Vil gi bøter for tyggisspytting

Politikerne i Göteborg er lei av de grisete gatene.

Æsj, det er lite som er mer irriterende enn å tråkke i en klebrig tyggis. Foto: Neil Gould
Æsj, det er lite som er mer irriterende enn å tråkke i en klebrig tyggis. Foto: Neil Gould Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedtråkkede tyggiser overalt på gaten. Det er visst et syn som har irritert politikerne i Götebporg i lengre tid. Nå har de fått nok, og vil innføre bøter for tyggisspyttingen. Det skriver GT Expressen.

Bereiste lesere vet at slike bøtlegging finnes i for eksempel Singapore, som regnes som en av verdens reneste byer. I Manchester bøtelegges også folk som spytter tyggis på gaten.

- Jeg er ikke fremmed for en bot på mellom 1000 og 1500 kroner, sier kommunalrådet Jan Hallberg til GT Express.

Målet er et renere og penere Göteborg. Forsøplingen i gatene er spesielt ille i visse deler av byen. Samtidig som bøter innføres, vil det generelle renholdet av bygatene bli bedre, også.

Noe for norske byer, også?

Det er ingen tvil om at Oslo godt kunne blitt renere også. Nå som våren er her, kommer all søpla folk slang fra seg og trodde snøen gjemte bort, frem igjen. I Oslo sentrum gjør forøvrig hjemløse og rusmisbrukere en kjempeinnsats med å rydde opp søpla folk slenger fra seg gjennom prosjektet "Jobben", der folk på skråplanet får sjansen til å gjøre et ærlig dags arbeide.

Men er det ikke egentlig god folkeskikk å hive søpla i søppelbøtter, og ikke rett på gaten?

- Det spyttes tyggis som tråkkes ned overalt i Oslo sentrum, og det er en forsøpling av byrommet, sier Joakim Hjertum, leder for driftsseksjonen for renhold i Oslo sentrum.

Han forteller at det har vært gjort forsøk på maskinell rensing, noe som gjør gater og heller fine og rene. Men det tar ikke lang tid før de er fulle av tyggis igjen. Å holde byen ren ved hjelp av maskinell rensing er dessuten en kostbar affære.

- Hadde det da ikke vært lurt om tyggisspytterne fikk bøter? Selv om sjansen for å bli bøtelagt er liten, vil det sikkert gjøre at mange tenker seg litt mer om før de spytter ut tyggisen?

- Det ville sikkert gjort byen renere og penere, ja, men nå er det ikke vi som bestemmer om slike bøter skal innføres, sier Hjertum.

500 kr i bot for forsøpling

Det er imidlertid ikke fritt frem for å slenge fra seg søppel på gaten i dag. Du risikerer å få en bot fra Trafikketaten på 500 kroner dersom du forsøpler på offentlig sted.

Bøter for forsøpling

Synbes du bøtelegging av folk som hiver søppel på gaten er en god idé? (Avsluttet)
Ja, absolutt!(87%)
Nei, dette er bortkastet, ingen blir tatt, likevel(7%)
Samme for meg, jeg forsøpler alri(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.