En milliard av disse blir eksportert ut av Skottland hvert år.
En milliard av disse blir eksportert ut av Skottland hvert år. Vis mer

Whiskytur - ekte brunfarge i ferien

I Skottland får du verdens beste brunfarge på flaske. Den er minst tre år gammel, og er fullt ut et naturprodukt. Les om whisky og hvor du får de beste whiskyturene.

Publisert
Sist oppdatert

"Det er to regler som gjelder for whiskydrikking. Nummer én, drikk aldri whisky uten et glass vann ved siden av. Nummer to, drikk aldri vann uten et glass whisky ved siden av"

Skotte og komiker Chic Murray visste åpenbart hvor viktig whisky var for den skotske kulturarven.

Helt siden 1400-tallet har skottene produsert whisky av vann, gjær, bygg og torv. Og det med et hjerte og en sjel til sin drikk de færreste nasjoner har. Skottlands whiskyhistorie deler seg opp i mange faser, og den potente drikken har heller ikke alltid blitt kalt whisky. Da kelterne tok med seg destilasjonskunnskapene til landet i middelalderen, ble det kalt uisge beatha, eller livets vann.

Whiskytur - ekte brunfarge i ferien

  1. Her finner du smaksprøvene


Helt fra den gang til dags dato, har prinsippene for laging av livets vann vært de samme. I dag eksporteres hele én milliard flasker med skotsk whisky hvert år. Det finnes rundt 90 destillerier fordelt rundt i det grønne landskapet, og 42 av dem er åpne for allmennheten.

DinSide Reise var på plass i Edinburgh i sommer, og vi bestemte oss for å ta en kontrollert sving innom The Scotsch Whisky Heritage Centre. Senteret er plassert midt i tjukkeste turistkjernen av Edinburgh, og selv om dette ikke er det samme som å besøke et av de mange destilleriene, ga det oss en god introduksjon til whiskyverden.

Whiskytur - ekte brunfarge i ferien


Smak med nesen

- Slainte mhath betyr skål, sier Charlie og ber oss smake whiskydrammen vi har fått med nesen.

Hun er guide på whiskyturen vår. Den lille jenta rekker knapt opp til kanten av glassene hun fyller, men har en whiskystemme som får Nils Arne Eggen til å høres ut som en vårkåt lerke.

- Tungen har fire forskjellige hovedkategorier for smak, mens nesen har 32. Den er derfor et mye mer akutt smaksorgan enn munnen, sier hun og lar oss nyte smaksprøven.

- Hver gang jeg smaker på en god whisky, kjenner jeg en ny smak. I dag syntes jeg at jeg kjenner en twist av kanel ...

Vi andre ser på henne med litt tvilende blikk, men godtar i stillhet at vi verken kjenner smaken av kanel eller kamel. For min egen del har whisky stort sett betydd skallebank, men jeg er nysgjerrig på å oppleve drikken fra et profesjonelt perspektiv.

Etter å ha betalt 17 pund (200 kroner) for en times guidet tur med smaksprøver til slutt, forsvinner vi nå inn i den høyst turistifiserte whiskymølleturen.

Vi får vite at de rene naturgitte ingrediensene er hva som danner grunnlaget for den skotske whiskyens verdensberømthet. Når det gjelder selve produksjonsprosessen, så er den ganske lang og komplisert. Noe den også skal være. Det er ikke lov til å selge whisky i Skottland som er mindre enn tre år gammel.

Følg smakskartet og drikk vann mellom drammene.
Følg smakskartet og drikk vann mellom drammene. Vis mer


Ikke noe gammelt skvip

- 12 år gammel whisky. Herregud, bare noe gammelt skvip, sier Fleksnes i sine Fataliteter. Det hadde nok ikke vært musikk i et hårete skotsk whiskyøre. Whiskyen blir jo som kjent kvalifisert etter hvor lenge den har blitt lagret på fat. Når den først havner på eikefatet, er den blank som vann. Etter hvert som tiden går, tar den opp farge og smak fra treverket i fatet.

- Når whiskyen ligger og modner seg på fatet, fordamper det også en god del væske i løpet av prosessen. Dette blir kalt englenes andel, eller englenes støv. Når whiskyen havner på flasken derimot, kan den ikke bli noe eldre. Er den tolv år der, blir den tolv år for alltid, sier Charlie bestemt.

En av de viktigste jobbene i den store destillasjonsbransjen, er likevel blending.
På godt norsk ville vi vel kalle det "blandings" av to whiskytyper.

- Hovedkategoriene av skotsk whisky er single malt og blends. En single malt kommer fra ét destilleri, og har det spesielle destilleriets unike karakter. Blends er når to eller flere slag single malts blandes sammen til nye toner og smaker, sier Charlie og sender de tørre ganene våre inn i prøvesmakerommet.

Endelig!

Vi får et brett med fire forskjellige drammer fra landets fire kjente whisky-områder: Highland, Lowland, Speyside og Islay. Glassene er ikke supersized, og det er på langt nær noen reise i Willy Whiskys' Brennevinsfabrikk vi har blitt med på, men det er jo den estetiske delen vi utforsker i dag.

Smaken er overraskende forskjellig avhengig av områdene. Min lille erfaring med whisky gjør det vanskelig å bedømme dem på en god måte, men Lowland var litt stram med lang ettersmak. Highland falt best i smak av de fire med en rundere smak, mens Speyside smakte tequila og Islay varianten var litt som å sitte på feil side av bålet - veldig sterk og røykatig.

Uansett farge, tone eller kamel, har vi fått en smak av skotsk tradisjon på det beste.

Skallebank uteblir ikke i noen tilfelle.

The Scotch Whisky Associaton er en informasjonsside for alle skotske whiskydestillerier. Den har også laget en oversikt på hvilke av de nesten hundre destilleriene det er mulig å få seg en brun ferie. Vi snakket med organisasjonen og fikk noen anbefalinger.

På disse whiskydestilleriene finner du den fine brunfargen...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer