Vrakjegere gjør nye funn på Vestlandet

Norskekysten er ingen livløs steinrøys under havoverflaten ... Av Hans Kristian Krogh-Hanssen

 Foto: Håkon Sevheim
Foto: Håkon SevheimVis mer

Norskekysten er full av spennende vrak og dykkesteder som venter på å bli utforsket. Uller heter det nyeste vrakfunnet ved Gulen i Sogn og Fjordane. Båten, som karakteriseres som en dykkeskatt av vrakjegere, var ikke lett å finne. Etter tre års leting svømte likevel Ørjan Sandnes rett i kanonen til båten fra andre verdenskrig.

- Det er en norsk minelegger fra krigen som ble beslaglagt av tyskerne og brukt langs norskekysten, forteller Sandnes, som til dagelig driver Gulen Dykkesenter.

Det er ikke første gangen han finner vrak langs kysten i Sogn og Fjordane. Det beste spenningsdykket for mange froskemenn er å kunne oppdage et vrak, men det er ikke lett ifølge Sandnes.

- Vi hørte først om vraket fra lokale i området for noen år siden. Vi sjekket opp de gamle ryktene og hadde samtaler med folk i området og ringet inn sånn cirka hvor vi trodde vraket var. Så lette vi lenge i området uten å finne noe, men gikk tilbake til et område vi ikke hadde sjekket så godt. Der fant vi Uller nesten helt inntakt. Ikke mange vrakdykk har denne kvaliteten, forklarer Sandnes.

Den 35 meter lange båten ligger på rundt 50 meters dyp, med en kjempekanon på dekk.

Det finnes mange krigsvrak utenfor kysten av Gulen. Mye av grunnen er nærheten til England. Foto: Alex_Mustard
Det hviler utvilsomt noe mystisk og spennende over vraket av Uller. Dette er en dykkerdrøm sier Ørjan Sandnes. Det går rykter om at noen har dykket ned på vraket før, men vrakjegeren var uansett glad for å finne minesveiperen fra krigens dager. Foto: Håkon Sevheim
Det klare vannet på Vestlandet, samt alle det interessante man finner under vannskorpen, setter Gulen og en rekke andre norske dykkesteder på verdenskartet. Foto: Håkon Sevheim
Kanonen på Uller er av det kraftige slaget. Få vrak i Norge er like godt bevarte. Foto: Håkon Sevheim
Norge er så absolutt ikke en steinrøys i sort og hvitt. Her noen reker som koser seg under en anemone. Foto: Jonna_Bergström
Sett slik! En nakensnegle på havets bunn. Foto: Timo_Ahomäki
Ørjan Sandnes i gang med å instruere dykkere i fjor sommer. Foto: Hans Kristian Krog-HanssenNordmenn går under vann

Selv om vraket er inntakt, vil ikke Sandnes eller kollegene hente opp noe av vrakgodset fra dypet.

- Det er forbudt. Vi ser på dette som en vare for gjenbruk. Kundene våre på dykkesenteret kommer hit for å oppleve nettopp disse tingene, sier han.

Og kunder har det blitt mer av de siste årene. Stadig flere nordmenn får opp øynene for dykking i Norge. Norges Dykkeforbund kan melde om rekordtall for medlemskap, og daglig leder i dykkerforbundet, Per Vangsøy, merker godt nordmenns nye opplevelsestrang.

- Folk blir mer og mer opptatt av aktive ferier i hjemlandet vårt. Da tenker jeg ikke bare på spenningsferier, men reiser og opplevelser som kan gi en merverdi til det de fleste har opplevd tidligere. Muligheten til å se noe nytt når du dykker er enorm, og gjør sporten perfekt for dette.

- Mange tror også Norge er ei steinrøys i svart hvitt under vann – det stemmer så absolutt ikke, sier Vangsøy.

Norges Dykkeforbund regner med at det er cirka 30 000 aktive dykkere i Norge. En aktiv dykker er en person dykker minst 15 ganger i året. Samtidig finnes det en hel skare med uaktive dykkere og passive sertifiseringer.

Frankenwald er et kjent vrak som trekker mange dykkere til Gulen. Foto: Morten_Bjørn_Larsen
Frankenwald er et kjent vrak som trekker mange dykkere til Gulen. Foto: Morten_Bjørn_Larsen Vis mer


Flere vil til vrakmekka

Ørjan Sandnes kan fortelle at han ser en klart økende interesse for dykking på senteret sitt.

- Vi har hatt en klar oppgang siden vi startet for syv år siden, og det beste året var 2009. I år har vi 150 prosent flere bookinger enn vi hadde på samme tid i fjor. Vi har sett en liten nedgang med gjester fra noen nasjoner, samt økning fra andre. Det kan skyldes finanskrisen, men det er stabilt økende med nordmenn og mange drop in-kunder fra Norge, sier Sandnes.

Han forteller at vrakene er det store trekkplasteret rundt Gulen, men at det også finnes andre typer dykking i området.

