Mer enn 20 personers muskelkraft får de lange dragebåtene til å skyte fart i kampen om seieren.<br />
Foto: Hong Kong Tourist Association Foto: Hong Kong Tourist Association
Mer enn 20 personers muskelkraft får de lange dragebåtene til å skyte fart i kampen om seieren.
Foto: Hong Kong Tourist Association Foto: Hong Kong Tourist AssociationVis mer

Vill og fargerik dragebåtfestival

Det er internasjonal dragefestival i Hong Kong. Fargerikt og vilt med "hele verden" på plass.

Hvert år siden 1976 har verdens etter hvert største dragebåtrace blitt avholdt i Hong Kong. Etter en tradisjon som går hele 2000 år tilbake. Og dette er ikke hvilket som helst båtløp. Lange, smale båter malt i et fyrverkeri av farger og RÅ muskelkraft er det som gjelder her.

Men båtløpet er ikke den eneste grunnen til å dra til Hong Kong nå. Byen er full av liv på grunn av festivalen omkring racet, en festival som er regnet som en av de viktigste som skjer i Hong Kong.

Store konkurranser

Over åtte baner konkurreres det om å komme fortest mulig fra A til B i de smale båtene. Dragebåtene er 11,6 meter lange med 20 til 22 roere hver. De akkompagneres av trommeslag som skal hjelpe hver båt til å holde rytmen. I vill fart fosser de frem Shing Mun elven. 500 meter skal tilbakelegges før vinneren kåres.

Dette er det viktigste internasjonale dragebåtmesterskapet, og lag fra klubber, foreninger og arbeidsplasser både i og utenfor Hong Kong deltar. Det konkurreres i 12 klasser. Det er militære, junior, menn, kvinner, blandede klasser. Det er både åpne klasser og internasjonale klasser for de mer proffe lagene som kommer fra absolutt hele verden.

Det er faktisk gratis å være tilskuer til dette racet. Men vil du sitte i besøksområdet og få drinker etc. må du betale 100 HK dollar. Det vil si litt over 120 kroner med dagens kurs.

Tusenårig bakgrunn

500 meter er distansen som båtene skal tilbakelegge i Shing Mun elven.
Foto: Hong Kong Tourist Association Foto: Hong Kong Tourist Association
500 meter er distansen som båtene skal tilbakelegge i Shing Mun elven.
Foto: Hong Kong Tourist Association Foto: Hong Kong Tourist Association Vis mer

Men det er ikke bare selve racet du kan få med deg. Dragebåtløpet er bare en del av den fargerike festivalen som holdes i minne om den kinesisk nasjonalhelten, Qu Yuan. Han druknet seg selv i Mi Lo elven i protest mot korrupte myndigheter så langt tilbake som før Kristi fødsel. I dag ser du under festivalen at mennesker svømmer eller dypper hendene i elven som et symbol på at de forsøker å redde Qu Yuan.

Komersiell moro

Festivalen er nå blitt noe langt mer enn den symolske markeringen av en eldgammel nasjonalhelt. Du finner "biergarten" der det serveres mat og drikke i bøtter og spann. I tillegg er det musikk og underholdning langs hele elvebredden. Et av høydepunktene er et uhøytidlig badekarløp den 11. juni. Plenty moro for den som er i Hong Kong andre helgen i juni med andre ord. Men regn med dragerelatert moro i Hong Kong i forkant av helgen også.