Vilt og vakkert i Sør-Mexico

Chiapas har alt: Vill natur, bortgjemte landsbyer, storslåtte ruiner, stille strender og vakker arkitektur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Advarslene var mange da jeg og min meksikanske venninne satt oss inn i bilen for å kjøre fra Tabasco og inn i Chiapas. Vi ble advart mot blokader langs veiene, politiske gnisninger, tyverier og farlig trafikk.

Sikkerheten i Chiapas er imidlertid mye bedre enn mange tror. Her leser du mer om hvor trygg du er som turist i Mexico.

Just politics

Utsikt over Chiapas fjell. Foto: INGVILD KJØDE
Utsikt over Chiapas fjell. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

På vei mot Chiapas blir advarslene mindre og mindre tydelige i hukommelsen. Vi kjører gjennom nydelig landskap. På begge sider av veien ligger store rancher, vi ser hester beite og markene er grønnere enn Irland i august. Ved grenseovergangen mellom Tabasco og Chiapas, blir vi stoppet av menn med militæruniformer og maskingevær. De ønsker oss en god ferie.

Snart er vi midt i en oase av et fjellandskap. Så langt du ser er det grønt og frodig. Langs veien springer indianerbarn som vil selge frukt til rike turister. Plutselig blir vi stoppet av en gruppe lokale menn. De vil ha penger til sin politiske kamp. ”Just politics” sier min meksikanske venninne, og kjører videre på de smale veiene.

Zapatist-opprøret

Maya-jenter fra Chiapas. Foto: INGVILD KJØDE
Maya-jenter fra Chiapas. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Chiapas er den sydligste staten i Mexico. Størstedelen av befolkningen er maya-indianere som lenge har vært undertrykt av etterkommere av de spanske kolonistene. Staten er rik på naturressurser, men likevel er det et av Mexicos fattigste områder, med størst kontraster. Innbyggerne mener også at de er utnyttet og oversett av den sentrale regjeringen.

I 1994 resulterte folket sin misnøye i et zapatistopprør i Chiapas. Under ledelse av Sub Commander Marcos angrep zapatistene flere av de største byene i Chiapas. Denne krigen ble ikke startet for å vinne over noen, men for å få oppmerksomhet omkring de uverdige forholdene maya-indianerne lever under. Helt frem til 1974 måtte mayaene kle seg i egne typer klær, og kom det en spansk etterkommer mot dem på fortauet, var indianerne forpliktet ved lov til å stige ned i gaten. Hvite landeiere har lenge brukt indianerne nærmest som slaver på de store farmene sine, og presser indianerne til å betale dyrt for matvarene de produserer.

Siden opprøret i 1994 har sentrale meksikanske myndigheter begynt å få øynene opp for hva som skjer i Chiapas, men de har også gått til motangrep mot zapatistene. Uansett er fattigdommen fortsatt stor i området.

Ryggsekkferie


Tross de politiske urolighetene og fattigdommen, kan du trygt reise til Chiapas. Og er du i Mexico, bør du reise hit. Dette er noe helt, helt annet enn luksusferie i Cancun. Klikk her for å lese mer om strandferie på Yucatán-halvøya. I Chiapas finner du billige, koselige hoteller. Du møter europeere med ryggsekk, og du slipper amerikanere med store kofferter.

Jeg var imponert over Mexico før jeg kom til Chiapas. Men etter besøket var jeg overbevist.

Jungel og ruiner

Ruinene utenfor Palenque brukte vi én dag på, og det var det verdt. De storslåtte ruinene ligger nesten inne jungelen, og utsikten fra toppen av byggverkene er svimlende Her leser du mer om ruinene utenfor Palenque. Ønsker du å se mer av jungelen, arrangeres det jungelturer fra Palenque.

Du kan også se imponerende fossefall. Vi badet ved høye fossefall, og i friske kulper. Klikk her for å lese mer om fossefallene du kan besøke.

Ingen bør dra til Chiapas uten å besøke byen San Cristobal de las casas. Byen ligger 2.100 meter over havet, og klimaet er svalt og deilig. Arkitekturen her er i spansk kolonistil. Gatene er smale, husene fargerike, og overalt dukker det opp vakre kirker. Les mer om vårt besøk i San Cristobal her.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.