- Vi har jo enormt mye å dykke på her. Mest kjent er vi for vrakene fra andre verdenskrig. Fjordene rundt Gulen var veldig strategiske siden det var kort vei til England, og konvoier lå ofte og gjemte seg i fjordarmene. Men vi har også mange andre muligheter. Vi har et eget husrev rett utenfor kaia og muligheter for veggdykking, dykking i tareskog og se stimer med skater, forteller Sandnes.

Vrakjegeren forteller også om ett nytt krigsfly han snart regner med å finne et sted inne i fjordene rundt Gulen.

- Det ligger en tysk Baufighter her som vi har lett lenge etter. Vi finner den snart, mener han.

Christian Skauge, her syngende i en "anemonemikrofon", har dykket de fleste steder i landet vårt. Foto: Alex Mustard
Christian Skauge, her syngende i en "anemonemikrofon", har dykket de fleste steder i landet vårt. Foto: Alex Mustard Vis mer
Bandak er et lite vrak, men fortsatt spennende. Foto: Timo_Ahomäki
Bandak er et lite vrak, men fortsatt spennende. Foto: Timo_Ahomäki Vis merNorges beste dykking

DinSide fikk hjelp til å sette sammen denne forenklede oversikten over Norges beste dykkesteder av Christian Skauge, redaktør i bladet Dykking.

Saltstraumen
Verdens sterkeste malstrøm lokker med noen av de beste forholdene i verden. National Geographic har uttalt at Saltstraumen er et av de 10 beste kaldtvannsdykkestedene i verden. Også området rundt byr på spektakulær naturdykking og store fiskestimer.

Gulen
Gulen på Vestlandet byr på noen av de beste vrakene fra 2. verdenskrig i landet, med "Frankenwald" i spissen. Dykkere fra hele verden kommer for å oppleve vrakdykkingen her.

Les også: Heftig vrakdykk på Kypros

Lofoten
Lofoten er et av Norges vakreste områder så vel over som under vann. Moskenesstraumen er viden kjent for dykkere. Tareskog, klart vann, fisk i mengder og spennende vrak lokker til seg dykkere fra hele verden. Dykking i Lofoten lar seg også kombinere med mange flotte naturopplevelser på land.

I grenselandet mellom disse to finnes de fantastiske mulighetene for spekkhoggersafari om høsten. Hele atlanterhavsstammen av spekkhuggere på mange hundre dyr trekker inn i Vestfjorden, og kan sees både fra båter og med dykkerdrakt på.

Narvik
Narvik kan vel kalles Norges vrakdykkerhovedstad. I Narvik havn ligger det flere tyske, norske og engelske vrak fra slaget om Narvik 9. april 1940. Mange av vrakene ligger på fine dykkedybder og besøkes årlig av tusenvis av dykkere fra hele verden.

Her ligger godt bevarte vrak med enorme dimensjoner, og man kan trygt si at det er historiske dimensjoner over dykkingen her oppe. I Hartviksvannet finnes også vraket av et tysk bombefly.

Sørlandet
Sørlandet byr på mange kjente og flotte vrak fra 2. verdenskrig, det aller mest kjente er kanskje "Seattle". Det finnes også mange andre vrak og flott naturdykking langs hele sørlandskysten – og hva er vel bedre enn å kombinere svaberg, reker og sommerferie med noen dykk?

Nærøy
Midt i Norge er dykkingen variert og naturskjønn, men gode muligheter for fangst, spesielt kamskjell og krabbe. Her finnes tareskog, veggdykking, flere av Norges beste vrak, strømmer og et eldorado for undervannsfotografer.

Trondheimsfjorden
Et veldig spesielt område som på grunn av spesielle strøm- og vannforhold kan skilte med mye sjeldent dyphavsliv som havmus, haier og dyphavskoraller på bare 35 meters dybde. Trondheimsfjorden byr også på flere flyvrak fra 2. verdenskrig.

Finnmark
Langs kysten av Finnmark lokkes det med dykking og et av verdens største krepsdyr, den myteomspunnede kongekrabben. Den kan sees i hundrevis, og enkelte dykkesentre har turistkvote som gjør det lov å fange noen eksemplarer. I Kirkenes finnes også spennende fly- og skipsvrak fra 2. verdenskrig.

Møre
Langs Mørekysten finner man flotte tareskoger, mye fiskeliv og spennende vrakdykking. Rundefunnet er kjent for mange; her ble det tatt opp haugevis av sølv- og gullmynter i det som da var Europas største skattefunn under vann.
Utenfor Ålesund ligger det flere spennende vrak, og Skodjestraumen er et ettertraktet dykkemål. Hustadvika byr på nydelige undervannslandskap, tareskog og fantastiske muligheter for undervannsjakt.

Lygnstøylsvatnet
Et av de mest spesielle dykkemålene i Norge, og nesten unikt i verdenssammenheng: Et ras sperret av en dal i 1908, og setrene der ble langsomt oversvømmet. I dag kan man svømme over steingjerder, hustufter, veier, broer og gamle trær – det gir en unik følelse av å kunne fly! Ligger i Nordangsdalen like ved historiske Hotel Union Øye, ikke langt fra Hjørundfjorden.