Vil stenge halvparten av bordeller og coffee shops

Amsterdams myndigheter tror det vil minske kriminaliteten.

Amsterdam er en av Europas mest besøkte storbyer. Mange kommer nettopp for å se red light district og besøke en coffee shop. Foto: Colourbox
Amsterdam er en av Europas mest besøkte storbyer. Mange kommer nettopp for å se red light district og besøke en coffee shop. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amsterdam har i årevis vært kjent for coffee shops der du får kjøpt cannabis, og red light district der prostituerte byr frem tjenestene sine bak vindusglassene.

Nå kan det imidlertid være slutt på begge deler. Under nye planer som ble presentert av byens myndigheter, kommer det frem at myndighetene ønsker å stenge halvparten av dem. Dette skal skje i forbindelse med en såkalt "opprydding" av Amsterdams sentrum, skriver The Observer.

Målet med denne oppryddingen er å få rensket opp i organiserete kriminelle miljøer, og redusere kriminaliteten i byen. Ifølge myndighetene er det nettopp i områdene der coffee shops og bordeller ligger at disse miljøene holder til.

Storbyguide: Amsterdam

Amsterdams red light district er en turistattraksjon i seg selv. Det vil ikke forsvinne helt, selv etter oppryddingen. Foto: Electra Stavrou
Amsterdams red light district er en turistattraksjon i seg selv. Det vil ikke forsvinne helt, selv etter oppryddingen. Foto: Electra Stavrou Vis mer


Tror turistene vil forsvinne

Forslaget har møtt protester fra forskjellig hold. De prostituertes fagforening, Den røde tråd, er naturlig nok imot forslaget. De 20.000 prostituerte som er organisert her, mener ifølge The Observer at tiltaket vil føre til at de kriminelle miljøene og de prostituerte går under jorda, og blir vanskeligere å holde oversikt over. Andre mener at Amsterdam vil miste mange av sine besøkende, da en god del turister kommer til byen nettopp for å oppleve coffee shops og red light district.

Likevel, forslaget støttes også av mange, som mener Nederland har blitt altfor liberalt. I Amsterdam har prostitusjon vært tillatt i åtte år, og ingen har blitt straffet for å være i besittelse av små mengder narkotika, selv om cannabis teknisk sett er ulovlig i Nederland.

Ifølge det nye forslaget vil prostitusjon bare være tillatt i to områder av byen, et av dem De Wallen, et område som har vært fullt av bordeller siden 1500-tallet.

Prostituerte og ansatte ved coffee shops som mister jobben, vil bli tilbudt omskolering.

- Hvitvasking av penger, utnyttelse og trafficking er ting du ikke ser, men de skader mennesker og byen vår. De nye reglene stemmer bedre med vårt image som en tolerant og "gal" by, i stedet for en frisone for kriminelle, Money sa Alderman Lodewijk Asscher, en av drivkreftene bak de nye planene.

- Vi kan fortsatt ha "sex & drugs", men på en måte som viser at vi har kontroll på ting.

Rottekult i Amsterdam

Fortsatt 200 vinduer

Etter at halvparten av bordellene og coffee shops er stengt, vil det fortsatt være 200 vinduer med prostituerte å se på, og rundt 30 coffee shops å besøke, ifølge Lodewijk Asscher.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!