Vinsmak for en hver smak

Foretrekker du spahotell, limousin og flotte restauranter? Eller kanskje camping, boksmat og sykkel fenger lommeboken din bedre... I Australias' Hunter Valley finner du muligheter som passer en hver smak. Vinsmakingen derimot, den er gratis.

Vinsmak for en hver smak

  1. Vintur i Hunter Valley


Mange nordmenn har lagt sin hånd på en flaske australsk vin eller to, men ikke så mange av oss kan skryte av å kjøpt den på kjellerdøren til vinbonden. Vinflaskene står side om i vinmonopolets ranker, men reiser du til Hunter Valley i delsataten New South Wales, finner du hjemstedene deres vegg i vegg. Noen kjente navn fra distriktet er Rosemount og Bin 555, men det finnes i overkant av 100 forskjellige vingårder i de grønne åskammene som grenser ut mot Stillehavet.

Se bilder fra Hunter Valley her...

Foto:Hans K. Krogh-Hanssen
Foto:Hans K. Krogh-Hanssen Vis mer


Fin Vin
Australia er en ganske fersk vinnasjon i verdenssammenheng, og det er først de siste tretti årene at landet har blitt kjent for sine edle dråper. Dyrking av vindruer har allikevel pågått i Hunter Valley helt siden de første kolonistene satte sine føtter Down Under. Distriktet har 180 år med vintradisjoner bak seg, og du vil også få høre mye historie når du reiser rundt til de forskjellige vingårdene.

Hunterområdet er også kjent for å være en av Australias beste vindistrikter. For de som dykker litt dypere i flasken og gurgler litt ekstra på dråpene, er distriktet mest kjent for sine modne semillon-viner. For deg som i hovedsak kategoriserer i rød og hvit, eller mat- og drekkevin, betyr dette en meget gode hvitviner.

Fra limo til sykkel
Det som er det fine med Hunter Valley, er at man ikke trenger å være vinkjenner, adelig eller aristrokratisk for å nyte noen dager blant vinrankene. Du kan finne overnattings- og aktivitetstilbud som fenger de fleste. Ønker du å leie limousin til å transportere deg rundt, er det ingen problem. For deg som liker deg på hesteryggen, er heller ikke noen umulighet å binde hesten utenfor vannhullene. Vi i DinSide valgte deriomt å holde oss unna biler og firbeint transport under vårt besøk, og parkerte ved turistsenteret i bunn av Hunter Valley Wine District. Der leide vi istedet tandemsykkel og hjelmer for en billig penge.

Vinsmak for en hver smak


Så fort vi hadde begynt å sykle langs de bildeskjønne landsbyveiene, dukket det små og store vingårder opp tett i tett. En og annen kenguru beitet langs veikantene, og de så tilsynelatende komfortable ut med å ha mennesker rett ved.

Spytte ut...
Etter å ha parkert sykkelen på gårdsplassen, var prosedyren for en liten omvisning og prøvesmaking på hver enkelt sted, ganske grei. Du banker på kjellerdøren, og blir sluppet inn i vinkammeret. Vennlige ansatte spør deg om hva du ønsker å smake på, varene blir tilbudt, og du kan velge om du vil spytte ut eller ikke.

Du kan også fritt spørre om druetyper, jordsmonn eller gurgleteknikker. Til slutt får du tilbud om å kjøpe med deg det du ønsker til gode priser i forhold til i butikkutsalgene. Hvis dråpene ikke faller i smak, kan du med god samvittighet takke nei, og sykle 100 meter ned i veien for å prøve naboens varer.

I etterkant vil vi annbefale deg som velger den samme måten som oss å utforske området på, å legge en plan på hva du ønsker å se og smake. Det er mange fristelser, og veien kan bli lang hvis du sveiver innom alle. Hvis du velger å ikke bruke spyttebøttene, skal du være klar over at det er ulovelig å sykle i fylla i Australia, og at politiet i Hunter gjennomfører promillekontroller. Det er ingenting i veien med å trille hvis man finner noe man liker ekstra godt.

Beliggenhet
Hunter Valley Wine Ditrict ligger sirka to timers kjøring fra verdensmetropolen Sydney, og en times kjøring fra kystbyen Newcastle. Det går daglig busser og tog fra Sydney og opp til Lower Hunter Valley. Nærmeste flyplass er i Newcastle.

Hvis du først tar turen, kan det lønne seg å tilbringe noen dager i området. Stedet er også det perfekte utgangspunkt for en hel del aktiviteter utenom vinsmaking.

Bildespesial: Vintur i Hunter Valley

Eksterne linker:

For mer informasjon om Hunter, transport og overnattingsmuligheter, kan du besøke distriktets hjemmeside her...

Her finner du mer informasjon om Hunter Valley Wine District...

Foto:Courtesy of NSW Tourism
Foto:Courtesy of NSW Tourism Vis mer