Vi tester reiseguidene

Hva kjennetegner en god reiseguide? DinSide har tatt en titt på et knippe av reiseguidene som finnes i bokhandleren. Det viser seg at bakgrunnsinformasjonen taper for budsjett-tipsene.

”Utgiver kan ikke påta seg ansvar for konsekvenser som følger av å bruke denne boken," står det innledningsvis i en av disse bøkene.
”Utgiver kan ikke påta seg ansvar for konsekvenser som følger av å bruke denne boken," står det innledningsvis i en av disse bøkene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gyldendals reiseguider kan frese av gårde som testvinner. Den fargeglade guiden, gir sterke assosiasjoner til nyere varianter av Min første tittebok.... og var den eneste som klarte å balansere kombinasjonen av praktiske opplysninger, hendighetsfaktor og grundig stoff om historie, folk og kultur. Taperen ble amerikanske Let`s Go.

Ryggsekk vs. Beauty box

DinSide Reise har tatt for seg noen av guidebøkene på markedet. Vårt utgangspunkt var at ulike type reisende har behov for ulike guider: En vel bemidlet voksen vil ha lite glede av hvilke supermarkeder som selger billigst vin og brød, og hvilket ungdomsherberge som er renest. Like lite vil en ungdom med backpacker-aspirasjoner, fryde seg over detaljerte beskrivelser av luksushoteller og fasjonable antikvitetshandlere.

Vi sammenligner derfor ryggsekkguidene Lonely Planet, Let`s Go, og The Rough Guide til Spania, og de mer mondene guidene Gyldendal Reiseguider og Politikens Turen går til Barcelona. Vi valgte oss Barcelona, men ikke alle seriene har egen guide på den katalanske hovedstaden. I de seriene hvor det ikke var laget spesielle guider for Barcelona, valgte vi å gå ett nivå opp og ta for oss Spania i stedet.

Hvordan det gikk finner du ut her.

Tøffe guider

[Ugjyldig objekt (NAV)]

De mer mondene guidene fra Politiken og Gyldendal la klart mer vekt på å skildre samfunnet, fremfor å forsøke å skysse deg av gårde til byens billigste herberge. Like fullt tipser disse bøkene om så vel markeder, metro og campinger. Backpackerguidene er mer innstilt på å hjelpe deg med å finne mest mulig bosted til lavest mulig pris. Ofte går mer tungt stoff om kultur og samfunn bort, til fordel for knallharde spareråd. Samtidig forsvinner de sjeldne juvelene i det "alle" ryggsekkreisende bruker den samme guiden. Alle havner da på de samme hotellene og følger de samme løypene.

Å bruke reiseguiden skal være enkelt, fornøyelig og lærerikt. Vi har vurdert reiseguidene etter følgende kriterier:

  • Bakgrunnsstoff om historie, folk og kultur.

  • Praktisk informasjon.

  • Budsjett-tips.

  • Hendighetsfaktor – hvor lett er boka og hvor fort finner du frem?
Les hva DinSide Reise mener om voksenguidene Politikens Turen går til... og Gyldendals reiseguider her.

Les hva DinSide Reise mener om sparsommelige Rough Guide her.

Her leser du hva DinSide Reise mener om den slentrende die-hard-budsjettguiden Let`s Go.

Hva DinSide Reise mener om den fargerike backpacker-vinneren Lonely Planet, kan du lese her.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!