Vil gjøre andre pinsedag til handledag

Trondheim (NTB-Skjalg Fremo): Handelsnæringen vil ha dispensasjon fra helligdagsloven slik at andre pinsedag i år kan bli handledag i Norge - istedenfor at mange nordmenn reiser til Sverige for å handle.

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har sendt et brev til Kirke- og kulturdepartementet (KKD) for å be om at utsalgssteder «på generelt grunnlag» får anledning til å holde åpent noen timer andre pinsedag. HSH peker på at denne helligdagen i år faller på mandag 16. mai.

- Dermed må butikkene holde stengt fra lørdag 14. mai til onsdag 18. mai, heter det i brevet.

Ferskvarer

Søknaden fra HSH er fortsatt til behandling i departementet, som vurderer om den eventuelt kan imøtekommes ved en ny forskrift i medhold av helligdagsloven. Noen avgjørelse er ennå ikke tatt, får NTB opplyst.

HSH begrunner søknaden med at det oppstår praktiske problemer med behandling av ferskvarer dersom butikkene må holde stengt så lenge.

I tillegg peker HSH på at butikker i Sverige for første gang får holde åpent andre pinsedag, etter at denne dagen der blir hverdag. Det skjer som kompensasjon for at Sveriges nasjonaldag 6. juni - tidligere kjent som «svenska flaggans dag» - fra og med i år blir fridag.

Handelslekkasje

- Dette vil bety en storstilt handletrafikk fra Norge til Sverige på andre pinsedag i år. Situasjonen vil åpenbart bli parallell til den vi kjenner fra skjærtorsdag. Dersom butikkene kan holde åpent noen timer på andre pinsedag, vil vi unngå denne trafikken og bidra til at grensehandelslekkasjen fra Norge til Sverige fortsatt viser en avtakende utvikling, skriver HSH.

I brevet presiserer HSH at søknaden bare gjelder andre pinsedag i år, og ikke dispensasjon «på permanent basis».

- Voldsom trafikk

Direktør Thomas Angell i HSH sier til NTB at stengte butikker andre pinsedag «vil bety en voldsom trafikk til Sverige». Han mener dette kan unngås ved at butikkene i Norge får anledning til å holde åpent for eksempel fra klokka 14.00.

Thomas Angell sier at det ikke har vært aktuelt å søke om en tilsvarende dispensasjon for skjærtorsdag.

Mer om handel i ferien

(©NTB) sfr@ntb.no