Del 2 av 40 BIND FIRE SØSKEN! (Lesergaid til Willy Ustad 1)

Fortsettelse på LeserGaid Willy Ustad I


11 - VENNER OG FIENDER

(Det første av flere bind med meningsløse navn - for hva BETYR egentlig "Venner og fiender"?).

Arnodd Karlsbu er hovedperson. Temaet er kunsttyverier under krigen, og de som svingte seg opp på å stjele og hele.

Arnodd rehabiliterer seg som "hederlig" kapitalist, han har alt vaska mye av den skitne krigsformuen sin ved å investere den i lovlig virksomhet. Men nå dukker det opp en mann som skulle vært død, ogtruer med å velte spillet...

Nyttig folkeopplysning for folk som ikke veit at sånt skjedde.

12 - FORTID OG FRAMTID

(nytt meningsløst navn) er en FAGFORENINGSROMAN, der en av de viktigste intrigene er kampen om klubbformannsposten på Karlsviken verft.

Krigsseileren med torpederingsminnene og et hemmelig forhold til NKP, BRYNJAR Karlsbu, er hovedperson. Det står kamp mellom fløyer (DNA og NKP) om klubbformannsjobben. I farten veit jeg ikke om noen som har skrivi mer realistisk om maktkamp i ei fagforening enn det den gamle metallarbeideren Willy.

13 - FRYKT OG LENGSEL

(Meningsløst navn igjen) Mer om ledende borgere som bygde opp hemmelige militære grupper. Journalisten Lea finner ut for mye, og kjærsten hennes, direktør Johansen på Karlsviken verft, er blanda inn på den andre sida...

14 - I LOVENS NAVN

Johannes Johansen, den skikkelige arbeideren som er blitt en usnobbete og praktisk direktør, får oppdage hva det betyr å være av taterslekt.

Ei hard historie om forfølgelsene mot De Reisende, statlig kidnapping av barn, elektrosjokk brukt for å "helbrede" de som samfunnet definerte som "sosialt mindreverdige" - og igjen et etterord jeg skulle ønske at folk hadde lest.

15 - DØDENS HUS

- handler om gale, voldelige menn...og om at noen som blei væpna av den "riktige" sida under krigen var katastrofalt uegna ...

og om en tvilsom likvidasjon, og ettervirkningene av den etter krigen. En slags skrekkroman.

16 - VEIVALG

enda en FAVORITT

(men enda en svak tittel) - er vel egentlig ei KJÆRLIGHETSHISTORIE.

Den gamle rallaren og ødemarkskommunisten TRYGVE Karlsbu kommer ad skjebnens mekelige veier til å dra til Sverige for å finne gammalkjærsten sin, ei svartelista dame som heter Anna Thorsenius
- og dermed får WU bretta ut kommunistforfølgelsene og samarbeidet mellom svenske myndigheter og Nazi-tyskland under krigen. Ei likandes bok, og enda et tema alt for mange ikke kan noe om...

17 - JAGET VILT

- en ny FAVORITT.

Her tar serien ei ny vending: Nå kommer science fiction-elementene for alvor!

Men fram for alt er dette MariaLisa Delgado Scudseys flyhistorie, om en desperat flukt fra hemmelige tjenester som vil drepe henne fordi hun veit for mye, med et virkelig originalt SMELL av en slutt!

Viser at som thrillerforfatter er det ingen i Norge som går utapå WU, for tida.

(Kan leses mot WUs faktabok (hm, hm ...) om Rosswellmysteriet - omtalt Under Steinen 83.)

18 - SUNKET I JORDEN

Et av temaene er den voldsomme sprengninga av Norges Kommunistiske Parti ("Furubotn-saka").

Ellers er dette en ny "falsk spøkelsesroman". NOE som folk trur er spøkeri har ei langt mer finurlig forklaring - og WU gjør en liten hommage til den klassiske skrekkforfatteren H.P. Lovecraft.

19 - LIV ELLER DØD

- skal vi kalle dette en ingeniøren-som-helt-roman eller industriroman?

Johannes Johansen er den teknisk kyndige direktøren som prøver å skaffe oppdrag til verftet som de egentlig ikke har grunnlag for å ta, men fikser det likevel ved dristige improvisasjoner. Feige og ukyndige kapitalister i styret tror ikke på'n og vil kaste'n...

20 - FEDRENES SYNDER

Berit Fosland i Troms får et vikariat på ei lita skole, og oppdager en tung, tabubelagt hemmelighet som har hengt over ei hel bygd i mer enn en generasjon.

WU skriver i etteordet at dette bygger på sanne historier. Jeg er så gammal at jeg husker en verden vi ikke ante at noe sånt som pedofili fantes og tilmed er nokså vanlig. Så jeg trur på Willys realisme, og syns han behandler denne tragiske historia balansert og fint.

21 - FRYKTENS GRENSE

er enda en FAVORITT.

Vinteren 1950-51, det er krigsfrykt i nord. Det jeg liker aller best er skildringa av en svær sovjetisk militærøvelse som under visse forutsetninger KAN tenkes å være innledninga på et angrep - sett innafra, fra sovjetiske stabsoffiserers synsvinkel! (Stalin er med her åsså.)

Den gamle yrkesmilitære WU skriver om det med overbevisende militær og psykologisk sakkunnskap av den gamle yrkesmilitære W. Ustad.

For folk som liker innsiktfulle og proffe KRIGSSKILDRINGER (og ikke James Bond-tull!).

22 - DEN RETTE MANN

- her varsler omslaget om at dette er vel boka i serien der Willy skriver det som kommer nærmest reinhekla porno? Det verste er at både intrigen og den historiske bakgrunnen forsvarer at han gjør det.

Det handler nemlig om at sovjetisk etterretning utdanner en agent for å forføre Lea Karlsbru ... og den seksuelle skoleringa han fikk for det oppdraget. At russerne hadde sånne agenter er godt kjent.

23 - HAUK OVER HAUK

handler bl.a. om STÅLSTUTEN eller Aksel Steinnes - en korrupt purk, som under krigen samarbeida om tjuing og heling med Arnodd Karlsbu.

Nå er han ute av politiet, alkoholisert, morderisk og uten skrupler, med bare en tanke i hue: Å komme seg opp! Denne boka bygger opp til nr. 25: I GRAVENS SKYGGE

24 - MELLOM HIMMEL OG JORD

er en ny FAVORITT,

der hovedpersonen er Leas kollega, den flygærne journalisten, Alf Kratz.

Som kommer på sporet av noe som tyder på at mytene om at nazistene hadde et supervåpen som de NESTEN fikk ferdig under krigen kan ha vært sanne likevel...

Mytene WU bruker er "autentiske" (dvs. tidsriktige) og historia passe romantisk tvetydig og mystisk. Jeg liker å lese åssen Willy gradvis sniker de fantastiske elementene inn i serien.

25 - I GRAVENS SKYGGE

er enda en FAVORITT,

og et bevis på at Willy er blitt BEDRE av å skrive så MYE og så FORT.

Dette er en mørk thriller med STÅLSTUTEN som hovedperson. Et par smågutter veit noe som kan få ham hekta for mord, ... og dermed begynner seriemorderens jakt på de vergeløse ungene.

Med en sjokkerende, uforutsigbar slutt som jeg elska! Noe av det beste Willy har gjort.

26 - NATTENS DRONNING

er om PROSTITUSJON i 50-tallets Trondheim. Lea skal lage reportasje og forkler seg som prostituert - og det går sjølsagt galt...

Jeg tviler ikke på WUs reseach her, men fortellinga er mer forutsigelig enn det meste han skriver.

27 - BLINDSPOR

- en ny FAVORITT:

Kald-krigsroman med to paralelle temaer.

Først kamp INNAFOR vestlige E-tjenestene med motparter som forråder hverandre, og en intrige som tvinger Ulf Hjelm til å ta en livsfarlig tur inn i sovjetisk Karelen ...

Så gammærn Karlsbu som med sin svenske Kommunist-kjæreste drar på ferietur til Finland og uten grunn får E-agenter i farvannet. Ferien ender med en vanvittig komisk (og angivelig sann) katastrofe!

28 - UFO-ALARM

er den første boka i serien der noen virkelig SER en Flygende Tallerken. Og det er en god, tidsriktig, sosialrealistisk Tallerken -

Willy har brukt som råmateriale "Mosjøen-Affæra" fra 1954, story'n lukter helt riktig... Men akkurat HVEM mannen i kjeledressen som snakka det ukjente språket var får vi ikke vite, WU bygger opp til noe her! Jeg liker dette godt.

(Kan leses mot Willys Ufo i Norge- faktabok, omtalt Under Steinen 83.)

29 - MØRKE MAKTER

representerer enda ei ny SJANGER:

SPØKELSESHISTORIA! På ei fjellhytte opplever noen unge mennesker noe som knytter denne boka sammen med høstens WU-roman om Eyvind Bolt og DigerDauen (eller SvarteDauen - som jeg meldte i Klassekampen) ET LIV I DØDENS TID.

