Viktig og vakkert verden rundt

- Vi hadde nesten 700 steder på den opprinnelige listen, sier Jens A. Risnæs om arbeidet med boken Verdens viktigste.

Boken ble sluppet i oktober, og forlaget sier den har solgt bra.
Boken ble sluppet i oktober, og forlaget sier den har solgt bra. Vis mer
Jens A. Riisnæs forteller at han har besøkt nesten alle stedene i boken.
Jens A. Riisnæs forteller at han har besøkt nesten alle stedene i boken. Vis mer

Da boken ble sluppet i oktober i år, var listen kuttet ned til 229 reisemål. På bokomslaget reklameres det for at dette er den ideelle guiden for alle som ønsker å legge ut på en moderne dannelsesreise.

- Det er en samling steder oppegående folk bør ha sett, sier Riisnæs til DinSide.

Blottet for pop

Boken er et samarbeidsprosjekt mellom Jens A. Riisnæs – programleder i reiseprogrammene ”Hvor i all verden” og ”Ut i verden” på NRK P1 og P2 – og pedagogen Ragnar Hatlem. I boken finner du korte beskrivelser av 229 reisemål, som er viktige på en eller annen måte i verdenshistorien. Det er steder som Machu Picchu, Markusplassen, Den kinesiske mur, Bryggen i Bergen – og Hollywood.

- Boken er blottet for pop-greier og overflatiske ting som endrer seg, med unntak av Hollywood. Det står for stikkordet som boken ikke dreier seg om, sier Riisnæs.

Fra ide til handling

- Ideen til boken kom første gang jeg hørte om den opprinnelige listen over verdens syv underverker (Antipatros’ liste som omfattet pyramidene ved Giza, Babylons hengende hager, Zeus-statuen i Olympia, Artemis-tempelet i Efesos, mausoleet i Halikarnossos, fyrtårnet i Alexandria og Kolossen på Rhodos, red. anm.). Dette var kanskje i 8-10-års alderen, forteller Riisnæs. Arbeidet med denne boken har tatt 35 år; 20 år med reising for å få oversikt, og så kan du legge på 15 år med intenst arbeide. Det er ikke tid til noe annet, man må holde på hele tiden, sier Riisnæs.

Boken er laget i samarbeide med pedagogen Ragnar Hatlem. De traff hverandre på et seminar i regi av Norsk Faglitterær Forfatterforening, hvor Riisnæs holdt et innslag om reise.

- Jeg snakket med to fyrer i salen etter innslaget, hvorav den ene var Hatlem. Senere kom han med et forslag til en bok som jeg vendte tommelen ned på. Derimot fortalte jeg ham at ”jeg har en annen ide, som er gjennomførbar i praksis og lett å få blest om, og jeg har en forlegger”, forteller Riisnæs.

De møttes, gikk gjennom verden, og satt igjen med en liste på nesten 700 steder.

- Vi fikk skåret ned til 234, som var et fint tall, men etter hvert som vi kom nærmere sluttførelsen og så hvordan boken så ut, havnet vi på 229, forteller forfatteren.

Førstemann

Riisnæs forteller at det slettes ikke er enkelt å lage en slik bok.

- Det finnes ingen kilder å gå til, da det ikke har vært laget en slik bok før, sier han. Det krever mye kunnskap om historie og geografi, og kunnskap på dette nivået vil det ta 20 år med enda mer reising enn det jeg har gjort, å opparbeide seg, sier forfatteren.

Riisnæs har en fri tilværelse hvor han kan jobbe stort sett når han vil, og reise når han vil.

- Det er ingen andre som kunne gjort det, sier Riisnæs om arbeidet med boken. Også fordi jeg har åtte års akademisk utdannelse, som er viktig i denne sammenheng.

Flere bøker på trappene

I forordet blir det sterkt antydet at det vil komme en bok nummer to.

- Uten å gå utover den opprinnelige listen på 700 reisemål, har vi stoff nok til to bøker til – og i tillegg har det kommet til noe mer etter hvert. Om noen år kommer det en bok nummer to, sier Riisnæs, som også har et annet spennende bokprosjekt på vei:

- Jeg har plukket ut mine favorittkapitler fra verdens beste reiselitteratur, som vi skal samle i en antologi. Det er kapitler om steder fra Ukraina til Japan, forteller Jens A. Riisnæs – og legger til at han gleder seg som en unge til å lese boken.

Boken inneholder et 80-talls helsiders bilder.
Boken inneholder et 80-talls helsiders bilder. Vis mer
Ikke alle sidene er like fargerike.
Ikke alle sidene er like fargerike. Vis mer

Vår kommentar

På omslaget av boken blir vi lovet steder som er forbundet med viktige hendelser, oppdagelser og estetiske opplevelser. Vi blir også lovet kart og flotte foto. Utvalget steder er vitterlig rikholdig og variert – det spenner fra verdens første metallbro (Ironbridge Gorge i England) til filmindustri i Hollywood og hellige steder i Asia. De aller fleste stedene har fått en side til disposisjon, hvor tekst, kart og kanskje et lite bilde er plassert. Det er også henvisninger til gode reisehåndbøker om stedet. Det er i tillegg et 80-talls helsiders bilder, men på langt nær alle stedene er vist med foto.

Bildene er dessverre ikke alltid av like god kvalitet – verken hva gjelder komposisjon eller billedkvalitet; mange er svært grå og kornete. Vi stiller oss også undrende til valg av motiv enkelte steder, hvor bildet ikke viser stedet det er snakk om, men et annet motiv i nærheten. Det er også skuffende at steder med beskrivelser som følgende sitat fra boken, ikke er akkompagnert av et eneste bilde:

«Den gamle festningsbyen Cartagena er den mest romantiske og kanskje minst kjente av Sør-Amerikas mange perler fra kolonitiden. En vandring i denne byen på nordkysten av Colombia er som å tråkke rundt i et levende museum.»

Om forfatterne:

Jens A. Risnæs, har programmer i NRK P1 og P2
Født: 1948
Tidligere utgivelser: Den store reiseguiden (1987)

Ragnar Hatlem, pedagog
Født: 1953
Tidligere utgivelser: Lærebøker i studieteknikk samt romanen Reisen til vår tid (1999)

Bokfakta:

Forlag: Kagge
Utgitt: Oktober 2001
Pris: 398 kroner
327 sider

Relaterte artikler

  • Guttas reisedagbok av Arne Hjeltnes

  • Unike hoteller byer av Herbert Ypma

  • Lisboa. Dikternes, kunstnernes og fadoens by

  • Test av reiseguider
  • Her finner du flere artikler om reiselitteratur
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.