Vill og vakker spansk utflukt

Norske trekkfugler flyr til spansk sol. Vi har fløyet med, og sett at solkysten er mer enn leilighetskomplekser og golfbaner.

Puente Nuevo - den nye broen som binder Rondas eldste og yngste bydel sammen. Her kan du nyte synet av kløften og elven både fra broen, og utsiktspunktene rundt. Foto: Karoline
Puente Nuevo - den nye broen som binder Rondas eldste og yngste bydel sammen. Her kan du nyte synet av kløften og elven både fra broen, og utsiktspunktene rundt. Foto: Karoline Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

150 kilometer i timen, 160, 170 ... Etter en tur på romslige spanske motorveier med lokale taxisjåfører, er vi ikke i tvil: Før vi legger i vei opp gjennom smale hårnålssvinger fra Marbella til Ronda, skal vi leie bil og selv herske over ratt og pedaler.

 • Her ser du bildene fra Ronda.
 • Spansk konsentrat

  Andalusia, Spanias kanskje mest besøkte og varierte landsdel, er pakket med alt hva tenkes kan av spanske klisjeer. Her vaskes de lange, pakkede strendene av Middelhavsbølgene. Her danser man flamenco natten gjennom. Her ligger berømte tyrefekterarenaer som perler på snor, og dette er også sherryens fødested.

  Kysten har også blitt mange nordmenns andre hjem. På tross av Costa del Sols noe frynsete rykte blant såkalte feinschmeckere, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor frosne nordboere lar seg friste. Selv midtvinters kan vi nyte deilige vårvinder etter norsk målestokk, og området er pakket med severdigheter som kanskje gjør seg aller best utenfor den mest hektiske turistsesongen. De fleste har hørt om Sevilla og Gibraltar. Granada er heller ikke fremmedord for den med en viss følelse for historie og kultur, og det samme gjelder vel for Cordoba.

  På hver side av kløften som deler byen i to, klamrer husene seg til kanten.
  På hver side av kløften som deler byen i to, klamrer husene seg til kanten. Vis mer
  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  I samme område ligger den lille byen Ronda, kun en times bilkjøring fra Solkysten og Marbella. Dette er sannsynligvis en av Spanias mest spektakulært beliggende byer. Forfatter og tidligere Spania-korrespondent hos Aftonbladet, Thomas Gustafsson, holder Ronda for å være en av Spanias vakreste byer i en artikkel i den svenske avisen. Selv om det absolutt er godt med turister her, er det få vi har snakket med som på forhånd trekker frem Ronda i samme åndedrag som storesøstrene Granada, Sevilla og Cordoba. Helt ufortjent, og en smule uforståelig.

  Hei, hvor det går

  Kanskje skremmes mange av utallige advarsler fra lokalkjente om de "forferdelig bratte, smale og svingete veiene" du må passere for å komme hit. Advarsler som ikke ytres uten grunn. Det oppdager vi på flere bilturer langs strekningen Marbella - Ronda.

  For det er definitivt bratt! Turen går gjennom åsene som reiser seg fra Solkysten. Fra havnivå beveger du deg opp til over 800 meter over havet langs en vei som er under seks mil lang. 3/4 av strekningen skjærer veien seg gjennom åsene med bratte stup på nedsiden og høye klipper på oversiden. Ikke for deg med høydeskrekk. Asfaltstripene er også uvanlig smale, i alle fall sammenlignet med de etter hvert glimrende spanske autostradaene. Heldigvis er de fleste svingene bredere enn rettstrekningene, for den jevne sjåfør legger seg gjerne midt i veien uansett hvordan sikten fremover måtte være. Og så er det svingene da: Disse veiene går Trollstigen en høy gang hva gjelder kurvatur. Om ikke hårnålssvingene er like skarpe, er det langt flere av dem. Det vet vi, for vi har kjørt bil begge steder.

  Byen på klippen

  Smijernsverandaene er typiske for Ronda. Her fra den eldste bydelen. Foto: Karoline
  Smijernsverandaene er typiske for Ronda. Her fra den eldste bydelen. Foto: Karoline Vis mer

  Vel fremme får vi imidlertid lønn for veistrevet. Over den siste åsen nord-vest for Marbella, ser vi ut over en slette der Ronda skinner hvitt mot oss. Byen er den mest kjente av områdets mauriskinspirerte "Pueblos Blancos", eller hvite byer. Med en nesten uinntakelig beliggenhet på toppen av en klippe, var Ronda av de siste mauriske bastioner som falt for de kristne i 1485. Byen består av en "ny" del fra 1800-tallet, og en eldre middelalderby. Den mauriske innflytelsen ser du best i sørsidens klassiske "pueblo blanco" med brosteinsgater, hvitvaskede bygninger og til og med rester av en moské fra 1300-tallet (nå i kirken Santa María la Mayor). I den nyere bydelen, El Mercadillo, finner du blant annet en vakkert beliggende Parador (en spesiell spansk hotelltype som defineres ved at de ligger på unike steder), og en av Spanias eldste tyrefekterarenaer.

  Bydelene er atskilt av Tajo-kløften, og over den troner Rondas mest fotograferte attraksjon: Puente Nuevo, eller den nye broen. Ikke så ny egentlig; Broen ble bygget på begynnelsen av 1800-tallet, og står fortsatt fjellstøtt over elven Gaudalevín 100 meter lenger ned. Her kan du den dag i dag passere med bil, kun hindret av vilt fotograferende turister. Og greier du å finne parkeringsplass, kan du menge deg med linselus og fotografer høyt over elvedypet. Selv den blaserte vil nok ønske seg et par snapshots fra Puente Nuveo og de mange utsiktspunktene ved El Tajo, kløften.

 • Se bilder fra Ronda
 • Hvor er dette?

  Ronda ligger i Andalusia, litt inn fra Solkysten. Til Costa del Sol flyr du direkte med rutefly fra Gardermoen. Da lander du i Málaga. Hotelltettheten på Solkysten er høy, og også i Ronda er det flere gode bosteder, om du vil oppleve byen for lengre tid enn en dagstur.

 • Se på kartet hvor du finner Ronda.
 • Vi har også prøvd oss på juleshopping i Marbella. Les om køfri handel i solen.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv, eller skrive et reisebrev.