Vil ha dyrere flybilletter

WWF oppgitt over kraftig økning i flyreiser. Nå vil organisasjonen ha dyrere flybilletter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlandet lokker stadig flere nordmenn. I fjor reiste nordmenn på om lag 3, 2 millioner turer utenlands med minst fire overnattinger, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

75 prosent av disse turene gikk med fly i fjor. Sammenlignet med tallet på lange ferieturer med fly utenlands i 2000 har økningen vært på 46, 5 prosent.

Billettene for billige, mener WWF

- Det er helt uholdbart rent klimamessig, og skyldes at flybillettene er altfor billige. Resten av det som det egentlig koster å fly må betales av framtidens mennesker og de 90 prosent av verdens befolkning som aldri setter sine bein i et fly. De må leve med klimakonsekvensene av all denne flyvingen, sier generalsekretær i Verdens Naturfond i Norge (WWF) Rasmus Hansson.

Mer enn 600.000 nordmenn dro til Spania i fjor. Nå må flybillettene bli dyrere, mener WWF. Foto: Daniela Llano
Mer enn 600.000 nordmenn dro til Spania i fjor. Nå må flybillettene bli dyrere, mener WWF. Foto: Daniela Llano Vis mer


I 2000 var tallet på lange flyreiser utenlands 1.635.000, mens det i 2006 var steget til 2.395.000. Totalt har antall lange reiser til utlandet økt med 802.000 fra 2000 til 2006, viser ferieundersøkelsene fra Statistisk sentralbyrå.

KLM vil kutte utslipp

Søkelyset på miljø har også nådd flyselskapene. KLM Royal Dutch Airlines samarbeider nå med WWF i Nederland om å redusere CO2-utslippene.

I løpet av de neste fire årene planlegger KLM å kutte rundt 4 millioner tonn utslipp av CO2, melder nettsiden Travel Mole.

Går alt etter planen kommer KLM til å redusere utslippene per passasjer med 17 prosent innen 2020, skriver nettsiden.

Spania mest populært

Spania er det mest populære reisemålet utenlands. Mer enn 600.000 nordmenn dro til Spania og hadde minst fire overnattinger i 2006. Sverige ligger på andreplass med 355.000 lange ferieturer, etterfulgt av Danmark.

Undersøkelsen sier ikke noe om hvorfor utlandet lokker stadig flere.

- Vi har ikke stilt spørsmål om hvorfor folk gjør som de gjør, sier konsulent i Statistisk sentralbyrå, Kjell Torp til NTB

- Må endre vaner

Denne våren har det vært sterkt fokus på nordmenns flyvaner og regjeringen har oppfordret norske bedrifter til kjøp av klimakvoter. WWF mener løsningen er at nordmenn endrer sine reisevaner. Måten folk bruker fly på i dag er hodeløs, ifølge miljøorganisasjonen.

- WWF er ikke imot at folk får oppleve andre deler av verden. Men i stedet for en svipptur til Thailand er det bedre med en lengre ferietur hvert andre år, sier Hansson.