Vil stenge Øst-Svalbard for turister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cruisetrafikken til Svalbard er tidoblet på få år. Turistnæringen blomstrer, men regjeringen varsler at de vil stenge av mesteparten av Øst-Svalbard for å skjerme naturen.

- Østkysten av Svalbard er blant verdens mest sårbare områder. Spor etter hva mennesker foretar seg der kan bli værende i alle fall i ti år, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til NRK.

Mister vi Norges siste villmark?...

Østisen på Svalbard er området med mest isbjørn i øyriket, turistnæringen er frykter fall i den voksende turismen hvis tilgangen blir stengt.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Østisen på Svalbard er området med mest isbjørn i øyriket, turistnæringen er frykter fall i den voksende turismen hvis tilgangen blir stengt. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Turistnæringen på Svalbard er i sterk vekst. Men regjeringen, ved Direktoratet for naturforvaltning, vil likevel avgrense turistenes bevegelsesfrihet til fordel for forskning. De vil stenge hele østkysten, med bare noen få åpne områder.

- Når trafikken har vokst så raskt må vi regulere. Styresmaktene vil skjerme disse reservatene for å være referansesteder for forskning, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Se slideshow fra Øst-Svalbard her...

Noe som kan få store konsekvenser for næringslivet på Svalbard.

- Skulle det bli stengt på østsiden, med bare noen få åpne lokaliteter, vil det føre til at mange av de aktørene vi har i dag vil kutte ut Svalbard som reisemål, sier administrerende direktør Jan S. Sivertsen i Spitsbergen Travel.

Arne Nævra gir deg de beste tipsene til naturfotografi fra Svalbard...

Mer fra DinSide Reise: