Vil ha skiforbud i Rondane

Høvringen (NTB): Fylkesmannen i Oppland vil ha forbud mot skiløyper i deler av Rondane nasjonalpark for å verne villreinen. Nå skal forslaget sendes ut på høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkesmiljøvernsjef Sigurd Tremoen i Oppland viser til at villreinen vinterstid er spesielt sårbar og blir fort tappet for energi.

- Blir det for mye menneskelig aktivitet vil flokkene også kunne trekke seg ut av områdene de er avhengige av for å overleve på lang sikt, sier han til Nationen.

Utarbeidelsen av forvaltningsplanen for Rondane har ifølge Tremoen skjedd i tett dialog med kommuner, lokalt reiseliv og andre berørte parter. Forslaget til plan vil nå bli sendt ut på høring til nærmere 800 private og offentlige instanser.

Kanskje blir det forbudt å stake seg over vidda i Rondane. Foto: Høvringen
Kanskje blir det forbudt å stake seg over vidda i Rondane. Foto: Høvringen Vis mer


- Vi må i framtiden kanalisere ferdselen sterkere for ikke å forstyrre villreinen, som Stortinget har slått fast at Norge har et spesielt ansvar for å ta vare på. Vi vil jo ikke at Zoologisk museum i Oslo skal være eneste plassen våre barnebarn skal kunne oppleve villreinen i framtiden, sier Tremoen.

Vil ramme turismen

Turister fra inn- og utland kommer hver vinter til Høvringen like ved inngangen til Rondane nasjonalpark for å gå på ski. Ikke alle i turistnæringen synes Fylkesmannens forslag er bra.

- I en del populære turområder i Rondane vil Fylkesmannen i framtiden kun tillate preparering og merking av løyper i perioden 15. februar til fire dager etter 2. påskedag. Det betyr krise for oss som satser på vinterturisme, sier Kari Haugerud, som driver DNT-hytten Brekkeseter.