Vokt deg for svindlernes triks

Pass deg for kortsvindlere i utlandet. Størstedelen av svindelforsøkene skjer når du er ute på reise med kortet ditt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Morten Gulbæk, viseadministrerende direktør i Visa Norge, forteller om et svindelbilde som er ganske stabilt fra tidligere år.

- Omkring 14-15 prosent av svindelforsøkene med norske kort skjer i Norge. Resten er likt fordelt på Europa og resten av verden.

Europay som har de forskjellige typene av MasterCard, forteller også at det er flest svindelforsøk der mange turister ferdes.

- Mange turister på ett sted, trekker til seg svindlerer og lurendreiere som bier tiltrekkes av honning, mener direktør med ansvar for sikkerhet i Europay Norge, Jan-Eivind Fondal.

 • Les om Øyvinds opplevelser da hans kort ble stjålet i Barcelona


 • Se opp for de sleipe triksene

  Her ser du en utgave av innretningen som blir brukt til å lure intetanende kortbrukere til å gi fra seg både kortdata og pinkode. Foto fra Europay Norge
  Her ser du en utgave av innretningen som blir brukt til å lure intetanende kortbrukere til å gi fra seg både kortdata og pinkode. Foto fra Europay Norge Vis mer

  Det er ikke bare det gamle sniketrikset i baren som gjelder lenger, selv om du fortsatt ikke bør legge igjen kortet i baren, eller gi det fra deg på restaurant. Ny teknologi blir tatt i bruk av svindlerne, og her hjemme har vi eksempler på at svindlere har laget en såkalt fransk åpning på minibanker der de lurer til seg kortet. Jan-Eivind Fondal forteller at de det siste halvåret har sett enda nye svindelmetoder der skurkene benytter teknologien for å bruke andres kort.

  - Det er spesielt østeuropeiske bander som tar i bruk disse teknologiske svindelmetodene. Vi har sett det spre seg fra Ungarn og Bulgaria vestover mot Østerrike, Luxembourg og Frankrike, sier Fondal.

  Den siste metoden benyttes på dører inn til minibanker der du benytter kortet for å låse deg inn. Svindlerne fester en anordning til døren der du trekker kortet, og så blir du bedt om å taste inn koden din, før døren åpner seg. Dermed ender skurkene opp med kortets data og pinkoden som de siden kan bruke uten at du er klar over det. (Bildet viser en slik anordning.)

  - Vårt råd er at du aldri taster inn pinkoden i maskiner som ikke er en minibank eller en betalingsterminal. Dessuten skal du aldri oppgi koden på forespørsel verken fra noen som utgir seg som bankfolk eller politifolk eller andre myndighetspersoner, advarer Fondal.

 • Her blir vi plyndret

 • Unngå reisetyvene

 • Tyvenes beste triks

 • Les om svindlernes beste triks på nettet
 • Overvåking

  Morten Gulbæk hos Visa forteller at selskapet har et overvåkningssystem som skal hjelpe til å avsløre svindel. De har bemanning 24 timer i døgnet, og varsler for eksempel når et kort brukes til å kjøpe mange dyre gjenstander, eller om et kort med ti minutters mellomrom benyttes til handel både i USA og Spania. Ved slik varsling vil overvåkerne følge opp med kontroller og ta kontakt med korteier for å sjekke om dette er korrekt bruk.

  - Systemet virker, og vi har avdekket svindelforsøk med det, sier Morten Gulbæk, selv om han ikke vil fortelle hvor mange som blir avslørt.

 • Se Visas råd for hvordan du kan sikre deg mot at kortet blir tappet når du er på ferie.
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.