Flyselskap vil kreve gebyr for kofferter som denne.  Foto: Colourbox
Flyselskap vil kreve gebyr for kofferter som denne. Foto: Colourbox Vis mer

Vil ta betalt for håndbagasje ombord

Ikke lenger gratis å stue i bagasjehyllen.

Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de siste 20 årene har vi flypassasjerer blitt vant med at vi ikke lenger betaler en pris for billetten, og at dette automatisk betyr at vi kan sjekke inn bagasje, få tildelt et sete og får servert mat og drikke ombord.

Lavprisselskapenes inntog har gjort at vi uten å mukke finner oss i at vi med økonomibilletter ikke får servering ombord uten å betale for det, at vi kanskje må betale ekstra for å få velge sete, og at det koster å sjekke inn bagasje.

Men nylig annonserte et amerikansk flyselskap at de fra 1. august 2010 vil ta penger for håndbagasje, også. Flyselskapet Spirit vil ha opptil 45 dollar, cirka 265 kroner, for håndbagasje som må plasseres i bagasjehyllen. Mindre vesker (maks 40x35x30 cm) som får plass under setet vil fortsatt være gratis, informerer flyselskapet på sine nettsider.

Se nyhetsinnslag om den nye regelen her.

Dette har selvsagt vakt oppsikt, og mange har rast over grådigheten til flyselskapet. Såpass heftig har reaksjonene vært, at også amerikanske politikere har involvert seg. Nå sier Senatet at de vil foreslå at det innføres en regel som forbyr flyselskaper å ta betalt for håndbagasje, skriver Reuters på Msnbcs nettsider.

Begrunnelsen er at mange passasjerer er avhengig av personlige hjelpemidler som medisiner, insulinmålere, briller osv. som de er avhengige av. Spirit har svart at siden mindre vesker fortsatt er gratis å ta med ombord, er ikke dette noe problem.

Vil at folk skal ha mindre bagasje

Flyselskapet hevder at de nye reglene vil gjøre sikkerhetskontrollen raskere, og at av- og påstigning på flyene også vil gå fortere. De sier også at de har kuttet billettprisene til beinet, og at den nye håndbagasjeavgiften er et forsøk på å få folk til å reise med mindre bagasje.

Vi kan legge til at Ryanair nylig har bestemt at det skal koste 200 kroner å sjekke inn bagasje hver vei i juli og august, mot 150 kroner som er "vanlig" pris. Og jammen er ikke Ryanair seriøs på at de ønsker å installere myntautomater på flytoalettet, også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer