Video: Livsfarlig ballspill

Cesta Punta heter verdens raskeste ballsport, tidligere også brukt som våpen i Baskerland. Vi reiste på kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


- Ballen kan være livsfarlig hvis du ikke er oppmerksom til en hver tid, sier Lilou
Etcheverria.

Den kortvokste franskmannen viser oss rundt på banen hvor den mest spektakulære formen for Pelota Basqua spilles.

Det hele virker ganske greskt ved første øyekast, med en trevegget innendørsbane hvor et nettinggjerde utgjør langsiden mot publikum. Etcheverria er president i klubben vi befinner oss i, midt i sentrum av den franske badebyen Biarritz.

image: Video: Livsfarlig ballspill


- Selve banen blir kalt jai alai, og cesta punta(CP) er den raskeste av 24 typer forskjellige måter man spiller Pelota Basqua på her i Baskerland. Ballen har blitt målt til å fly helt opp i 302 kilometer i timen, forklarer han stolt og ser utover arenaen sin.

Komplisert kanon

Utenfor står folk i kø for å slippe inn og se semifinalen til det baskiske mesterskapet, og ballsporten er uten tvil populær. Rundt om i byen har kampen blitt promotert med store plakater, utdeling av flyers og diverse reklame de siste dagene.

Presidenten forteller oss litt om reglene i det actionfylte ballspillet.

- Banen i CP er er fra 54 til 50 meter lang og har god takhøyde. Selve ordet CP har to betydninger i seg selv. Det referer til la chistera, som er den lange bananformede racketen med en hanske i enden, og til spillet i seg selv. Den knallharde ballen veier fra 125 til 140 gram og er dekket av geiteskinn.

Selve banen har 14 parallelle linjer som går tvers over banen, med linje nummer 1. nærmest frontveggen som ballen kastes på. Det er to lag på banen om gangen, bestående av to spillere å hvert lag. Når et lag server, må ballen sprette tilbake fra veggen og lande bak en egen servelinje. Motstanderen må deretter fange ballen og kaste den mot veggen for så å få ballen til å lande mellom linje 4 og 7 - da er ballen i spill.

Poeng gies når motstanderen mister ballen, bommer på endeveggen eller sender ballen ut av "sprett". Ballen kan sprette maksimalt en gang på gulvet etter å ha truffet en, to eller alle tre veggene. Målet er å skåre 7 eller 9 poeng for å vinne en kamp. Motstanderen får neste serve når et lag taper poenget, forteller Etcheverria.

Om det ikke høres for komplisert ut, så oppdager vi fort at det kreves mye konsentrasjon for i det hele tatt å holde øynene på ballen.

Cesta Punta er den raskeste og mestspektakulære formen av det spesielle ballspillet du kan se i Baskerland og noen andre steder i verden. Spillere har ifølge Lilou
Etcheverria omkommet av å bli truffet av ballen.
Cesta Punta er den raskeste og mestspektakulære formen av det spesielle ballspillet du kan se i Baskerland og noen andre steder i verden. Spillere har ifølge Lilou
Etcheverria omkommet av å bli truffet av ballen. Vis mer


Til krig og sport

Spillerne paraderer flott inn på banen, holder hodet høyt til baskiske toner og blitslamper fra fotografer. Når første serve går, er spenningen til å ta og føle på i den fullsatte arenaen. Det tar ikke lang tid før et av lagene prøver seg på et såkalt chula shot, hvor ballen blir kastet høyt av frontveggen for så å sprette av veggen i bakkant av banen. Da pretter den ut lavt, og er vanskelig å sende videre for motstanderen.

Pelota Basqua spilles i mange former, her på utendørsbane. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen.
Pelota Basqua spilles i mange former, her på utendørsbane. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen. Vis mer


Motstanderen er likevel kjapt på saken, tar to skritt opp på sideveggen og fanger ballen i luften før den rekker å nå bakveggen. En krigersk jubel runger på arenaen.

Kanskje ikke så rart.

Cesta Punta stammer fra Baskerland (sørlige delen av Frankriket og Nord-Spania), og har lange tradisjoner blant folket her. Historien viser også til at denne metoden for å kaste en ball, også ble brukt for å kaste stein med dødelig kraft på motstanderen i kamper.

I nyere tid har Jackass sine selvdestruktive atleter Johnny Knoxville og Steve-O også vist skadepotensialet i spillet til verden. Riktignok med appelsiner som prosjektiler og kun sviende smerte som resultat.

I dag finnes det som sagt mer enn 20 forkjellige utgaver av spillet, som også utøves andre steder i verden. I USA, hvor det blir referert til som jai alai, har spillet lenge blitt brukt som base for gambling.