Vil svarteliste bråkmakere

Storbritannia vil svarteliste bråkmakerne i lufta, slik at de ikke får fly mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bråkmakere blant flypassasjerer ødelegger flyturen. Overstadig berusede passasjerer som går berserk er en trussel mot sikkerheten, og i enkelte tilfeller må flyene mellomlande, eller gjøre vendreis til avgangspunktet for å kaste av vedkommende.

Senest i juli endte det som egentlig skulle være en helgetur til Riga med tre dager i kasjotten for en sørlending som var så full at ingen flyselskaper ville ha ham ombord. I Sverige vil Riksadvokaten ha alkoholforbud på fly, etter en rekke episoder med fulle passasjerer.

Vil svarteliste

Bøllepassasjerer

Bør bråkmakerne på fly svartelistes? (Avsluttet)
Ja(50%) 151
Først en advarsel, så svartelisting neste gang de lager bråk(46%) 139
Nei(4%) 13
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nå ønsker britiske myndigheter å lage et navnregister over alle som lager kvalm i lufta, og dermed svarteliste dem fra å fly i fremtiden.

Per i dag rapporteres bare hendelsene inn - ikke navnet på passasjerene som lager bråket. Fra mars 2005 til 2006 ble det i Storbritannia innrapportert 1.359 hendelser, hvorav 56 ble klassifisert som "alvorlige".

Flyselskapet Virgin støtter forslaget om å navngi trøblete passasjerer, men mener et slikt tiltak bare ville være effektivt dersom det ble gjort globalt.

Økt sikkerhet

Myndighetenes forslag er et ledd i planen om å få bedre kontroll over hvem som befinner seg innenfor Storbritannias grenser. I tillegg til at bråkmakerne skal svartelistes, ønsker britiske myndigheter at flyselskapene skal pålegges å hente inn informasjon om passasjerene, informasjon som skal overleveres til myndighetene. Dette vil være alt fra navn, nasjonalitet, når reservasjonen ble gjort, telefonnummer personen er tilgjengelig på, og bagasjenummer.

Turbulente episoder

  • Rockeartisten Courtney Love ble arrestert på Heathrow i 2003. Hun ble pågrepet etter å ha skapt kvalm på en Virgin-flyvning der hun blant annet skjelte ut kabinpersonalet.

  • Rapperen Snoop Dogg ble pågrepet etter et slagsmål på Heathrow i fjor.

  • I juni i år ble briten Trevor Blake dømt til ett års fengsel etter å ha forårsaket at et Ba-fly på vei til Karibia måtte mellomlande. Blake hadde sex med kjæresten på flytoalettet, og ble voldelig da kabinpersonalet nektet ham mer alkohol.

  • Samme måned ble Phillip Payne fengslet i åtte måneder etter å ha gått berserk på en flytur mellom London og Kypros. Han drakk elleve halvlitere og to whisky før han gikk ombord. Der fortsatte han med vodka og rødvin. Payne kom med ukvemsord, og truet med å drepe en av flyvertinnene. Piloten snudde flyet, og Payne ble hentet av politiet da det landet på britisk jord.

    Kilde: The Times


    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!