På bakken? Flyforsinkelser koster flesk og tar tid!
På bakken? Flyforsinkelser koster flesk og tar tid!Vis mer

Vi venter et halvt århundre

IATA melder at flyforsinkelser i år vil koste passasjerene mer enn fire milliarder Euro, og at tiden tapt tilsvarer mer enn et halvt århundre.

Det går alltid et fly. Faktisk stemmer dette så godt at det også alltid er forsinkelser. I alle fall svært ofte. Luftrommet over Europa tetner mer og mer til, og de forskjellige flyplassene er ikke i stand til å ta unna trafikken. I tillegg kjører flyselskapene så tett program at den minste lille forsinkelse ett sted raskt forplanter seg til andre destinasjoner og ruter.

Store penger

Disse forsinkelsene er irriterende for deg som er passasjer. Å sitte på flyplassen fordi flyet er forsinket, og å komme for sent frem til reisemålet er både slitsomt og kjedelig. Og ikke nok med det: Det koster dyrt. Transportministrene i de 38 landene som er medlem av organisasjonen for sivil luftfart i Europa (ECAC) har regnet ut at verditapet for passasjerene kommer opp i hele 33 milliarder kroner bare for dette året. Det er mer enn tre ganger kostnaden for Gardermobanen…

Det er ikke bare for passasjerene tapt tid betyr penger. Også flyselskapene taper kroner på dette. Beløpet er beregnet til å være i samme størrelsesorden passasjerenes tap.

Tusenvis av timer

IATA (International Air Transport Association) melder at europeiske flypassasjerer samlet vil oppleve mer enn 27 millioner minutter med forsinkelser. Det betyr at passasjerene vil vente eller komme for sent i nesten 19.000 døgn til sammen! Mer enn 51 års samlet venting på fly bare i løpet av år 2000 på grunn av forsinkelser. Det er ikke merkelig at kostnaden blir stor.

Verstinger

IATA skylder på myndighetenes dårlige planlegging. Mange kontrollsentre vil ikke være i stand til å ta unna planlagt trafikk, og vil dermed forårsake forsinkelser også ut over sitt område. Verstingene er Marseilles og Rheims i Frankrike, Padua i Italia, Geneve og Zurich i Sveits, Karlsruhe i Tyskland, Maastricht i Nederland og Praha i Tsjekkia. Det betyr at også de fleste andre kontrollområder vil få problemer fordi forsinkelsene forplanter seg videre i det europeiske flysystemet.

Du kan altså være sikker på en ting i sommer: Skal du på flyferie kan du regne med rikelig med venting…