Foto: Celia Martinez Bravo
Foto: Celia Martinez BravoVis mer

Vil videoovervåke flykabinen

Et ledd i kampen mot terrorisme.

I fremtiden må du belage deg på å bli filmet og avlyttet når du sitter ombord på flyet. I hvert fall hvis EU får det som de vil.

En kombinasjon av kameraer, mikrofoner, detektorer som avslører eksplosiver og et avansert datasystem skal fortelle piloten om noe er på gang i kabinen, skriver Telegraph.co.uk.

Det er en gruppe eksperter ved Reading University som nå utvikler og tester overvåkingssystemet, som skal analysere uvanlig oppførsel eller uvanlige hendelser som at flere går inn på toalettet samtidig, eller passasjerer som virker opphissede eller urolige.

Overvåking i flykabinen

Hva tenker du om overvåking av flypassasjerer? (Avsluttet)
Helt greit for meg, vil ikke bli offer for terrorisme(43%)
Helt hårreisende! Hvor er personvernet?(35%)
Jeg liker det ikke, men ser nødvendigheten(22%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Mikrofoner plassert i kabinen kan brukes til å avlytte mistenkelige passasjerer, mens detektorer på toalettene vil avsløre om noen prøver å lage en bombe der inne.


Overvåkingssystemer er allerede installert på britiske flyplasser og togstasjoner. Her analyserer systemene merkelige hendelser som at en veske eller koffert blir forlatt, eller at en person beveger seg i motsatt retning av folkemengden.

Initiativet er selvsagt kontroversielt, men James Ferryman, som leder gruppen ved Reading University, sa til Telegraph at overvåkingssystemet ville avslørt bombemannen som prøvde å sprenge et fly i lufta over Atlanterhavet i desember.

- Vi vet at terroristen oppførte seg merkelig og virket nervøs da han var på flyplassen før ombordstigning. Dette ville blitt oppdaget av overvåkingssystemet vi utvikler. Det ville også blitt oppdaget at han låste seg inn på toalettet for å lage bomben, sa Ferryman.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetskontrollen blir strengere