Vinnere i luftduellen


Destinasjoner

Norwegian er en flysnute foran på antall destinasjoner til og fra utlandet, mens SAS Braathens er størst på større reisemål i Norge. Bor du i distrikstnorge, er Widerøe en vinner, spesielt siden du kan kombinere det med SAS Braathens rutenett da Widerøe er en del av SAS-gruppen.

Om vi kun ser på destinasjoner utenfor Norge, havner Widerøe med sine syv utenlandsdestinasjoner i Skandinavia og Storbritannia hårfint bak Ryanair på nedre del av listen. Den irske lavprisgiganten har åtte spennende ruter ut av Norge, men ulempen er at flere av disse går til flyplasser som ligger langt unna den oppgitte destinasjonen.

Priser

Ryanair vinner på billettpris, erfaringsmessig er det også relativt lett å finne billige billetter hos irene. De har imidlertid flere ekstraavgifter på mellom annet telefonkontakt og bagasje, som gjør totalprisen høyere for de fleste reisende. Norwegians oppgitte lavprisbilletter er nest billigst, og de har også en lavpriskalender som gjør det enkelt å finne de billigste billettene. Disse to selskapene er lavprisvinnerne av de fem.

På bunn kommer SAS-gruppen med SAS Braathens og Widerøe, med doble priser i forhold til Norwegian både innenlands og ut i Europa.

Innsjekk

SAS Braathens er best her; de lar deg velge seter før avgang (utenlands), og selskapet har også nettinnsjekking. Se mer detaljer her. Også hos Widerøe kan du velge seter før avgang om du sjekker inn på nett.

Ryanair har også nettinnsjekking, men du kan ikke velge deg seter, og kan kun ta med håndbagasje om du velger denne innsjekkingen.

Hos Sterling kan du ønske deg plasser mot ekstra betaling, men du må være tidlig ute. Norwegian tilbyr verken nettinnsjekking eller mulighet til å velge seter i forkant.

Bagasje

Reiser du med kun håndbagasje, får du med mest hos Sterling og Ryanair. Begge har vektgrense på 10 kilo. De andre setter grense ved åtte kilo.

Skal du ha med mer bagasje, får du med mest hos SAS Braathens om du har gullkort eller bedre, eller om du kjøper billetter som ikke er av de aller billigste. Da kan du ta med 30 kilo. Ellers er grensen 20 kilo, likt som hos Norwegian, Sterling og Ryanair. Hos Ryanair må du imidlertid betale et beløp per kolli du sjekker inn.

Widerøe har mindre fly, og tillater bare 15 kg innsjekket bagasje, men 10 kg ekstra om du er eurobonuskunde (noe ganske mange er) og 20 kg ekstra om du har gullkort eller bedre.

Overvekt blir billigst hos Widerøe, dyrest hos Ryanair.

Servering

SAS Braathens og Widerøe er de eneste som serverer noe som helst gratis om bord, og selger i tillegg der det ikke tilbys gratisvarer. På Widerøes minste fly er utvalget begrenset.

Alle selskapene tilbyr servering mot betaling. Sterling nekter deg å nyte medbragt mat og drikke om bord, men et tips er å for eksempel si at du er allergisk mot enkelte ingredienser - da kan du nyte medbragt likevel. Ryanair nekter deg å nyte medbragt alkohol eller varm drikke.

Konklusjon


Er pris viktigst, bør du sjekke Ryanair og Norwegian før du velger andre selskaper. Er ruteutvalget den viktigste faktoren for deg, bør du undersøke SAS-gruppen før du prøver Norwegian og Sterling. Reiser du med mye bagasje, er du best tjent med SAS Braathens, samt Widerøe om du er medlem av Eurobonus, og kommer dårligst ut hos Ryanair. Ønsker du å nyte hva du vil av mat og drikke om bord, bør du holde deg unna Ryanair, og spesielt Sterling.

>> Se alle fakta her