Virgins romturisme ett skritt nærmere

På en pressekonferanse i New York torsdag, viste Sir Richard Branson frem en modell av sin nye romfartsbaby.

Arkiv: Richard Branson med en modell av SpaceShipOne. Foto: Chris Jackson/Getty Images
Arkiv: Richard Branson med en modell av SpaceShipOne. Foto: Chris Jackson/Getty Images Vis mer

Din mening:

Kan du tenke deg å bli romturist? (Avsluttet)
Kan drømme, men prisen er for høy(54%) 271
Ja, dette vil jeg prøve(36%) 181
Nei, det er for skummelt(11%) 54
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Virgin Galactics nye romskip, SpaceShipTwo, ble vist fram som en modell i full størrelse torsdag på en pressekonferanse i New York. Romskipet vil få romslig interiør med plass for passasjerene til å oppleve vektløshet. Det får også store vinduer slik at den unike utsikten over jorden kan nytes av de få som får oppleve romeventyret. Skipet skal etter planen gjøre sine første testflygninger om ett års tid, og de første turistene kan regne med å komme ut i rommet i 2008.

Ekstern lenke:

 • Se bilder av interiøret denne bloggen.
 • Fra California

  Skipet bygges av flydesigner Burt Rutan i Californias Mojave-ørken, hvor også skipets forgjenger SpaceShipOne gjorde sine historiske romferder i 2004. Virgin-modellen vil bli omkring tre ganger så stort som det opprinnelige skipet.

  I starten vil turistferdene gå fra California, men etterhvert vil Virgin Galactics skip ta av fra en planlagt terminal i New Mexico som går under navnet Spaceport America.

  Høy pris

  SpaceShipTwo konstrueres for å frakte seks betalende passasjerer ut i rommet, sammen med to piloter. Skipet vil nå en høyde på 140 km. Flere har allerede betalt depositum for å bli turistastronauter, og de har fått sitt eget innloggingsområde på Virgin Galactics nettsider. Åtti prosent kvinner og 20 prosent menn har til nå meldt sin interesse.

  Men dette er ikke for alle. Prisen for å ta turen blir innledningsvis høy. De første må regne med å betale omkring 200.000 dollar, eller drøyt 1,3 millioner kroner, og Virgin Galactic planlegger i følge New York Times å fly 500 mennesker ut i rommet i sitt første driftsår.

  SpaceShipOne

  SpaceShipOne het romfartøyet som ble det første private til å nå rommet og tilbake igjen. Det skjedde to ganger på en uke, med skipet bygget av Scaled Composites/Mojave Aerospace Ventures. Selskapet har siden inngått kontrakt med Sir Richard Bransons Virgin, og selskapet Virgin Galactic planlegger nå å bli det første riktige romturismeselskapet.

 • Først private romturist om kort tid
 • Romvinner i Mach 3
 • Se bildene fra SpaceShipOnes første vellykkede romtur
 • Eksterne lenker:
  Scaled Composites
  Virgin Galactic

  Kilder: New York Times, Space.com