(Dessuten kommer det inn et anna "overnaturlig" element som knytter serien sammen med WUs ikke-fire-søsken-roman om slaget på Stiklestad VARGTID mm!)

(Begge bøkene er omtalt Under Steinen 83.)

Det beste syns jeg er en storarta skildring av en storm i fjellet.

30 - UBÅT-JAKT

- jakta går ikke etter planen, fordi båten under vannet oppfører seg svært uvanlig ...

Men det jeg likte aller best er ei fin lita skildring av to fattige kystunger, en gutt på 9 og søstra på 11, som med stor dyktighet driver proffesjonelt fiske fra liten båt - aleine.

31 - KOMPRLOTTET

Plutselig ei nokså snill verdagshistorie (for det meste) om at Trygve Karlsbu skal gifte seg, men presten vil ikke vie skilte - og hans store familie og vennekrets, som intrigerer for å rive hans gamle utedass som hemmelig bryllupsgave!

(Det er stort spenn i serien fra bind 25 til 32...)

32 - SMUGLERBANDEN

er ei realistisk skildring av spritsmuglervirksomhet på 50-tallet. Med kopling til andre sentrale intriger som bl.a. Ulf Hjelms bruk av gamle kriminelle i E-arbeid.

Ei jamt trivelig bok, men ikkeno kryss i taket.

33 - FJELLETS HEMMELIGHET

Ei merkelig, sann historie nesten ingen har hørt om: På slutten av krigen begynte det desperate Japan å bygge BALLONGER med bomber som vinden skulle ta med over USA.

En "hovedperson" i denne boka er ei sånn bombe, skidra fra den blir bygd med barnearbeid, av krisemateriale, i Japan, dens lange, lange flukt jorda rundt, og helt til den havner rundt over halve jorda i et land langt, langt fra både Japan og USA ...

BallongEventyret er enda er et eksempel på hvorfor Willy er den BESTE TeknoForfattern i Norge nå.

34 - DE ANSIKTSLØSE

handler om et lik uten navn - en som ingen veit hvem er eller hvor kommer fra. Det gir WU sjangsen til å fortelle om en omflakkende befolkning på bånn av samfunnet, ofte ødelagt av krigen, som flakka rundt i Europa og tilmed havna i Norge.

Her er åsså historia om åssen Brynjar K blir stortingsmann - beinharde intringer i DNA - og om PARTIPRESSA som splitter seg i kamp for og mot Lea:

A-pressa vil knekke henne, dermed kommer andre nesten automatisk i forsvarsposisjon. Opplysende for de som er så unge at de ikke veit åssen det fiunka, den gangen avisene var partiredskaper.

35 - SPOR FRA FORTIDEN

På himmelen på forsida av denne boka er hodet til en som ungom som har vært i USA kanskje trur er The Colonel - reklamefiguren for Kentucky Fried Chicken? Men det er fordi de ikke veit åssåen Leo Trotsky så ut.

Trotsky er vikla inn i ei historie om en ToppNazist som kom unna(?) - og overgrep i norsk psykiatri, spesielt lobotomi, som Willy helt riktig sier var - "en nifs historie".

FaktaEtterordet om bl.a. det er et av de jeg skulle ønske at alle hadde lest.

36 - BRYLLUP I KARLSHAMN

Endelig gifter Lea seg, etter mange år med tvil. Som vanlig masse interessante organisasjons- og arbeidsdetaljer! Bringer tilbake mine egne minner om digre famileselskaper i Trøndelag på 50-tallet.

Men akkurat da ... TYSKEREN Rolf Arentz, pappan til Leas barn tilbake til Norge (etter beinharde år i fremmedlegionen, åsså skissa med fagkunnskap av eks-militære WU). Og da ...

37 - MANNGARD

- en FAVORITT

En liten gutt går seg bort i skauen. Leitinga begynner, men i kaoset BOMMER leitemannskapene - de går FRA hverandre ...

Gutten blir trøttere og trøttere, ville dyr sirker rundt (bl.a. en veldig stor, merkelig hund(?) som vi kanskje har møtt før i bind 3?) ... men han er en sterk liten plugg, og ganske modig, så han overlever LENGE, og han går så alt for LANGT!

Og leitemannskapene blir mer og mer desperate, de tar sjangser, krangler, en mobb får misstanke om kidnapping -

Resten får'u lese sjøl.

Ei JÆVLA effektiv, SPENNENDE bok, som viser åssen spenning bygges best på GODT REALISTISK FORARBEID - ingen kunstige intrigetriks, stor troverdighet hele veien.

Willy er som vanlig veldig god i detaljene, både når'e gjelder all 50-talls teknologien, og ikke minst: Han har en helt usevanlig evne til å skrive godt om den virkelige dynamikken og problemene som oppstår når folk ORGANISERER seg.

Jeg tror dette kan være ei utmerka bok for LEITEMANNSKAPER! (Ikke minst, fordi den vil bli LEST UT av de som ikke kommer gjennom tørrere faglitteratur ...) - men sjølsagt for alle andre.

En spenningsroman som BÅDE kan leses av far OG hu MOR, som kanskje ikke liker mer krigerske trillere, men vil sette pris på den fine barneskildringa?

Omtalt på forsida av Steinen 40

38 - DEN SORTE DAME

En TOPP!

- og en BRA tittel! Jeg forestilte meg at her skulle Willy føre oss inn i en skummel krim eller okkult historie med barndommens skremmende, mytiske "sorte dame" (hører unga i 2000 åsså skrekkhistorier om henne?)

... men dette er klengenavnet på et FLY som lander "hemmelig" på en flyplass i Norge: U2!

Dette er BOKA i Norge om U2-historia, mener jeg.

or dere unge: U2 var et USA-spionfly som fløy over Sovjet, bl.a. fra Tyrkia til Bodø angivelig uten at den norske regjeringa visste(?) det.

Da Sovjet skaut det ned i 1960, blei det krise mellom USA og Sovjet, Sovjet-sjefen Krustsjov slo med sko'n i bordet i FN, og det blei skandale i Norge.

Boka har TRE hovedhandlinger:

- I NORGE ær'e hauk over hauk med spioner, journalister og politikere som spiller med historia.

- I USA/Tyrkia/i lufta over Sovjet følger vi de amerikanske spionflygningene.

- I SOVJET er vi med på en kamp om utenrikspolitikk og indre makt og penger, der nedskytinga av U2 blir ei viktig brikke.

Skildringa av U2 i Bodø er utmerka. Willy peker på at "hele by'n" visste om det rare flyet (som han beskriver med interessante detaljer.) Og hans gjennomgang av det skumle spillet mellom politikere og hysj i Norge er viktig folkeopplysning.

Han har ei veldig spennende - og tankevekkende - historie om hva som skjedde i Sovjet: En hypotese om at ei militær gruppe laga ei FELLE, både for USA og Krustsjov, som kunne utløse et kupp. Hvis Willy har rett, endra dette historia, kanskje til det verre. Politisk innsiktsfullt, verdt på lese.

Som teknisk flybok er denna topp, topp! Fortellinga om en fantastisk manøver fra et amerikansk fly som rømmer over Svartehavet, og om sjølve nedskytinga, sett fra både fra bakken og cocpiten til flygeren Powers, er suveren i detaljene og råspennende.

Her svir Willy bukserævva av Tom Clancy og de andre amerikanske tekno-triller-skrivera, og han er LANGT over alle andre i Norge. Viser hvor god Willy er på sitt beste.

Ei MÅ-bok for fly- og teknikkfriker, spion- og konspirasjonsnerder, historiediggere, militære, NATO-motstandere, kommunister, antikommunister, folk som bryr seg om politikk og samfunn, og alle som liker bra, råspennende historier.

Omtalt på forsida av Steinen 68

39 - LOMMETYVENE

Lommetjuvbande i Trondheim i 1960, skildra med en innsiders fagkunnskap. Nyttig lesning hvis du skal begynne i faget!

Dessuten et brutalt-medfølende bilde av den tragiske skjebnen, fattiggutten, musikeren, predkikanten og fyllebøtta AAge Samuelsen.

40 - NYE TAKTER

Fin, realistisk skildring av Rolf Herman (Tyskerungen!) på Mo'n i 1962, dame sjekker soldaten åsså ...

Og avisa til Lea lager lokalutgave i Karlshamn, mye kunnskap i den historia åsså. Dessuten kjøper'a ny bil, som (sjølsagt) blir grundig Mekka, ettersom Willy skriver om det

Ut fra året er det forbausende at Beatles og anna musikk ikke er nevnt.

Dessuten tar jeg for en gangs skyld Professorn i et par FEIL i fakta-etterordet. Bl.a. feiloppfatter han hva propagandaen for arbeiderhelten Stachanov handla om: Det var IKKE å jobbe HARDERE, men å PLANLEGGE og ORGANISERE arbeidet bedre ...

Under NESTE Stein (nr 83) finner du MER LESERGAID til Willy Ustad - bl.a. omtale av 11 bøker TIL!

tron øgrim