Vinnere og tapere

Fra smak til usmak i marsipanlandskampen. Ni marsipangodter har ligget på testtallerkenen - her er dommen.


Ni produkter er testsmakt og vurdert, og vi triller få øyne på terningen. En ener, en toer, tre treere, tre firere og en sekser. Se hvem og hvorfor nedenfor.

Vinnere og tapere
Vinnere og tapere


Chockladgris, Göteborgs Marsipanfabrik

Grisene ser bedårende ut, de er nette og små, en passende munnfull. Esken er litt kjedelig i plast, men forsterker det hjemmelagd-på-liten-fabrikk preget som vi liker. Men smaken er en gigantisk nedtur. Det knaser i sukker, og smaker ikke mye av verken marsipan eller sjokolade.

Chockladgris
Göteborgs Marsipanfabrik
Marsipangriser dyppet i mørk sjokolade
4 stk, vekt ikke oppgitt
Pris: 17,90 SEK (i Sverige)

Terningkast en, dårlig smak men et lite pluss for utseendet.

Vinnere og tapere
Vinnere og tapere


Julemarsipan, Nidar

Pølsene med juledekorasjon har vi sett i butikkene siden tidlig i høst, og er kanskje en favoritt blant barna. Innpakningen er litt kjedelig og barnslig, men er da julete nok. Dessverre bærer pølsene preg av lang tid siden produksjon, vi syns marsipanen er alt for tørr. Smaken er kjedelig og ufarlig, men barnevennlig. De som ikke liker mørk sjokolade vil sette pris på denne varianten som er en av de få med lyst sjokoladetrekk.

Julemarsipan
Nidar
Pølser av marsipan trukket med lys sjokolade
5 stk, 110 gram
Pris: 18,90 NOK (hos Kiwi)

Terningkast to, dette er tørt og kjedelig.

Vinnere og tapere
Vinnere og tapere


Marsipanbrød med nougat, Anthon Berg

Anthon Berg er et merke med god og voksen klang hos oss. Den danske hoffleverandøren skuffer verken med innpakning i lekker sølvfolie, eller med utformingen av nougatmarsipanen som er firkantet i formen trukket med mørk sjokolade og dekorert med striper av lysere sjokolade. Den ser delikat ut, men liker du ikke nougat blir dette alt for søtt. Dessuten syns flere av testerne at det smaker en smule mandelessens her, og at det er for lite marsipan på bekostning av nougat og sjokolade.

Marsipanbrød med nougat
Anthon Berg
Brød i firkantform av marsipan og nougat, trukket med mørk sjokolade og dekorert med lys.
Ett stykk, 40 gram
Pris: 6,90 SEK (i Sverige)

Terningkast tre, fin men for søt. Nougatelskerne vil nok vurdere den høyere.

Vinnere og tapere
Vinnere og tapere


Mørkt Gullbrød, Nidar

Pakket i tynn gullfolie med rødt magebelte bringer gullbrødet frem nostalgiske vibrasjoner hos panelets deltakere. Brødet har fin fasong og er passe tykt, men sjokoladetrekket er for tykt i forhold til marsipanmengden, og den er for melkeaktig og mild i forhold til hva vi forventer av den mørke fargen. Marsipanen er litt for smakløs.

Mørkt Gullbrød
Nidar
Litt flatt brød av marsipan trukket med tykk, mørk sjokolade.
Ett stykk, 65 gram
Pris: 11,90 NOK (hos Kiwi)

Terningkast tre, på grunn av nostalgien den frembringer mer enn på grunn av smaken.

Vinnere og tapere
Vinnere og tapere


Qualitäts Marzipan, Horst Schluckwerder

Tysk kvalitetsmarsipan gir forhåpninger, men innfrir ikke helt. Pakken er fin og brødet minner om Gullbrød fra Nidar, bare større og tykkere. Et godt, gammeldags marsipanbrød å dømme etter utseendet. Sjokoladen faller i smak hos de som liker mørk sjokolade, og marsipanen er saftig. Dessverre smaker den av mandelessens, og er for finkornet og kompakt. Marsipanen virker rett og slett litt billig. Brødet er ikke så søtt som flere av de andre variantene.

Qualitäts Marzipan
Horst Schluckwerder
Tykt brød av marsipan trukket med tynn, mørk sjokolade.
Ett stykk, 100 gram
Pris: 9,90 SEK (i Sverige)

Terningkast tre pluss, de som liker mørk sjokolade syns nok dette er en fin variant.

Vinnere og tapere
Vinnere og tapere


Marcipansnitter med nougat, Anthon Berg

Danskene kan sine innpakninger, og posen med marsipangodter basert på danske tradisjoner med nougatfyll ser luksuriøs ut. Vi må imidlertid trekke for at mandeloljen klisser til innsiden av posen. Bitene ser lekre ut på fat, og det er lettvint å slippe å skjære biter selv. Problemet er at marsipanen blir tørr når den er ferdigdelt fra fabrikken på denne måten. Flere av testerne syns også smaken blir litt syntetisk, men tar høyde for at det kan være nougaten som påvirker smaksopplevelsen. Gode biter selv om de er litt tørre, men for søtt om du ikke liker nougat.

Marcipansnitter med nougat
Anthon Berg
Terningformede biter der to lag marsipan har ett lag nougat mellom seg.
Pose, 200 gram
Pris: 18 DKK (i Danmark)

Terningkast fire, høy kvalitet men for tørr marsipan, litt svakere karakter om du ikke setter pris på veldig søte godterier.

Vinnere og tapere
Vinnere og tapere


Lübecker Katzenzungen, Carstens

Den lekre esken passer både til gaveformål og kaffebord. Litt overnusselig med kattebilder på fronten, men perfekt gave til tanter og bestemødre? Fine munnfullbiter med lekkert, "hånddyppet" preg. Dette er voksen-godter med bitter sjokolade og edelmarsipan. Dessverre druknes marsipansmaken av sjokoladen, og liker du ikke mørk sjokolade er ikke dette snop for deg.

Lübecker Katzenzungen
Carstens
Små avlange biter av marsipan, trukket i tykk, mørk sjokolade
10 biter i konfekteske, 100 gram
Pris: 24,90 SEK (i Sverige)

Terningkast fire. Fin pakke, og perfekt gave, men for voksen smak og mye sjokolade for mange.

Vinnere og tapere
Vinnere og tapere


Julemarsipan, Horst Schluckwerder

Denne pølsevarianten er ved første øyekast veldig lik Nidars julepølser. Men pakken er enda mer julete, og pølsene ser mer håndlagde ut med sin ujevne fasong. Produsenten gjør også et poeng av at pølsene er produsert uten konserveringsmidler. Sjokoladen er mørk, men ikke så bitter, så selv de som foretrekker lys sjokolade vil like denne. Marsipanen smaker dessverre litt mye av mandelessens, men er passe søt og nydelig fersk. Et kvantesprang fra de norske julepølsene.

Julemarsipan
Horst Schluckwerder
Marsipanpølser trukket med mørk sjokolade.
Fem stk, 100 gram
Pris: 14,90 SEK (i Sverige)

Terningkast fire pluss for lekre pølser og god sjokolade. Hadde marsipanen vært bedre, ville vi trillet frem fem øyne på terningen.

Vinnere og tapere
Vinnere og tapere


Marsipanbrød, Anthon Berg

Marsipanbrødene fra Anthon Berg i den velkjente foliepakken er testens soleklare vinner. Selv om dette ikke er et juleprodukt, kan de fiolette pakkene godt forsvare sin plass på adventsbordet. Marsipanen er saftig og fersk, og passe grovkornet uten å bli for søt. Sjokoladen er mørk, men ikke bitter, og passe tykk. En perfekt miks av sjokolade og marsipan fører til toppscore hos hele testpanelet. Vi tror at alle vil like denne varianten, uansett preferanser når det gjelder søthet, sjokoladetype og marsipankonsistens.

Marsipanbrød
Anthon Berg
Lite rundt brød av grovkornet marsipan, trukket med mørk sjokolade.
Ett stykk, 40 gram
Pris: 6,90 SEK (i Sverige)

Terningkast seks, soleklart. God sjokolade, nydelig marsipan og fin pakke.

Og hvem vant landskampen?

Svenskene tapte stort - grisene lovte godt men fikk knappest bli med i startfeltet med sin sukkerknasende konsistens. De norske variantene er bedre, men ikke mye. Skal vi velge, foretrekker vi brød fremfor pølser. Tyskerne lover mer enn de holder skal de norske (og den danske) ganen dømme, men vi setter pris på variasjonen og det eksklusive preget. Deilige dansker vinner selv om nordmennene gjerne ser at de kutter ned på nougaten.

Se alle testproduktene i stort format