Vindens skygge

MAGI: Ta turen innom Barcelonas skumleste smug, i jakten på de glemte bøkers kirkegård. Eller følg i hælene på rovmorderen Raskolnikov i Sankt Petersburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
I romanfigurens Daniel Semperes gotiske kvarter i Barcelona.

Foto: Inga Holst
I romanfigurens Daniel Semperes gotiske kvarter i Barcelona.

Foto: Inga Holst Vis mer

Vindens skygge

  1. Litterære ruter


Calle Arco del Teatro lå der fremdeles, ikke stort mer enn en bresje i halvmørket. En bekk med svart vann hadde dannet seg midt i den smale gate og trengte som et gravfølge dyperer dypere inn i hjertet av Raval.

Den katalanske Carlos Ruiz Zafóns Barcelona er mørk, disig, fullt av regnvær, uforløste skjebner og lurvete sjeler som som hugger hverandre i hjel. Men også fullt av skjønne piker, litteratur, av lukten av spekeskinker og varm sjokolade. Nå kan du følge romanfiguren Daniel Semperes spor fra Calle Arco Del teatro, til Xampanyet i Calle Montcada og opp i høyden ved Avenida Tibidabo. På veien er du innom Ateneo Barcelones i Calle Canuda "et av de hjørnene i Barcelona hvor det 1800-tallet ennå ikke har fått beskjed om sin pensjon."

Fantasi og virkelighet

Det er det spanske firmaet Icono Tours som arrangerer turene i Barcelona by.

- Dette er en tur som handler like mye om litteratur som fantasi. Vi følger hovedpersonen, Daniel Sempere, fra leilgheten i Calle Santa Ana til De glemte bøkers kirkegård. Vi drar til Montcada-gaten og baren Xampanyet. Deretter tar vi banen opp til Avenida Tibidabo. Her er det bygget over de gamle palassene som industrimagnatene fikk reist for dem selv i tidsepoken som er det fortelles fra i boken, sier Cristina Smandia i Icono Tours til DinSide.
- Stedene fra romanen finnes, men man må like også forestille seg hvordan det ser ut. Dette er veldig spennende.

Zafóns bok ble i 2001 trykket i i Spania i 5.000 eksemplarer. Halvannet år siden boken ut i nye opplag, 75.000 ble solgt da. Siden har boken blitt både en leser- og kritikersuksess i alle de 12 landene den er utgitt. Carlos Ruiz Zafón er født i Barcelona og har gått på skole i Sarría, ikke langt fra skolen hvor protagonisten Julián Carax fikk innpass, San Gabriel. Forfatteren er aficionado av industribyen Barcelonas historie.

- Jeg er født her og har bodd her i mange år. Siden jeg var liten har jeg krysset byen, fra Sagrada Familia til Sarría hvor jeg gikk på skole. Det er en by hvor jeg har gått intenst. Dens historie, fra 1800-tallet og frem til borgerkrigen og etterpå, fasinerer meg. Det samme med New yorks historie fra 1800-tallet og frem til første verdenskrig. Disse byene er som landskapet fra skoledagene, gotiske og mørke, som er slik den verdenen jeg befinner meg i som forfatter, sier Carlos Ruis Zafón til den katalanske avisen El Periódico.

Info

Icono Serveis Cultural tilbyr flere tematurer i Barcelona, blant annet The Picasso Walking Tour og The Ghost Walking Tour. Det gis turer til grupper av ulike størrelser, og det finnes turer med engelskspråklig guide.

Adresse: Calle Muntaner 185, 1-2
Tlf. + 34 - 93 410 14 05/+ 34 - 93 321 25 01
Pris: 6 euro per person
Nett: Icono Serveis Culturals

Litterære ruter

En rekke byer verden over trekker veksler på sine respektive forfattere. Og kanskje er det slik at man gjerne vil forestille seg? Amsterdam og Dublin er bare noen av byene hvor en kan reise litterært.

>>> Reise i romanfigurenes spor

Byer og litteratur

Kriminelle opplevelser
Hedonistenes Barcelona-adresser
Champagne på Xampanyet


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!