Vil ha nesten 20 prosent mer i tips

Royal Caribbean krever mer av passasjerene.

<strong>MER I DRIKS:</strong> RCCL hever satsene. Foto: RCCL
MER I DRIKS: RCCL hever satsene. Foto: RCCL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obligatorisk tips er ikke noe særlig populært blant oss nordmenn. Her til lands er det stort sett bare på restaurant vi tipser, og da er den gylne regelen å legge til rundt 10 prosent dersom servicen var bra.

I andre land er tipsing mer utbredt, og spesielt i USA. Der utgjør tipsen, som vanligvis ugjør rundt 20 prosent, en del av lønnen til servicepersonalet.

- Ikke gi tips

Tipsing på cruise

Alle som har vært på cruiseferie vet at cruiseselskapene opererer med obligatorisk tips som legges på regningen. Du betaler en viss sum i det som kalles "gratuity" hver dag under cruiset. Denne summen bestemmes av cruiseselskapet.

Nå har cruiseselskapet RCCL lagt på denne tipssummen med nesten 20 prosent, skriver USA Today. Før ble det lagt til 9,75 dollar (rundt 60 kroner) per dag, mens for cruiseturer som har avgang fra 1. juli neste år har denne summen steget til 11,65 dollar (rundt 70 kroner) hver dag.

Obligatorisk tips

Vi har tidligere skrevet om tipsreglene ombord på cruiseskip. De fleste cruiseselskaper har regler som sier at du MÅ betale tipstillegget cruiseselskapet setter på regningen. Noen cruiseselskaper baker tipsen inn i prisen du betaler når du bestiller cruiset (dette gjelder RCCL), mens andre legger det til på regningen du betaler når du sjekker ut av skipet.

Tipsen passasjerene betaler utgjør en stor del av lønnen til de ansatte ombord. Dersom du er ekstremt misfornøyd med rengjøring eller service, kan du si fra om dette og redusere tipsen du betaler.

Tipsing på cruise

Hvilken metode synes du er best mht. tipsing ombord? (Avsluttet)
Det burde være opptil enhver å selv velge hvem og hvor mye man vil tipse(58%)
Tips burde bakes inn i prisen du betaler på forhånd(40%)
OK at det legges til på regningen du betaler ved utsjekking(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.