Del 2 av Steinen 81 & 28 Dans med et lik - hyllest til WP 4.2

Fortsettelse på HVORFOR JEG FORTSETTER Å DANSE MED ET LIK


4) GammalWippens Venner!

Av disse grunnene har det aldri vært aktuelt for meg å gå over til Word. Men likkavæl hadde jeg en følelse av at det var noe gærent ved meg (som å gå rundt med brune sko i min ungdom, eller nå, å ha lua bak fram et år etter at alle de andre har snudd'n) som gjorde at jeg egentlig BURDE være flau for det.

Den som fikk meg til å tenke gjennom dissa greiene en gang til, var en klok mann jeg snakka med før i høst.

Han har virkelig teknisk innsikt. Han kan mye mer om data enn meg (men det sier for lite, for jeg kan nesten ingenting) - litt av en bitt-fikler, flink med både programmer og maskiner. Han spiller tilmed gitar. Og går rundt med en bitteliten lommepc, med kort til lager, modemkort, svarhvittskjerm, og skriver hele tida, og sender og mottar fax osv på den lille kassa, over mobiltelefonen sin. Sjølsagt uten Windowsprogrammer, for no sånt få'kke plass der...

Og han er ikke flau over det. Tvert imot. Han sa til meg: Alt det der, det er egentlig HELT gærent, skjønner du.

Han heter Lillebjørn Nilsen, og har laga sin egen organisasjon, som han kaller GAMMEL-DOS-ENS VENNER.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut fra at det som er praktisk, FOR HAM, som arbeidende mann og reisende svend, det er å tilpasse program- og maskinvare til SINE behov, som fx er å sitte om kvelden, ved et kafebord, og ha visene sine i lomma, alle
sammen, og programvare og plass til å notere, og kunne sende og sjekke beskjed er. UTEN å behøve å ha to mann og et lite esel i hæla for å slepe på et halvt tonn jern.

Hr. Nilsen er klok og gjennomtenkt nok til å si det, han. At for den typen behov er DOS faktisk et bedre grunnlag, og pakker du setter sammen sjøl faktisk mer praktiske, enn alt som mote og reklame og verdens største programvarelevrandør forteller deg at du MÅ ha.

"Gammeldossens venner." Genialt!

Etter å ha hørt på Nilsen, skjønte jeg at jeg måtte Komme Ut Av Skapet, holde opp å være flau, og være Stolt Isteden.

Så la meg si det, rett ut: Jeg er ikke bare for WP (uansett hvor mye dødsdømt WP er). Jeg er for GAMMAL WP!

Denna artikkelen er skrivi på ei maskin jeg har brukt i to uker - ikke på WP for Windows, ikke på Wp 5,1 eller 5.0...

...men på WP 4.2! YEAAH!

5) Hvorfor 4.2 er best!

Så la meg forklare hvorfor jeg IKKE har oppgradert. Enda jeg HAR nyere
versjoner av WP åsså - som jeg IKKE bruker.

Hvorfor jeg stadig putter inn et ELDGAMMALT program på klin nye, dritdyre datakasser, som kan kjøre den HEFTIGSTE nye programvara (helt til de skriver enda mer grisete, utflytende, fett-glinsende programvare som ikke klarer å presse seg gjennom kassa, og du må ha ny boks).

Jeg lever av å skrive.

Ja, jeg er klar over at for å surfe og hente ned ei fil der noen har lagt inn et bilde av Elg I Solnedgang i en million farger, så må jeg ha programvare som kjører under Windows... Men jeg lever ikke av å se på Elger i
Solnegang.

WP 4.2 er et program som IKKE kjører under Windows og IKKE krever (eller kan bruke!) mus. Strålende, fra min synsvinkel.

Det har greie farger, men kan kjøres i svartvitt, og de viktigste delene (unntatt Help og en masse skrot og tull som ikke trengs) er små nok til å få ned i lomma.

WP er klumpete og anti-intuitivt (det samme mener jeg om Windows, bare så det er sagt). Men det STRENGT nødvendige du trenger å lære er fort lært. Og NÅR det er der, er WP et veldig EFFEKTIVT program for å jobbe FORT med tekst.

Gir det fantastiske muligheter for grafisk formgivning og variasjoner i utskrift? Nei.

Men jeg trenger ikke det! Jeg skriver nesten aldri ut filene mine sjøl...

Jeg leverer TEKST, og jo mindre grafiske greier som henger ved den, jo gladere blir dem som skal brekke i bla'ene.

(Skal jeg unntaksvis ha ei papirutskrift, så går jeg til den store kassa og trekker inn fila i WP 5.1. og tukler litt me'n. Men på små bærbare har jæ'kke med printerfilene en gang.)

"Men jeg måtte gå over til Word fordi maskina på jobben kunne ikke lese WP-filene mine mer" sier folk til meg. Et tulleproblem: Skal jeg levere no til folk som ikke klarer sånt (og konverteringsprogrammer fra gammal 4.2 blir nå sjeldnere og sjeldnere) så arkiverer jeg i en eller anna form for strippa format. Som sagt, i redaksjonene som betaler meg blir de bare gladere jo mindre info utenom rein tekst som fins på filene.

Jeg kan altså fortsette i WP, uavhengig av hva resten av verden gjør.

Men hvorfor akkurat WP42?

Folk det første, fordi jeg har 4.2 i fingra (dvs. alt jeg trenger å bruke).

Jeg skal, må, jobbe fort. Hvorfor bruke en dag eller to, på å lære nye tastetrykk, og så månter med fomling mens fingra mine spontant trykker gærent, og jeg må stoppe og tenke meg om for å avlære dem?

For det andre, fordi 4,2 faktisk, sammenlikna med de høyere WP-versjonene, er lettere å bruke raskt.

I WP5.1. flytta de arrogante gutta ikke bare ei rekke funksjoner som krevde nyinnlærte tastetrykk. Noen av dem blei åsså FLERE, altså mer tidkrevende.

For meg, som jobber med LENGDER, er dessuten flere av de endringene de gjorde sånn at jeg må bruke mer tid på å se akkurat hvor LANGE artikler er.

En av de virkelig teite tinga, var at de tvang inn informasjon om printeren WP velger ut i starten av alle tekstfiler. Dermed ser filene lengre ut enn de er i tegn, og du må trekke fra ørten hundre bytes for å finne ut fra arkivet hvor mange anslag du virkelig har brukt.

Ei anna teit sak var at mens de tre første linjene på ei side i 4.2 heter 1, 2 og 3, så heter de i 5.1 linje 2,54, 2,96 og 3,39. Dette er no sånt grafisk kødd som bare riktig skoleflinke idioter kan finne på. For meg som skal
telle linjer raskt, jævla irriterende.

(Ja, folk har sagt at jeg kan endre standardene i høyere versjoner for å ta med meg det som jeg likte best i 4.2, konvertere makroer osv... Men sånt har jeg aldri giddi lære meg. Og hvorfor bruke TID på det, når jeg trives i
4,2?)

Sånne greier, pluss at 5,1 ikke kunne bruke mine hundrevis av makroer, som jeg bruker når jeg skal sprette fram og tilbake på den store gamle 1GB-disken min og når jeg skal putte inn et par-tre standardlinjer som jeg alltid skriver i artikla mine (HØ, HØ!) gjorde at jeg syns 4.2. er HØYDEPUNK TET i WPs PRAKTISKE utvikling, og de høyere versjonene representerer en degenerasjon.

Er det ting jeg gjerne skulle ha i 4,2 som fins i andre programmer? Jada.

Mulighet til å jobbe parallelt med mer enn 2 dokumenter på en gang, fx. Men det er relativt små greier, målt mot ULEMPENE ved å jobbe under Windows.

DERFOR kommer jeg til å FORTSETTE å putte inn 4,2 på nye kasser, uansett om jeg kan (og må, tvinges til å) kjøre vanvittig sofistikerte versjoner av WiNWORDS eller Post-Windows eller ANTI-SUPERWINDWORDS for å hente Elger på Internett og redigere lyd (som jeg absolutt skal, ja) og tilmed, kanskje, redigere bilder.

Uansett hva moten sier, og uansett om Windows går så konk at INGEN selger'e og INGEN gir brukerstøtte (som jeg forresten ALDRI, på 10 år, har brukt, etter at'em ikke klarte å forklare åssen jeg og fattern skulle få opp æøå).

Fordi det er best for MEG. Mest effektivt. Kall meg konservativ, og jeg ler hele veien til banken.

6) Åssen WP drepte seg

Så langt om det personlige. Men det er egentlig uinteressant. ("Artig"
kanskje, men ikke så viktig.) Hvis detta skal ha no'n betydning, så må det handle om FLERE ENN MEG: Vi må se om vi kan trekke no'n ALLMENNE slutninger av denne historia.

Og det kan vi. Nemlig minst to. Og den første er:

Jeg har nå sagt ei rekke positive ting om WP. Likkavæl har WP tapt. Og vil (sannsynligvis, i det store og hele) forsvinne. Hvorfor?

Ei forklaring er: Fordi WP simpelthen var for tidlig i Verden...

Jeg har sagt nok om det klumpete, om plunder og herk, til at det bør være forståelig. Men mye av plunder&herket var fødselsmerker, prega av at WP utvikla seg så tidlig at upedagogiske ingeniør-gutter dominerte progrrambygginga totalt. Sånn sett ser'e ut som et skjebnedrama: En stakkars primitiv vanskapning fra Livets Morgen, Dødsmerka Fra Fødselen.

Tjah. Kanskje det, på lang sikt...Men det er jo åsså mye anna, veldig anti-intuitivt, som overlever ennå. Sånn sett er HELE dataverdenen ennå ung og full av sjukelige vannskapninger, som vil forsvinne. Så HVORFOR akkurat WP FØR så mange av de ANDRE?

Fordi Windows blei standard, og WP klarte ikke (og ville ikke?) tilpasse seg til Windows fort nok? Utvilsomt et godt poeng.

For DERE vil jo ha Windows, sjøl om jeg ikke liker'e... Altså var Windows ei riktig stor ulykke for WP, som den asteroiden vi nå trur utrydda dinosaurene...

Men HVORFOR klarte (ville?) ikke WP å tilpasse seg fort nok? Jeg veit ikke så mye om det. Men.

Jeg veit at WP utviklera oppførte seg arrogant mot WP-brukera i mange år.

Enkelt sagt: De dreit i meg.

Å flytte tastene mine hvert anna år. Fordi de synes nye steder var finere - men dømmekrafta deres var ofte tvilsom, og hva om de nye valga var MARGINALT bedre: Spiller det ingen rolle om folk har lært seg de gamle?

Å endre formater sånn at du fikk trøbbel med gamle filer og ikke kunne bruke nye og gamle utgaver av programmet om hverandre, osv. Hvorfor gjorde de det?

Den snille ideen min om det er at de bevega seg inne i en verden for seg sjøl, der brukera og brukeras problemer og trøbbel ikke spilte noen rolle (men å gjørra programmet større, og tyngre, og flottere, var et strålende Ingeniør-mål i seg sjøl). Engle-ingeniører, oppe i skyene.

Den slemme ideen min er: For å TVINGE alle til å hive den gamle og kjøpe den nye utgava. Djevle-ingeniører som ligger på lur i grøfta for å spenne bein på deg og stikke av med lommeboka di!

Uansett er poenget at de dreit i meg. Og HADDE ingeniør-gutta hatt ei anna holdning. Satsa på å gjøre det maksimalt lett å FORTSETTE å bruke et WP tross nye versjoner osv. Gjort forandringer MEST ut fra hva BRUKERA virkelig trengte og ville ha, og ikke tvang på den forandringer bare fordi at WP trengte et argument for å selge ver.xyz.

Da hadde åsså lojaliteten blitt sterkere. Og WP kunne levd - lengre, i hvert fall.

7) Hvorfor WINDOWS skal passe seg.

Den andre slutninga handler om Windows. Noen av dere som leser, vil si at Øgrim snakker om et lite problem, som gjelder for HAM, som jobber veldig MYE med nokså snevre, spesialiserte ting.

Men for MANGE (fx MEG!) som jobber LITT med MANGE ulike ting, så er Windows i det daglige både greit og praktisk, nå som jeg har lært meg til det, og mus passer meg FINT, osv.

Så ær'e så urimelig at programvareutviklinga passer FLERTALLET? Skal Øgrims sær-interesser være et argument for at VI ikke får det VI vil ha?

Nei, sjølagt ikke!

Nå har jeg visse forbehold til om "flertallet" egentlig "vil ha" (har "valgt") Windows. (Har "flertallet" fått no reelt ALTERNATIV som kunne dekka dets behov?) Men glem det.

Men spørsmålet er: HVORFOR skal ikke både Øgrim kunne få sine behov tilfredsstilt, og flertallet få sine?

HVORFOR skal ikke folk sjøl kunne få definere, fx., om de vil kjøre de SAMME programmene ENTEN gjennom Windows og med mus, ELLER i strippa utgave, uten Windows? (Nei, å bruke Windows med bare tastene er ikkeno alternativ, for det løser ikke problemet med småmaskiner og svart-hvitt. Blant anna.)

Spørsmålet kan utvides sånn: Hvorfor kan ikke programskapera skape programmer, ut fra den gamle ideen om at brukera LETT skal kunne velge det grensesnittet som passer den enkelte sjøl?

Svaret er, trur jeg, det samme som i den sørgelige historia i WP: Fordi dem driter i oss.

Vi SKAL nemlig tvinges til å kjøpe svære pakker under Windows.

Og hvilken slutning trekker jeg av det? At det er FY, så STYGT?

Nei. Men kanskje heller at Microsoft-folket bør kikke på historia.

På WordPerfect. (og vi kan legge til: På DDR, IBM osv.)

Utviklinga går nemlig videre. Ingen er på topp alltid. Og da oppnår du ikke lojalitet ved å sperre folk inne bak en mur (enten den er i Berlin eller hvor som helst, og uansett om det er vinduer i den!) og være arrogant.

Men BARE ved å være høflig, og vennlig, og høre på folk, og tilby dem det de virkelig vil ha.

Særlig fordi at utviklinga går fort nå. Så det KOMMER alternativer. Og ikke bare det. Om 5 og 10 og 15 år har det vokst opp en ny generasjon, som klarer å mekke sånt sjøl, millioner av dem, og ikke bare Lillebjørn, som skjønner at de må innrette seg komfortabelt, og drite i moten.

Bill Gates: Kom ned fra den høye hesten eller DØ!

tron øgrim