Wien - Europas mest elegante by

Se hva du bør få med deg i Østerrikes hovedstad.

Det er ikke noe slinger i valsen når man er på kafé i Wien. Foto: Wien Toruismus/Peter Rigaud
Det er ikke noe slinger i valsen når man er på kafé i Wien. Foto: Wien Toruismus/Peter Rigaud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva assosierer du med Wien? Jeg vil tippe du kommer på ord som wienervals, nyttårskonsert, wienerschnitzel, klassiske kafeer, kaker (spesielt sachertorte) ...

Wien er ikke en storby vi nordmenn reiser til i samme grad som København, London, Paris osv., men har du ikke vært her ennå, bør du absolutt vurdere det. Wien er en by jeg vil reise tilbake til. Det fant jeg kjapt ut da jeg elvecruiset jeg var med på i høst hadde et stopp her, og jeg fikk en dag i byen. Jeg fikk bare en liten smakebit av hva byen har å tilby, så neste gang blir det en langhelg.

Østerrikes hovedstad har en mektig historie, da den en gang var hovedstaden i det østerrikske imperiet, og Europas knutepunkt. Det merkes også i dag. Byen er full av storslagne bygninger, brede gater, vakre parker og kirker.

En pen by

I bysentrum er de fleste av de flotte bygningene fra 1800-tallet bevart. Å gå rundt i Wien er rett og slett en fornøyelse for øyet. I Innere stadt ligger lekre merkebutikker og små spesialforretninger på rekke og rad. ja, det finnes kjedebutikker her også, men selv H&M-butikken er en fryd for øyet (se bilde i bildespesialen). Wien er en by du nesten føler at du bør pynte deg for når du skal rusle rundt. Det føler mer riktig med pene sko og en stilig kåpe eller frakk enn joggesko og allværsjakke, i hvert fall.

Et besøk i en av de gamle wienerkafeene er obligatorisk. Turen går til Café Central. Dette er en ærverdig wienerkafé som var stamstedet til poeten Peter Altenberg, og Karl Kraus skal ha skrevet romanen Die Fackel her.

Wienerkafeene er ikke stedet du slenger innom for å ta en kjapp kaffe mellom ærender. Du kan selvsagt gjøre dette også, men det er absolutt lov å bli sittende i timesvis hvis du ønsker det. På Café Central har de aviser fra hele verden, en imponerende kakedisk og stor kaffemeny. Siden jeg ikke drikker kaffe, blir det en heisse schokolate mit schlagoberschaube (varm sjokolade med krem). Den er veldig god, noe reisefølget bekrefter at også kaffen er.

Café Central har et spennende utvalg kaffe - husets egen kaffespesialitet består av kaffe med aprikoslikør og krem. Andre varianter serveres med appelsinlikør, mozartlikør eller eggelikør. Prisene er på norsk nivå - 35 kroner for en varm sjokolade, og rundt 50 kroner for en kaffe med likør.

Se bilder fra Wien

Wien bærer preg av å ha vært Europas viktigste by. I bakgrunnen ser du Stephansdom, byens landemerke. Foto: Wien Tourismus/MAXUM
Belvederepalasset ligger midt i sentrum, og har en tilhørende praktpark. Foto: Wien Tourismus/Popelka& Popelka
Stephansdom er Wiens mest kjente landemerke. Stephansplatz er et typisk møtested for byens innbyggere. Foto: Stine Okkelmo
Wienerpølse får du selvsagt kjøpt i Wien. Foto: Stine Okkelmo
I Innere stadt har selv H&M har en elegant fasade. Foto: Stine Okkelmo
Gateunderholdningen i Wien har et klart mozartpreg. Foto: Stine Okkelmo
Kakedisken på Café Central er berre lekker. Foto: Stine Okkelmo
Wienerkafeene er typiske turistmagneter, men hoveddelen av gjestene er byens egne innbyggere. Her sitter de og leser, prater, skriver og funderer over livet. Foto: Stine Okkelmo
Varm sjokolade med krem, servert på tradisjonelt wiensk vis. Ikke for søt, og passe sterk. Foto: Stine OkkelmoJeg rekker ikke gjøre så mye mer enn å rusle rundt og kikke på rådhuset, gå forbi den spanske rideskolen og ønske jeg hadde hatt tid til å se et show, passere Hofburg, gå videre mot Museumsquartier, svinge forbi parlamentet og rådhuset, før det bærer tilbake til båten.

Astrid Feldner fra Wien tipser om sine favorittkafeer i byen. Foto: Astrid Feldner
Astrid Feldner fra Wien tipser om sine favorittkafeer i byen. Foto: Astrid Feldner Vis mer


En wienerinnes anbefalninger

Derfor passer jeg på å få med meg noen tips fra en med innsideinformasjon om byen. Astrid Feldner er selv fra Wien, og har følgende tips til førstegangsbesøkende:

- Du MÅ dra til Museumsqartier. Dette er det største utstillingslokalet i Europa. Her får du oppleve både kunst, design og arkitektur. Det er mange hyggelige kafeer her, også, og en stor kunstbokhandel, museumbutikker, installasjoner, gammel og ny kunstdesign, fotografi ...

Museumkvarteret er ikke et tørt og kjedelig museumsområde, men fullt av liv og røre. Det er veldig populært også blant byens innbyggere.

- Naschmarkt ër et stort marked med alle typer mat, og dusinvis av små restauranter. Dette er også et hipt sted å være, akkurat som Museumskvarteret, sier Feldner.

Feldner anbefaler også at du tar en spaser tur rundt i Innere Stadt (også kalt første distrikt) og ser operaen, parlamentet, rådhuset osv.

- Få også med deg Stephansdom. Bak Stephansdom ligger en hyggelig kafé, Haas & Haas, med fantastisk te og en himmelsk varm sjokolade! Den er litt dyr , men verdt en tur, mener Feldner.

En annen kafé hun vil anbefale er Café Prückel i første distrikt, for å spise gode kaker. Dette er en typisk wienkafé. Rett over gaten ligger det moderne kunstmuseet MAK.

Wien har mange store parker, og en av dem er Prater, som ligger i andre distrikt, Leopoldstadt. Feldner anbefaler et besøk her, og også at du tar en kikk på slottet Schönbrunn, og en tur til byens zoo, Tiergarten Szchönbrunn, hvis du liker slikt. Dyrehagen er veldig stor, så du må sette av minst fire timer hvis du vil se alt, forklarer Feldner.

- Skal du shoppe, er Mariahilferstrasse i det syvende distriktet, og Kärtnerstrasse i det første distriktet stedene å dra.t

Hvis du virkelig vil være turist, kan du ta en tur i en fiaker, en av hestevognene som kjører rundt i sentrum. Men dette er noe bare turistene gjør, advarer Feldner.

På nett: Wiens turistnettside

DinSide ble invitert med på elvecruise av Escape Travel. Wien var et av tre stopp på turen.