Vikinger stormet cruiseskip

Cruiseskipet Jewel of the Seas fikk et aldri så lite sjokk da 900 nordmenn gikk om bord.

>>BILDER fra cruiset

Skroll ned for å se film fra Jewel of the Seas.

2.100 passasjerer tropper opp på cruisekaien i Amsterdam. Cirka 900 er nordmenn. Det blir bare kaos. Ikke på grunn av nordmennene, men fordi datasystemet har brutt sammen, og alle passasjerene må sjekkes inn manuelt. Det tar sin tid. Skipet skulle seilt avgårde klokken 17, men kommer seg ikke avgårde før klokken 19.

Men så kommer cruiset også skikkelig i gang. Andre pulje passasjerer sitter og spiser i restauranten da den norske kapteinen Thore Thorolvsen kommer på høyttaleren og forteller at skipet må stoppe utseilingen fra Amsterdam, fordi det er funnet en udetonert bombe fra andre verdenskrig foran skipet. Det er mulig vi må vende tilbake til Amsterdam igjen, dersom ikke nederlandske havnemyndigheter klarer å nøytralisere den.

Jaha. Hva gjør man i en slik krisesituasjon? Man drikker.

Cruisegigant i nye farvann

Full rulle i discoet.
Full rulle i discoet. Vis mer

Vikinger stormet cruiseskip

  1. BILDER fra Jewel of the Seas
Kaptein Thore Thorolvsen trives godt med livet på Jewel of the Seas.
Kaptein Thore Thorolvsen trives godt med livet på Jewel of the Seas. Vis mer

Cruiseferie

Cruise er ... (Avsluttet)
Knallbra(49%) 151
Uprøvd for min del(44%) 134
Kjedelig(7%) 22
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Det mangler ikke på hverken vått eller tørt på Jewel.
Det mangler ikke på hverken vått eller tørt på Jewel. Vis mer


Scenen er hentet fra Jewel of the Seas på vei fra Amsterdam via København og til Oslo. Skipet skal gjennomføre fire minicruise mellom Oslo og København, og tar selvagt også med passasjerer på veien mot Oslo.

Minicruiset fra Amsterdam til København og så til Oslo tar 3 1/2 dag, med en dag i København inkludert. Når Jewel of the Seas ankommer Oslo tirsdag morgen 1. mai, er hun klar for i alt fire minicruise mellom Oslo og København. Målet er å lokke flere nordmenn med på lengre cruise, og minicruisene gir en smakebit på hva cruise er for noe. Det vil sannsynligvis gi Royal Caribbean en smakebit på hvordan det er å ha med nordmenn ombord, også. En hyggelig erfaring, skal vi tro Jewels norske kaptein, Thore Thorolvsen.

- Jeg fikk vite at bare på fredag ble det solgt mer vin enn det ble på hele turen over Atlanteren, sier Thorolvsen.

Vi nordmenn vet å kose oss når vi er på ferie. Likevel foregår moroa i overraskende beherskede former. Det var ikke noe stupfyll å spore, folk var bare i godt humør, og ute etter å hygge seg.

- De ansatte er så fornøyd med å ha nordmenn ombord. For det første klager ikke nordmenn på noe, de bruker mye penger, og de tipser generøst, sier Thorolvsen.

Han har jobbet i Royal Caribbean i 37 år, og begynte som matros, før han endte opp som kaptein. Han er en av mange norske kapteiner i Royal Caribbean, som i sin tid ble grunnlagt av Anders Wilhelmsen og I.M. Skauge i 1968. Før i tiden var mesteparten av mannskapet norske, men i dag kommer de fra hele verden, og særlig fra Asia.

Indonesiske Hitra Kahudi har jobbet på cruiseskip siden han var 19 år. I dag jobber 27-åringen som kelner på Jewel. Mannen er bare smil og latter, og forlyster gjestene på bordet sitt med historier fra Indonesia. Kahudi jobber stort sett seks måneder på skipet, og så har han to måneder fri. Nå skal han hjem til Indonesia om tre ukers tid.

- Det er rart, for hver gang jeg kommer hjem, har så mye forandret seg. Og når jeg kommer av flyet tenker jeg "så små folk har blitt?" Det er fordi folk fra Vesten er så mye større enn indonesere, sier Kahudi.

Mat til du sprekker

Større og feitere, tenker vi, for det er en klar overvekt av nettopp overvektige på cruise. Ikke så rart, for å reise på cruise er som å delta i et eneste stort matgilde. Vi mistenker at for mange er det nettopp den ubegrensede tilgangen til mat som trekker, i hvert fall til en viss grad.

Dersom du ikke finner noe du liker i bufféten på Jewel, er du svært kresen. Til lunsj kan du velge mellom alt fra pizza og pasta til sandwicher til wraps til salater, gryteretter, steker, grillmat, fisk eller kyllinglår. For å nevne noe.

Frokosten er like overdådig, og får du ikke nok av buffét til lunsj, kan du spise det til middag, også. Men de fleste velger å spise i á la carte restauranten Tides, i den italienske restauranten eller steakhouserestauranten.

Faktisk er det bare noen få timer mellom klokken to og seks om morgenen at du ikke kan få servert mat.

Føler du deg stinn og uvel etter å ha forspist deg, kan du forbrenne kaloriene i skipets klatrevegg, på fotballbanen, med et slag minigolf, ved å teste løpebanen på dekk, eller ved å gå inn i treningsstudioet og være med på en aerobictime, spinne litt på sykkel, løfte vekter eller løpe på tredemølle.

Ønsker du en mer passiv form for slanking, har Jewel et eget spa der du kan få en behandling som lover å fjerne flere centimeter fra rumpe og lår. Nåja. Den beste metoden er nok rett og slett å spise mindre.

>>BILDER fra cruiset

Løp og kjøp

Selve cruiseprisen på disse minicruisene er ganske lav. Prisene starter på 1.390 kroner per person for en innvendig lugar, med all mat og underholdning inkludert. Og prisene for drikke er ikke ille. 5-6 dollar, cirka 30-36 kroner, for et glass vin eller en drink er hyggelig. Merk likevel at den obligatoriske tipsingen er på cirka 10 dollar, rundt 60 kroner, per dag. Alle skal ha sitt, fra kelner til værelsepike.

Vårt reisefølge reagerte også på et visst kjøpepress på skipet. Det avholdes seminarer om det ene og det andre, alt fra hvordan man skal gå ned i vekt, til hvordan man kan begynne å samle kunst. Målet er selvsagt å få deg til å kjøpe. Enten en time med personlig trener, eller en litografi av en kjent kunstner. Det er braksalg på smykker, kjøp en spabehandling og få den neste til halv pris osv, osv. Casinoet er åpent fra ni om morgenen til sent på natt, og minsteinnsatsen er ganske høy. Men du bestemmer selvsagt selv hvor mye penger du vil bruke når du er på cruise.

Noe for deg?

Noen er ihuga cruisetilhengere, andre kunne ikke tenke seg ferie på et cruiseskip. Etter 3 1/2 dag på Jewel må vi konkludere med at cruise på mange måter er en oppgradert danskebåt, med bedre mat, større aktivitetstilbud, morsommere underholdning, og mindre fyll. Dagene på cruiseskipet kan bli lange, dersom været ikke er godt nok for soling, og line-dancingklasser eller kunstseminar ikke frister. Da er det bare å slenge seg ned i en sofa og lese en god bok. Og spise. Det kan bli tøft å holde dietten på cruiseferie.

For den som trenger en skikkelig avslappingsferie, er cruise sikkert et bra alternativ. Har du barn, kan cruise også løse mange ferieutfordringer. Det finnes mange barneaktiviteter som burde underholde.

- For den som ikke har vært på cruise før, er et minicruise i varmere strøk, for eksempel Middelhavet, en fin måte å finne ut om dette er noe som frister, sier kaptein Thorvaldsen.

Da må vi nesten følge opp med å spørre hvilken havn som er kapteinens favoritt, bortsett fra de norske, så klart.

- Mitt favorittsted er Grenada i Karibia. Den er et klassisk bilde av sydhavsøya med palmer og hvite strender.

- Hvis du ikke reiser til Grenada på ferie, hva gjør du, da?

- I ferien pleier jeg å sysle med oppussingsprosjekt, enten hjemme i Gøteborg, eller på Sleneset, der jeg kommer fra.

- Så du holder deg ved sjøen?

- Det blir til det, ja.

På nett: Royal Caribbean

VIDEO (wmv 15 175 kB)


>>BILDER fra cruiset