Vulkanrøyk og askesurfing på Bali

Den fremdeles aktive vulkanen er et populært turistmål. Men her skal man være forsiktig. Siste utbrudd var i mars i år. Vi går opp tidlig en morgen og får kjenne svoveldampen svi i øynene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Mange små og store kratere vitner om årelang vulkansk aktivitet.
Foto: Kirsti van Hoegee
Mange små og store kratere vitner om årelang vulkansk aktivitet.
Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer

Frokosten blir laget på varmen fra jordens indre.
Foto: Kirsti van Hoegee
Frokosten blir laget på varmen fra jordens indre.
Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer

Klokken er fire om morgenen og jeg blir vekket av forsiktig banking på vinduet. Jeg stabler meg på beina, ser ut og blir møtt av et stort glis. Guiden vår er klar! Ute er det enda mørkt og regnet gjør at jeg nesten mister motet. Men her er det ingen vei tilbake. Guiden forteller at regnet snart vil gi seg, og jeg velger å stole på han…

Bratt og glatt

Vi er tre stykker pluss guiden som med hver vår lommelykt starter oppstigningen til den fremdeles aktive vulkanen Gunung Batur på Bali. På grunn av regnet er bakken sleip og det blir fort ett skritt frem og to tilbake. Men etter tre til fire timers slit nærmer vi oss toppen.

-”Only half an hour left” sier guiden og smiler lurt foran oss.

Jeg går opp til ham, snur meg rundt og faller nesten ned. For der, rett foran meg, åpenbarer det seg et landskap av topper og igjengrodde kraterhull. 13258>Vi er oppe! Den fantastiske soloppgangen som vi stod så tidlig opp for å se, er bak skyene. Men himmelen sprekker og biter av gult lys slipper frem. Vakkert. Vi blir stående stille og kulden kryper inn i kroppen. Regnet har gitt seg og det er på tide med en varm frokost.

Varme bananer 1717 meter over bakken

Mange steder er vulkanen fremdeles varm. I et damphull legger guiden egg og bananer, og etter en halvtimes tid er frokosten klar. Kan tro det smaker godt med noe varmt! Vi begynner å gå straks vi er ferdige. Kulden gir sakte slipp etter hvert som kroppen beveger seg og solen begynner å varme. Vulkanfjellet består av mange små og store topper, kratere og bratte egger.

Vi følger en rygg bortover og ser hvordan landskapet sakte forandrer karakter. Guiden forteller at det første kjente utbruddet var i 1849. Siden den gang har vulkanen hatt 23 registrerte lavautbrudd. På toppen ser vi de eldste kraterne som vitner om enorme krefter. Men hullene ser ikke så farlige ut nå som de er dekket av vegetasjon. Videre nedover ryggen blir landskapet hardere og gråere. Lavastrømmer fra gammel tid har formet fjellsidene og nyere aske ligger som et 13259>sort teppe nedover dalen.

Slalåm uten ski

Og aske er gøy! Vi tar fart og seiler nedover fjellsiden med skoene som ski. Her er det ingen ting som bremser og vi får god fart. - Jippi! Plutselig er vi nede på et nytt plan. Ferdig allerede? Jeg ler hysterisk og løper opp igjen, men kommer ikke så mange meterne før jeg må gi opp. Aske egner seg best for nedoverkjøring.

Vi ser ned på en stor slette. Guiden forteller at det tidligere lå en landsby der, men at den ble knust av voldsomme lavastrømmer i 1926. Landsbyen hadde tidligere blitt delvis ødelagt i 1905, men den gangen hadde lavastrømmen stoppet ved inngangen til Balis nest helligste tempel. Dette tok de som et tegn og bygde landsbyen opp igjen. Ingen god ide… Etter 1926 ble det bygget en ny landsby oppe på høyden, og der har den fått lov til å stå i fred. 13280>Her kan du se hvor byen lå og hvor den nå ligger.

Sviende gass og fresende steiner

Et hull i jorden...
Foto: Kirsit van Hoegee
Et hull i jorden...
Foto: Kirsit van Hoegee Vis mer

Plutselig forsvinner all vegetasjon og jeg tror et øyeblikk at jeg befinner meg på månen. Jeg forsvinner inn i en tåkeverden hvor kulldioksid og svoveldamp svir i øynene. I noen sekunder ser jeg ingenting og går med forsiktige skritt fremover. Så letner det og jeg ser rett ned i et enormt 13281>krater. Gult, grønt og blått. Damp og brusende steiner. Vi blir stående å måpe alle sammen. En kanal til jordens indre ligger der noen meter foran oss og vi er så små.

Stillhet…

Guiden forteller at krateret kun er to år gammelt. Han hadde selv vært der da vulkanen plutselig begynte å buldre. Han forteller nervøst om den ville løpingen ned fra fjellet, og om asken som veltet opp fra jorden. Det var et såkalt moderat utbrudd. Men enda kommer det gasser opp fra krateret. Jeg løfter opp en stein som ligger på bakken og holder den mot øret. Den freser!

Etter en stund går vi det siste stykke ned til veien. Der blir vi hentet og kjørt hjem til en god dusj og varme pannekaker!

Siste nytt

Det siste jeg har hørt er at Gunung Batur har hatt utbrudd i februar og mars i år. Det har vært små eksplosjoner og askeskyer som har steget 25 til 300 meter over krateret. I Indonesia finnes det mer enn hundre historiske aktive vulkaner. Indonesia er også plaget med jordskjelv.

Batur ligger på Nord-Bali, 22 kilometer fra kulturbyen Ubud. Det er de siste årene kommet mange turister til Bali, så du skal ikke forvente å være alene på toppen for å se på soloppgangen. Men naturen er den samme, og vi mennesker har ikke så mye å stille opp mot når det gjelder naturkreftene.

Reis billig?

Lysten på rimelige feriereiser? Sjekk vår oppdaterte restplassoversikt. Lurer du på hva andre mener om ditt reisemål? Les reisebrev og vurderinger i Din Reiseguide. Er du en dreven hobbyfotograf eller kanskje flink til å skrive reisebrev? Ikke gå glipp av DinSide Reise sine sommerkonkurranser.