Vil stenge Inkaveien til Machu Picchu

Lima (NTB-Reuters-AFP): Regjeringen i Peru vil stenge en av landets største turistattraksjoner, den såkalte Inkaveien, i tre måneder av året. Samtidig truer peruanerne med å saksøke Yale-universitetet i USA, for å få tilbake inkaminner.

For å begrense skader og erosjon, stenger Peru inkaruten til Machu Picchu tre måneder i året. <i>Foto: Paul Jacob Hansen Foto: Paul Jacob Hansen
For å begrense skader og erosjon, stenger Peru inkaruten til Machu Picchu tre måneder i året. Foto: Paul Jacob Hansen Foto: Paul Jacob Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fem mil lange Inkaveien fører fra Urabamba-elva fram til den sagnomsuste ruinbyen Machu Picchu. Det tar vanligvis flere dager å tilbakelegge turen gjennom Andesfjellene i tynn luft og stor høyde.

Det er usikkert hvor mange som tar denne turen, men Machu Picchu besøkes i snitt av 2.500 turister hver eneste dag året rundt. FNs kulturorganisasjon UNESCO retter hard kritikk mot regjeringen i Peru for manglende vern og vedlikehold av ruinbyen.

Stenging

UNESCO har gått så langt som til å true Peru med å fjerne Machu Picchu fra listen over verdens kulturarv, hvis ikke forholdene bedrer seg. Nå vil altså regjeringen i Lima stenge den 500 år gamle Inkaveien i tre måneder hvert år, for å beskytte den mot skader i regntiden.

- Vi må forhindre at jorda forvitrer, at plante- og dyreliv ødelegges og at avfall bygger seg opp til et søppelberg, het det i en erklæring fra departementet for utenrikshandel og turisme i Lima denne uken. Departementet vil stenge Inkaveien fra januar til mars hvert år.

Peruanske myndigheter arbeider også med en plan for å ta bedre vare på selve Machu Picchu og byen som har blomstret opp ved foren av fjellet der ruinbyen ligger. På denne måten vil landet sikre seg fortsatt plass på UNESCOS liste over kulturarven.

Krever inkaskatter tilbake

Lima-regjeringen krever nå også å få tilbake gjenstander som arkeologen Hiram Bingham tok med seg, etter at han hadde gjenoppdaget Machu Picchu i 1911. Yale-universitetet, der gjenstandene befinner seg, risikerer å bli saksøkt.

- Vi er i gang med samtaler. Hvis vi ikke kommer til enighet, vil Peru gå til juridiske og diplomatiske skritt for å få tilbake sin arkeologiske kulturarv, sier landets ambassadør i Washington Eduardo Ferrero ifølge det offisielle peruanske nyhetsbyrået Andina.

Ferrero vet ikke nøyaktig hvor mange gjenstander det er snakk om, men tror det kan dreie seg om mer enn 100. Hiram Bingham fant det lenge glemte Macho Picchu nær Cusco sørøst i Peru den 24. juli 1911.

Mer om Machu Picchu:
Kappløp mot Machu Picchu
Inkaruten stenges av
Peru: Kø til den fortapte by

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!