Blir det som NHO Luftfart vil, skal du slippe å hente ut bagasjen og sjekke inn på nytt når du ankommer Gardermoen og skal videre innenriks. Foto: Avinor
Blir det som NHO Luftfart vil, skal du slippe å hente ut bagasjen og sjekke inn på nytt når du ankommer Gardermoen og skal videre innenriks. Foto: Avinor Vis mer

Vil ha nytt tollsystem på Gardermoen

Skal gjøre det enklere ved flybytte.

Publisert
Sist oppdatert

Kommer du med fly fra utlandet til Gardermoen, og skal reise videre innenlands, må du i dag hente ut bagasjen, gå gjennom tollen og deretter sjekke inn på nytt.

Dette ønsker NHO Luftfart å gjøre noe med, og foreslår å gjøre fortollingen av disse passasjerene langt enklere.

>> Dette er Norges mest moderne sikkerhetskontroll!

Slik kan det bli

Et utvalg som består av blant annet representanter fra Oslo Lufthavn, Tollvesenet, Politiet, SAS og Norwegian har i ett år utredet et nytt, forenklet system.

Det går ut på at passasjerene som ankommer Gardermoen fra utlandet går videre til neste gate kun med håndbagasjen, gjennom en egen tollpassasje. Passasjerene vil slippe å hente ut bagasjen, denne skal sendes videre til neste fly med mulighet for skanning av Tollvesenet.

– I forbindelse med arbeidet har eksperter reist rundt og sett på ulike løsninger for tollbehandling. Dette systemet fungerer meget godt i andre land, og er blant annet innført på Arlanda. Tollvesenet i Sverige rapporterer at de ikke opplever økt smugling eller kriminalitet etter at systemet ble innført der, sier Torbjørn Lothe, direktør i NHO Luftfart til DinSide.

Les også: Så lett sjekker du inn helt selv

Departementet positivt til nytt system

Ifølge Lothe skal Tollvesenet ha sagt seg villige til å gjennomføre en prøveordning for å teste ut det foreslåtte systemet i praksis.

Nå mener han at arbeidet med et nytt system har stoppet opp i departementet.

DinSide har kontaktet Samferdselsdepartementet for å spørre om de er positive til å innføre et slikt system, og når det kan bli aktuelt.

– Vi er opptatt av å få dette på plass. Det vil være positivt for OSL som transferflyplass, og for passasjerer som skal videre til andre flyplasser i Norge. Vi erkjenner at dette har tatt lang tid, men vil jobbe videre med saken med sikte på å finne en god løsning, skriver statssekretær Geir Pollestad (Sp) til DinSide.

Når det eventuelt kan bli aktuelt, er derimot ikke opp til departementet å avgjøre.

– Det er regjeringen som bestemmer dette, og vi kan ikke si noe om tidspunkt nå, skriver seniorrådgiver Tor Midtbø til DinSide.

Les også: Har du mistet mobilen? Den ligger antakelig igjen på Gardermoen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer