Casa Vicens fra 1885 - et av Gaudìs arbeider.
Casa Vicens fra 1885 - et av Gaudìs arbeider. Vis mer

Weekendguide til Barcelona

Barcelona – livlig, kultivert og sammensatt som få. DinSide besøker byen.

Publisert

- Jeg er ikke spansk, jeg er katalansk.

Dette sa en atten år gammel jente DinSide Reise snakket med i Barcelona. Utsagnet er betegnende for den rådende stemningen i den katalanske hovedstaden. Katalanerne er stolte; De er stolte over språket, katalan, som brukes side om side med kastiljansk eller riksspansk. Under Franco-regimet var det strengt forbudt å bruke språket i enhver sammenheng. De er stolte av kulturen, som de selv ofte beskriver som mer europeisk enn resten av Spania, og ikke minst over hovedstaden i Katalonia, Barcelona.

Trendy

De fleste har fått med seg de siste års Barcelona-hype. Arkitekturen, museene, designerne, tapas, og det spektakulære nattelivet har fått folk til å løpe mann av huse for å oppleve byen. Og journalistene som har omtalt den, har hentet frem sitt ypperste repertoar av superlativer.

Byen ble grunnlagt allerede i år 15 f. Kr av romerne. Helt frem til rundt 719 var Barcelona, til tross for at den er en havneby, en provinsiell utpost. Da nådde den mauriske invasjonen Barcelona. I 801 inntok Ludvig den Fromme, Karl den stores sønn, byen, og Barcelona ble frankernes buffersone mot maurerne. Det ble innsatt lojale grevskap som har dannet grunn for den katalanske identiteten. Middelalderen regnes som Barcelonas gullalder. Barcelona utviklet seg til å bli en stor handels- og militærmakt. På denne tiden ble de gotiske kvarteret og den vakre kirken Santa Maria del Mar, bygget. På 1800-tallet slo industrialismen fart og Barcelona ekspanderte både fysisk og kulturelt. Reinaxenca gjenfødelsen kaller katalanerne denne perioden da nasjonalfølelsen ble vekket til live. Under borgerkrigen fra 1936-39 var Barcelona republikanernes hovedstad i vel ett år. I dag er byen et blomstrende økonomisk og kulturelt sentrum. Rundt fem millioner mennesker bor i stor-Barcelona, og byen kan skilte med vel 500.000 innflyttere fra andre spanske regioner og utenlands fra.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Berømte bysbarn

Antoni Gaudì, sønn av en koppersmed, har satt Barcelona på kartet hva arkitektur angår. La Sagrada Familia, Park Güell, og Casa Mila, er bare noen av de byggverkene arkitekten har tegnet. Tross en nokså beskjeden bakgrunn, ble Gaudì tidlig opptatt av arkitektur. Han dro i 1869 til Barcelona som allerede den gang var Spanias mest moderne by, for å studere til det som ble kalt byggmester. Ved avslutningen av studiene, var han opptatt av en blomstrende viktoriansk stil, men utviklet raskt en særpreget stil med organiske overflater og sirlige mønster av keramiske fliser og steiner. Til sammen blir denne stilen kalt Mudéjar; En miks av muslimsk og kristen arkitektur. Senere tok han i bruk elementer fra både gotikken og barokken. Gaudì som med tiden ble strengt religiøs og ikke minst nasjonalistisk, oppfattet seg mer og mer som en kunstner, heller enn en byggmester.

Men byen har huset flere kjente menn. Pablo Picasso bodde her, og har selvfølgelig et museum. Kanskje du også har lyst til å se hvor denne mannen vanket? Els Quatr Gats, heter kafeen som fremdeles eksisterer på Carres Montsìo. Samlingen av surrealisten Joan Miró, prises av kjennere som uovertruffen.

Denne artikkelen forteller deg hvilke severdigheter du ikke bør gå glipp av.

<strong>MAT:</strong> Lever katalanerne for å spise? Tapasbarene, restaurantene, bakeriene, markedene, ishusene, kafeene og barene ligger tett i tett.
MAT: Lever katalanerne for å spise? Tapasbarene, restaurantene, bakeriene, markedene, ishusene, kafeene og barene ligger tett i tett. Vis mer

Nattens sjefer

Døgnrytmen er som i resten av Spania, annerledes. Rundt klokken sju om morgenen tar spanjolene en espresso før de drar på jobb. I ni-titiden er de klare for en sandwich og en cafe con leche, kaffe med melk, på kafeen. Noen tar også en øl ved siden av. Rundt to stenger butikkene og da er det på tide med lunch. Den består vanligvis av en treretter. Rundt 1600-1700-tiden åpner byen igjen dørene. Først langt utpå kvelden står middagen, som ofte har tre retter, for tur. For utenforstående kan det virke som om livet i Barcelona kun består av mat, all den tid det later til å være flere tapasbarer enn innbyggere. Gode restauranttips finner du i ved å klikke her.

Sove? Det gjør du hjemme. Byens befolkning går ofte ikke ut før i ett-tiden på natten, og holder det gående på barer, klubber, diskoteker til, tja, rundt åttetiden på morgenen. I fornøyelsesguiden Guìa del Ocio, som kommer ut hver torsdag, finner du oversikt over hva som skjer på nattklubb-, kino-, restaurant-, teater- og musikkfronten. Finn ut hvilke steder som svinger mest i denne artikkelen.

Høysesong året rundt

Det sies at Barcelona er et godt sted å gjøre forretninger. I følge Encyclopædia Britannica, kommer vel en fjerdedel av Spanias eksport fra Katalonia. Mange internasjonale investorer trekker til Barcelona, og det er nær sagt alltid en pågående messe i byen. Følgelig regnes hele året som høysesong. Den som ikke har kjøpt en pakkereise til byen, anbefales å booke hotellrom flere måneder i forveien. Reiser du hit uten hotellrom, risikerer du å måtte overnatte på jernbanestasjonen. Hotellprisene er stive som de fleste andre storbyer. Her finner du et lite hotellutvalg.

Barnas Barcelona

Barcelona handler ikke bare om endeløse netter, fantastiske museer og shopping. Også de som ennå har melketennene i behold, forlyster seg i den livlige storbyen. Barcelona har nemlig alt hva et barnehjerte begjærer; Deilige strender, supre fornøyelsesparker og masse spennende å se. Sjekk denne artikkelen for storbytips for barnefamilien.

Politi, lege og billettbestilling? I denne artikkelen finner du nyttige telefonnumre og adresser.

Dårlig tid? Med denne artikkelen gjør du Barcelona i en sving.

Ta også en titt på bildereportasjen fra Barcelona.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer