<strong>KNUTEPUNKT NUMMER ÉN:</strong> Oslo lufthavn Gardermoens betydning som knutepunkt øker. Flyplassens andel av utlandstrafikken har økt fra 61 til 68 prosent fra 2015 til 2017, ifølge Avinors reisevaneundersøkelse. Foto: Berit Roald/NTB scanpix.
KNUTEPUNKT NUMMER ÉN: Oslo lufthavn Gardermoens betydning som knutepunkt øker. Flyplassens andel av utlandstrafikken har økt fra 61 til 68 prosent fra 2015 til 2017, ifølge Avinors reisevaneundersøkelse. Foto: Berit Roald/NTB scanpix. Vis mer

Flytrafikken inn og ut av Norge

Vi reiser utenlands, mens utlendingene reiser innenlands

Det er turisme som driver veksten i flytrafikken, viser nye tall.

Publisert
Sist oppdatert

Avinor har nylig lagt fram sin reisevaneundersøkelse for 2017, som viser hvordan flytrafikken til og fra Norge utvikler seg. Transportøkonomisk Institutt har analysert tallene.

I undersøkelsen ser vi blant annet at:

  • Antall innenlands flyreiser per innbygger har falt til 2,3 reiser per innbygger.
  • Reisefrekvensen har falt spesielt mye i Nord-Norge.
  • Antall forretningsreiser innenlands gikk totalt ned med to prosent fra 2015 til 2017, mens det var en vekst på åtte prosent i antall ferie- og fritidsreiser.

Som tallene indikerer, skyldes nær all vekst i flytrafikken mellom Norge og utlandet økt ferie- og fritidstrafikk. Det er London, København og Stockholm som er de største utenlandsreisemålene for rutetrafikken.

OSL er et viktig knutepunkt

Det er utlendinger på feriereise til og i Norge som står for den største økningen i flytrafikken de siste årene.

Oslo lufthavn (OSL) øker stillingen sin som knutepunkt:

  • Flyplassens andel av utenlandstrafikken har økt fra 61 til 68 prosent fra 2015 til 2017.
  • Andelen av innlandstrafikken som går til eller fra Oslo lufthavn har også økt, fra 73 prosent i 2015 til 75 prosent i 2017.
  • Andelen reisende fra regionale lufthavner som benyttet Oslo lufthavn som knutepunkt på vei til utlandet økte fra 51 til 58 prosent i samme periode.

Turistene øker trafikken

- Undersøkelsen vår viser at det særlig er den økte turismen som driver veksten i flytrafikken, noe turistnæringen også selv har bekreftet gjennom de siste sesongene, sier Dag Falk-Petersen, konsernsjef i Avinor.

De fleste turistene kom fra Storbritannia, USA og Tyskland, med henholdsvis 15, elleve og ni prosent markedsandel. Sverige, Danmark og Frankrike følger etter.

- Disse reisende blir lenge, og legger til sammen igjen store summer. Gode flytilbud er viktig for å fortsette å tiltrekke reisende til hele Norge, gjennom hele året, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Når det gjelder innenlandsreiser, øker antallet utlendinger på disse også, nærmere tallfestet med totalt 53 prosent fra 2015 til 2017.

Høyest andel utlendinger i 2017 hadde Oslo-rutene til Svalbard (53 prosent), Kirkenes (32 prosent) og Tromsø (30 prosent).

Reiser mer innenlands i 2018

SSBs Reiseundersøkelse viser at antall utenlandsreiser ble redusert i 2. kvartal i 2018 sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Samtidig økte antall innenlandsreiser så mye at det samlet sett ble det foretatt 17 prosent flere reiser i 2. kvartal 2018 enn for tilsvarende kvartal i 2017.

Omtrent tre av fire reiser var innenlandsreiser, og med «reiser» menes opphold utenfor helårsbolig med minst én overnatting, skriver SSB.

Nordmenn hadde 25,9 millioner overnattinger knyttet til reisene i 2. kvartal 2018, som er elleve prosent færre enn samme periode i fjor. Antall overnattinger i utlandet gikk ned, mens det var en vekst i antall overnattinger i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer