne boka er blitt til i sånne diskusjoner, med alt fra gamle pengegutter til unge fattige radikalere, fra departementsfolk til teknologer, ufaglærte arbeidere til universitetsansatte.

De blei til artikler, bl.a. i PC World, Klassekampen, på LOs hjemmeside, i diverse bedriftsbla?er og andre merkelige steder. Sånne skrivelser fra våren 1995 til idag er blitt NyDestillert til KVIKKSØLV.

Første utgave kom i juli 1997. Denne utgava, som er kraftig utvida, er pussa over i januar år 2000.

I de 30 månedene mellom 1. til 2. utgave har mye skjedd. Bl.a. har flere ting som var spådommer for litt over 2 år sida, blitt virkelighet nå:

Fx krisa for papiravisene på grunn av Internett. (Spådd bl.a. i kap. I 1.6.) Spredning av Nett og mobiltelefoner til stadig flere (og stadig fattigere) mennesker i den 3. Verden. (Spådd bl.a. i kap. VI.)

Eller beskrivelsen i kap. VIII av åssen framtidas store protestbevegelser vil bli organisert spontant, desentralisert og nedafra, over Nettet. Det er pussig å se åssen de store demonstrasjonene mot World Trade Organisation (WTO) i Seattle i november 1999 blei til nettopp på denne måten.

Hvis historia har vist at noe var feil i 1. utgava, så er det (nesten) bare at utviklinga har gått FORTERE enn jeg spådde.

Derfor tror jeg åsså at KVIKKSØLV kan leses med utbytte om 10 og 20 år. Både for å sjekke HVOR jeg traff ? og hvor jeg BOMMA. Og gi tanker om hva DET kom av.

5. Vil du ha MER om framtida?

KVIKKSØLV er egentlig bare toppen på et Isfjell:

ALT jeg har skrivi/sagt/ment/tenkt om data, samfunn og framtid i de siste 25 åra.

KVIKKSØLV er en slags fortsettelse på GRISEN FØR JUL fra 1985, ei svært utsolgt bok som jeg er veldig fornøyd med. Den handler bl.a. om arbeidera i de rike landa og datarevolusjonen. (KANSKJE ei nyutgave dukker opp snart ? ellers fins den på bibliotek.)

Og mens jeg skriver dette, er planer for nye artikler (og bøker?) i kanonen.

Jeg har i de siste par åra JOBBA med ei bok om Datarevolusjonen og skolen; HVORFOR SKOLEN MÅ KNUSES, og ei om sammenbruddet for copyright/opphavsrett; HVORFOR PAVAROTTI BLIR TYNN. Dessuten drømmer jeg om ei bok om framtidig TEKNOLOGI; JULES VERNES KANON. Kommer noen av disse bøkene ut? Vi får se...

Uansett havner stadig MER av det jeg har skrivi UNDER EN STEIN I SKOGEN (Tron Øgrims Hemmelige InternettSted).

6. KVIKKSØLV er til alle dere som liker å tenke

Jeg gir blaffen i om dere er enige med meg. Det viktige er om dere får IDEER a'n.

Den er en takk til alle dere som diskuterte med meg. Og aller mest en takk for spørsmål jeg ikke kunne svare på! Sånt er bensin for tenker?n MIN.

OK: Her er mitt forsøk på å gi noe tilbake.

(Adresser, januar 2000:)

tron@newmedia.no

http://www.dinside.no/steinen/

Forord til 1. utgave av KVIKKSØLV, juli 1997

Tilbake til OM NYUTGAVEN AV KVIKKSØLV