Roar Gullestad surfer gjerne selv om vannet bare holder noen grader. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Roar Gullestad surfer gjerne selv om vannet bare holder noen grader. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer

Vintersurf i Vestfold

Med vinteren kommer de skikkelige bølgene. Av Hans Kristian Krogh-Hanssen

Bølgesurfing er nok ikke den sporten som frister mest når vinterkulda setter inn. De som likevel hopper i havet er både dedikerte og engasjerte. DinSide ble med på surfetur til hovedstadens nærmeste bølge.

Det frister ikke nevneverdig å hoppe i «det store blå» når temperaturene for lengst har dumpet under null på termometeret. På holmene rundt rullesteinsvika kalt Saltstein, rett ved Nevlunghavn i Vestfold, er det forblåst og overskyet. Klokken er litt over åtte en kald høstmorgen. På en liten parkeringsplass med utsikt over havet, parkerer vi bilen og slurper i oss siste rest av kaffe nummer to på morgenkvisten.

For å komme oss ned til havet måtte vi navigere oss gjennom et nett av hytteveier etter vi tok av fra sørlandske rett etter Larvik. Vår kjentmann Roar Gullestad fra Hokksund har tydeligvis tatt turen noen ganger tidligere.

- Det er et stykke å kjøre hjemmefra, men som innlandssurfer på Østlandet må du lære deg å lese værkart og vind- og bølgemeldinger på nettet. Det blir ikke så mange bomturer om du følger med og vet hvordan du skal tolke vindretningen i forhold til bølgeretningen, smiler Roar og er allerede i gang med å dra på seg den tjukke våtdrakta, hansker, støvler og hette.

Les også: Han er verdens beste surfer - se videoFørste utpost

Ute på dønningene ligger allerede et par surfere og venter på at den rette bølgen skal brekke. For det er ikke noe vanlig dag for Roar og andre vannmenn på Saltstein. Det er sjeldent at det er så gode bølger på denne kanten av landet. De gode bølgene kommer alltid på høsten og vinteren når store stormer og lavtrykk former seg ute i Atlanterhavet. For at bølgene skal klare å holde størrelsen sin inn gjennom Skagerrak og treffe Sør-Norge, må de komme fra et værsystem langt sør i Atlanteren og skvalpe gjennom Den engelske kanal, eller få en vridning rundt toppen av Skottland og Irland. Er stormen for nærme land, blåses bølgene ut til fråtsende rot og skum før man kan surfe dem der de brekker mot land.

- Saltstein er et av veldig få steder som har de rette bunnforholdene på Østlandet for at bølger skal kunne brekke jevnt og fint med en «åpen del» det går an å surfe på. I dag ser det veldig bra ut, roper Roar etter å ha vakuumpakket seg selv i neopren.

Det er kun er et lite hull til ansiktet i den åtte millimeter tjukke våtdrakten.

Noe som er nødvendig. Med fem grader i vannet er det lenge siden det var badetemperaturer på disse kanter.

- Det er jo en grunn til at bølgesurfing ble funnet opp på Hawaii, men dette er det nærmeste alternativet for oss, sier hovedpersonen og hopper i havet med surfebrettet.

Se den spektakulære videoen av gutta som surfer i Nord-Norge

Krevende

Ute blant bølgene ser ting litt annerledes ut enn fra land. Når man ligger på et brett ser vannveggene massive ut fra fiskeperspektiv. Bølgene kommer i grupper på seks til åtte stykker om gangen, før det ofte tar 10 minutter før neste bølgeperiode. På den måten får surferne litt tid til å hente seg inn etter en ferd mot land. Bølgene padler man seg på akkurat der de bryter, så på vei ut gjennom hvitkoken må man svømme under de fråtsende vannmassene med brettet.

- Det er ikke så vanskelig, man må bare ha fart når man padler mot bølgen som har brutt foran seg, før man dytter under brettet med vekten av overkroppen og lar bølgen spytte deg ut på andre siden, forklarer Roar.

Og det hele ser såre enkelt ut for de som kan det. Både det å dykke under og fange bølgen på rette stedet. Roar har likevel brukt lang tid på å lære seg vannsporten.

- Mange blir overrasket over hvor fysisk krevende det er, og hvor mye teknikk som er involvert. Det å kunne lese bølgene er utrolig viktig og noe som ikke kommer lett. Jeg begynte å surfe da jeg reiste på en jorda rundt tur for 15 år siden, men hver gang brettet har ligget noen måneder, føler jeg det er litt som å starte på nytt igjen. Man må surfe mye og hele tiden for å bli god, forklarer Roar.

Han prøver selv å surfe så mye som mulig og reiser gjerne til steder som Brasil og Lanzarote for å få gode bølger i bedre badetemperaturer.

- Her kommer det noen store...

Ute i vannet hoies det blant surferne som sitter lengst ut. De har sett noen gode bølger på horisonten og begynner å padle utover for å være klare til å fange dem. Første bølge går ukjørt forbi, men nummer to former seg pent. Roar snur brettet og padler alt han orker. Et sus høres i det brettet skyter fart. Han spretter fjærlett opp og surfer over vannskorpen. Ikke lenge etter kommer han padlende ut igjen.

- Utrolig deilig, man får nesten følelsen at man flyr. Det er noe spesielt med å være i et med naturen på denne måten, sier han med et stort smil.

Jeg sier meg enig. Noe spesielt må det jo være med surfing. Uten et slikt argument blir det vanskelig å forsvare tre timers kjøretur for to frosne timer i vannet. For ikke å snakke om det hele minuttet man til sammen klarer å stå på brettet i løpet av en surfeøkt.


Kjente norske surfesteder:

Saltstein ved Nevlunghavn er den nærmeste av kjente bølgesteder utenfor Oslo. Forholdene er sjeldent veldig gode og det kreves spesielle værforhold for at bølgene i det hele tatt skal brekke her.

Lista ved Farsund/Kristiansand er kjent for sine gode surfeforhold og hyppigere bølger enn Saltstein.

Jæren ved Stavanger er utvilsomt den norske surfehovedstaden med mange gode bølgesteder og gode forhold gjennom hele sesongen. Her finner du også den høyeste andelen surfere i Norge

Stadlandet helt vest i landet vårt er kjent for sin åpne eksponering mot mektig hav. I Hoddevik og Ervika finnes det flotte forhold for både nybegynnere og mer erfarne surfere.

Hustadvika er et drøyt 10 nautiske mil langt åpent havstykke utenfor Fræna i Romsdal i Møre og Romsdal, i skipsleia mellom Molde og Kristiansund. Stedet er kjent for sine røffe bølger, som kan være et mareritt for skipstrafikken, men en velsignelse for bølgesurfere.

Lofoten og sandstranden ved Unstad er kjent som det norske svaret på Hawaii. Her finner du landets beste bølger i Norges vakreste omgivelser.

Heller prøve windsurfing? Se hvor du kan gjøre det i denne artikkelen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer