Vilt og vått

VANNPARKER: Her finner du garantert behagelige badetemperaturer og bademoro.


Det er snart 30 år siden verdens første offisielle vannpark ble skapt; Wet N/Wild i Orlando, Florida. Den ble åpnet i 1977. Den første innendørs vannparken i USA ble åpnet mange år senere, i Wisconsin i 1989.

Det finnes mer enn 1.000 vannparker i Nord-Amerika, og rundt 600 vannparker i resten av verden. Ifølge World Waterpark Association, er det en sterkt økende trend med badelandhotell - altså hoteller med innendørs vannparker. Disse konsentrerer seg om forretningsreisende og konferanser i uken, og er eldoradoer for familiene i helgene og feriene. I Norge har man slike badeland-hoteller for eksempel på Gardermoen (Clarion Hotel Oslo Airport) og i Sarpsborg (Quality Hotel og Badeland Sarpsborg).

I Norge har vi naturlig nok flest badeland av innendørstypen, men vi har også et par muligheter når sommertemperaturene er på besøk; BadeFryd på Tusenfryd ved Oslo og Bø Sommarland i Telemark.

>> 20 norske badeland
>> Skandinaviske badeland
>> Store, utenlandske badeland

Fartsfylte vannopplevelser.
Foto: World Waterpark Association Foto: World Waterpark Association
Fartsfylte vannopplevelser.
Foto: World Waterpark Association Foto: World Waterpark Association Vis mer


Ville og våte rekorder:

Høyeste og raskeste enmanns fritt fall-vannsklie i verden: "Summit Plummet" med enhøyde på 36,5 meter. Sted: Blizzard Beach, Walt Disney World, Lake Buena Vista, Florida.

Høyeste raftesklie: Den 11 etasjes høye "Insane" i Beach Park, Fortaleza, Brazil.

Verdens største bølgebasseng: Dino Beach Water Park, Shanghai, Kina, med en bredde på 55 meter og en lengde på 110 meter.

Verdens største innendørs vannpark: Ocean Dome, Miyazaki City, Japan (Nærmere 30.000 kvadratmeter, som tilsvarer omtrent tre fotballbaner)

Verdens badelandhovedstad med den største konsentrasjonen med vannparker i verden: Wisconsin Dells, Wisconsin. Her kan du boltre deg i 18 innendørs vannparker og tre utendørs vannparker som sammen kan tilby mer enn 200 vannsklier og over 60 millioner liter vann innenfor en radius på 4.662 hektar.


Mer informasjon om vannparker på nett:
European Waterpark Association
World Waterpark Association

Relaterte artikler:

GUIDE: Barnas Danmark
GUIDE: Barnas Sverige
TEST: Tusenfryds nye fartsmonster