Vi tester skibriller

DinSide testet et utvalg av årets skibriller. Få tips til de rette brillene for deg under.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du er nybegynner eller proff alpinist, vil gode alpinbriller beskytte øynene både mot sola og hvis du faller. Dessuten vil gode briller hjelpe deg med å se konturer tydeligere og å lese forholdene i bakken bedre. Og de skal holde seg på plass, ikke minst.

Av de 10 forskjellige brillene vi testet fikk vi noen overraskende resultater. Det var ikke de dyreste brillene som gikk til topps på alle områder. Klikk deg gjennom bildespesialen og les kommentarer til de forskjellige brillene og hvordan panelet har vurdert dem.

Merk at de ti brillene vi har testet bare er et lite utvalg av skibrillene som er tilgjengelige på markedet.

Kriteriene:

Hvert enkelt leverandør er representert med sine dyreste og billigste briller med standard glass bestemt av leverandøren. Dette kan føre til at enkelte av brillene ikke hadde optimale glass på testdagen med tanke på glass og lyskontraster. Pris ble ikke oppgitt for testpanelet før testen. Panelet bestod av seks personer - tre kvinner og tre menn.

Smith Graphic scorer høyt på de fleste punktene og vinner den uformelle testen. Prismessig er den også et billig alternativ med 799 kroner. Den eneste lille haken var utseende, som ikke nådde til topps. Likevel et meget godt alternativ for deg som skal ha nye briller før sesongen er over.
Høyt oppe kommer en billig utgave av Oakley-modellen A-frame. Poengmessig scorer den lavere enn toppmodellen til Oakley. Prisen gjør likevel et utslag her. Et godt alternativ til den dyrere modellen og mange av de andre brillene i testen. Anbefalt produkt.
Storebror Oakley Crowbar. Scorer bra og er noe av det hotteste i bakken i år. Justeringen av stropp er likevel et drawback for Oakley. De er vriene å stille inn og sitter ikke best på hjelmen, mener panelet. Selv om modellen er bygget ut på siden for å tilfredstille akkurat dette. Lievel blant de aller beste på mange områder.
Poc Lobes vinner på design med sine kule og store glass. Den taper litt på praktisk karakter, men er en god brille i toppen. Det er likevel ganske dyrt å være kul...
Litt gammeldags er den, men tilfredstillende til en gunstig pris. Carrera Chiodo er et bra valg til en 500-lapp.
Carrera Stealth er litt retro, med gode kontraster. Kult design, som kan minne om en sportsbil...den er likevel ikke høyest på listen med en pris på 1199 kroner. Litt dyrt i forhold til andre briller i det prisleie.
Toppmodellen til Smith kom ikke så høyt på listen som forventet. Panlet mener at stroppen som kan deles i to med klips bak, gjør at brillen kan falle lett av i bakken. Brillen var testens dyreste med en utsalgspris på nesten 1900 kroner. Du får med en fin boks med to glass for den prisen. Prisen er likevel stiv i forhold til hva du får for pengene dine syntes vi.
Testens rimeligste kan du også se er rimeligst. Scott Classic har kjedelig design, ikke best komfort og teknisk karakter, men bra resultater på den praktiske delen. For deg som vil ha noe billig som er lett å ha med å gjøre.
Poc Bug kommer ikke høyt på listen med sin billigmodell. Kontrastene i glasset er likevel ganske gode, mener panelet. En dyr "billigmodell" til 849 kroner.
Denne toppmodellen fra Scott, Motive, bommer helt og kommer i bunn av listen vår. Se bedømmelsene i tabellen i artikkelen.

Her ser du resultatene. Se tabellen i bunn for prisinfo og delkarakterer:

Egenskapene som ble bedømt er kun fra praktisk test, og ikke laboratorium. Delkarakterene er gitt på en skala fra 1 til 5, der 5 er best. Også halve delkarakterer er tatt med for bedre å vise forskjellene på produktene i testen. Delkarakterene er til slutt regnet om til en totalkarakter.

Testen ble gjort på en dag med ganske flatt lys, men brillene er som sagt levert fra leverandør med standard glass for hver enkelt modell.

Brillene ble testet i bakkene i Hemsedal av et panel på 6 personer. Her ser vi totalvinner fra Smith til venstre og designvinner fra Poc til høyre.
Brillene ble testet i bakkene i Hemsedal av et panel på 6 personer. Her ser vi totalvinner fra Smith til venstre og designvinner fra Poc til høyre. Vis mer


Å lage alpinbriller som sitter godt på hjelmen og hodet ser også ut til å være en tøff oppgave, og briller som ikke sitter vil fort bli et irritasjonsmoment når du kjører på ski. Her gjør noen av de billige brillene en god jobb, mens de andre brillene får spredte resultater. Oakley scorer blant annet høyt på andre punkter, men på innstilling og praktisk karakter, er de ikke de beste.

Prisene som oppgis er innhentet fra hos importøren, og kan variere mellom ulike forhandlere og butikker. Det kan derfor være lurt å sjekke priser flere steder.

I tabellen nederst i saken kan du se de viktigste resultatene i testen, slik at du kan danne deg et bilde av hvilken alpinbrille som passer best for deg. Trykk på de blå lenkene over delkarakterene for å rangere de beste på spesifike områder.

Testresultater (Brillene ble gitt karakter fra 1 til 5 av testpanelet. Resultatene under er avrundet snittkarakter i tilegg til total score. )
Merke/modellPris ca kronerKomfortPraktisk karakterDesignTeknisk karakterTotalpoeng
Carrera Stealth11992,533,53,576
Carrera Chiodo4993,5423,577
Smith I/O189932,53,53,576
Smith Graphic799443487
Oakely Crowbar1350433486
Oakley A frame9003,533,5485
Scott Classic39933,51,5367
Scott Motive8992,5322,558
Poc Lobes13993,5343,584
Poc Bug Iris849332,5367
Panelet ble ikke opplyst om prisene på de forskjellige brillene før testen.


Dette bør du se etter når du velger skibriller:

  • Prøv brillene med skihjelm, for å sjekke at de sitter godt.
  • Sjekk hvordan du strammer og løsner brillene, og at du får strammet dem tilstrekkelig til at de sitter ordentlig på hodet ditt.
  • Ha dem på deg en stund, og sjekk at de ikke klemmer ubehagelig, og at de ikke dugger.
  • Ideelt sett bør du prøve dem utendørs, og sjekke hvordan konturene i snøen kommer frem i brilleglasset. Noen modeller kommer med utskiftbare glass.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!