Vill historie - vakker natur

Vill historie - vakker natur


Etter å ha besøkt mange øyer i Stillehavet, må vi innrømme at påskeøya er en opplevelse helt utenom det vanlige. De rullende åsene som leder opp mot Maunga Terevaka, det høyeste fjellet på øya med sine 507 meter over havet, er utrolig vakre. Ville hester galloperer fritt rundt i flokker, og beiter ved stammene av de mange Moaiene.
Du finner kun noen små grusveier ut fra den lille fiskelandsbyen Hangi Roa, men det er fortsatt mulig å leie en firehjulstrekker for å reise på sightsing. Kystlinjen består hovedsakelig av røffe steinklipper som stuper ned i havet, og det er kun en sandstrand på øya. Den er til gjengjeld kritthvit og omgitt av svaiende palmetrær. Har du drømt om strandlivet på en øde øy, så kan du vel ikke komme nærmere drømmen din enn akkurat her.


Verdensarv
For deg med historisk nysjerrighet å tilfredsstille, er påskeøya som en oase i den tørreste ørken. Det finnes et lite antropologisk museum her, samtidig som øya i seg selv byr på imponerende mengder av historiske godbiter. Det var også derfor UNESCO satte store deler av Påskeøya på sin verdensarvliste i 1995.
Møtet med lokalbefolkningen vil også gi deg varige minner. I tilegg til sin store gjestfrihet og brede smil, er menneskene høyreiste og vakre. Tross sin strabasiøse fortid med folk utenfra, lever de fleste nå av turisme. Det var opprettelsen av Mataveri Airport i 1967, som gjorde øya tilgjengelig for turister. Vi tror allikevel du vil unngå større kødannelser hvis du reiser til påskeøya i ferien.

Mørk historie
Preget av uløste gåter og kolonisters herjinger, er Påskeøyas historie fortsatt et mysterium for forskere. Arkeologer mener øya ble befolket etter en emigrasjon fra vestpolynesiske øyer på 400-tallet, men det verserer flere teorier. Blant disse er Heyerdahls' teori om at de første innbyggerne stammet fra de SørAmerikanske Inkane, og at de seilte til øya med balsaflåter.

Et av de største mysteriene på øya, er hvordan de nesten 1.000 moaiene (kjempemonolitter) som kan veie opptil hundre tonn, ble fraktet rundt. Statuene ble meislet ut for hånd i det vulkanske karateret Rano Raruku, hvor det fortsatt er mulig å se halvferdig stauer i fjellet.

Det som imidlertid er sikkert, er at første påskedag i 1722 satte den nederlandske oppdageren Admiral Roggeveen den første hvite fot på øya. Han navnga den Påskeøya, og ble overvelmet av innbyggernes vennlighet. Den ble imidlertid kortvarig for hans del, ettersom nervøse seilere drepte flere av de lokale ved en feiltakelse.

Vill historie - vakker natur


Kannibalisme
Admiral Roggeveen kunne også fortelle om et samfunn i økologisk kaos. Som resultat av overbefolkning, var tilgangen på mat dårlig.
Øya er kun 171 kvadratmilometer stor, og arkeologer regner med at det bodde sirka 10 000 mennesker der på det meste. Kjøttmangelen førte til at kannibalisme ble en del av bordsettingen helt frem mot 1800-tallet.

Folkebestanden sank også betraktelig da peruanske slaveraid og koppesyke sveipet over øya i 1860-årene. Etterhvert bestemte skotske sauebønder at den subtropiske øya var fin som beiteområde, noe som heller ikke hjalp lokalbefolkningen nevneverdig da de ble nektet å ferdes rundt på sin egen hjemland.

Off the beaten track
Fortellingen om påskeøyas oppdagelse er ingen gullkantet historie, men vi kan ettertrykkelig annbefale et besøk for de som får muligheten. Du vil finne en natur, et folk og en stemning som ikke har paralleller noe annet sted i verden.

Øya ligger langt utenfor alfarvei, og de beste mulighetene å komme seg dit er med fly fra Chile eller Polynesia/Thaiti. LandChile flyr fra Santiago til Påskeøya fire ganger i uken, og reisen koster rundt 6000 kroner.

Ekstern link: LanChile

Vill historie - vakker natur


Flere jorda rundt billetter gir deg også muligheten til å ta noen dager på øya, og dette er virkelig stedet hvor en backpacker kan få med seg en god historie i ryggsekken.

Det finnes flere hoteller på øya. Kommer du uannmeldt, er det også plenty av muligheter til å bo hjemme hos de lokale. Dette er en fin måte å bli kjent med lokalbefolkningen på. De møter deg med blomster når flyet lander.

Les en historie fra Påskeøya her