Vil ha turistforbud i coffeeshops

Nederlandske myndigheter vil innføre et forbud mot at utlendinger besøker coffeeshops.

 Foto: Massimo Catarinella
Foto: Massimo Catarinella Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amsterdams coffeeshops, der det går an å kjøpe seg både kake og røyk der cannabis er en av ingrediensene. Dette trekker mange turister til byen, da cannabisbruk er ulovlig i de fleste andre land i Europa.

Men nå vil nederlandske myndigheter gjøre det ulovlig for utlendinger å kjøpe cannabis i coffeshops. De ønsker at dette bare skal være tilgjengelig for nederlendere.

- I nærmeste fremtid, når vi har utarbeidet prosessen, vil coffeeshops ikke være tilgjengelige for turister lenger, sa justisminister Ivo Opstelten til Guardian.co.uk.

Klassikeren Amsterdam

For deg som ikke er så opptatt av svimlende bakverk - sjekk heller ti topprestauranter i Amsterdam

Fem gram daglig

Bare i Amsterdam finnes det i dag rundt 200 coffeeshops, som helt lovlig kan selge sine gjester inntil fem gram cannabis daglig. Myndighetene har ingen planer om å endre på dette. De ønsker at cannabiskafeene skal tilbake til det som var utgangspunktet, at det skulle være en fasilitet for de lokale, og ikke for turister på jakt etter å bli høye.

Det kan vise seg å bli kroken på døra for mange av landets coffeeshops, for i de fleste tilfeller utgjør turister hoveddelen av kundene.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang Nederlands litt mer lugubre former for forretningsdrift blir angrepet av landets myndigheter. DinSide omtalte også for to år siden planene om å stenge halvparten av coffeshops og prostitusjonsvirksomheter i Amsterdams red light district. Det uttalte målet den gang var å få bukt med kriminaliteten i byen.

Også den gangen mente kritikerne at turistene ville forsvinne fra byen med slike tiltak.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!