Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Vi prissjekker minibarene

Sjokolade og øl er mest populært.

Du bør ikke forvente å finne minibar i ethvert norsk hotellrom du kommer innom: Flere av hotellkjedene vi har vært i kontakt med forteller at de ikke har minibar på rommene.

Pimp your fridge: Skreddersy minibarinnholdet

- Minibarer er rene tapsprosjekt for hoteller da svinnet er fantastisk høyt, og således er med på å drive kostnadene og prisene opp. Så i god Comfort-ånd har vi valgt å fjerne minibarene på rom og heller selge mineralvann, vin og øl i vår convenience-disk i lobbyen. Dette til en gunstigere pris, da det ikke er dette vi nødvendigvis skal tjene penger på, uttaler Trond Solstad-Nilsen, hotel manager ved Comfort Hotel Børsparken til DinSide.

Budget-hotellene til Thon Hotels har ikke minibar, Comfort-hotellene (Choice-kjeden) har ikke minibar på rommet - og det er ikke alle Norlandia-hotellene som har minibar. Dette er bare for å nevne noen kjeder som ikke tilbyr minibar på rommet, men de har gjerne andre løsninger på hotellet som skal dekke behovet for forfriskninger på rommet. Som oftest kan du i stedet handle fra servicedisken i resepsjonen, og da gjerne til en rimeligere pris.

Stort svinn

- Minibar er primært et servicetilbud, det vil si at fortjenesten på disse produktene er vesentlig lavere enn annet varesalg. Dette skyldes dessverre et relativt stort svinn, sier Martina Rabsch, driftssjef F&B i Rica Hotels.

Hva med deg?

Har du forsøkt å svindle minibaren? (Avsluttet)
Nei, aldri(70%)
Ja, mange ganger(15%)
Ja, kun en gang(7%)
Husker ikke(4%)
Har aldri bodd på hotell med minibar(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Opplevelsene av svinn fra minibarene som disse norske hotellene forteller om, er også helt i tråd med en undersøkelse gjort av hotellbestillingstjenesten Hotell.com, som DinSide omtalte i artikkelen Her føler vi oss snytt. Denne undersøkelsen viser at nordmenn gjerne sniker seg unna minibarregningen dersom de kan: 20 prosent innrømmer at de har prøvd å snylte i minibaren, 16 prosent av de spurte nordmennene i undersøkelsen sier at de har erstattet innhold i minibaren med billigere butikkjøpte varer, mens fire prosent sier de har prøvd å lure vektsensorene som noen hoteller bruker for å registrere minibarkjøp.

Har du forsøkt å svindle minibaren? Bekjenn dine synder i avstemningsboksen til høyre.

Dette spiser vi

Vi har sjekket minibartilbudet til over 60 norske hoteller. Nesten alle Norges drøyt 60 Rica-hoteller har de samme prisene, og i tillegg har vi sjekket prisene hos noen av de store kjedenes Oslo-hoteller. De produktene som går igjen hos de fleste, er selvsagt mineralvann, vann, øl, lettøl, vin, sjokolade, peanøtter og/eller potetgull.

Noen av hotellene har også tatt inn litt sunnere snackalternativer, eksempelvis kan du kjøpe Wasa knekkebrød sandwich og Småsulten med nøtter og bær fra minibaren på alle Rica-hotellene. Rica er også den kjeden med den mest omfattende minibarmenyen.

- Knekkebrødet ble lansert for snart tre år siden og har vært en suksess, forteller Martina Rabsch i Rica Hotels AS.

Ifølge Rabsch er Kvikklunsj bestselgeren av sjokoladene, men denne har gått noe tilbake i popularitet etter introduksjonen av de ferdigsmurte knekkebrødpakkene.

Dette drikker vi

- I de store sentrumshotellene som har mer internasjonal trafikk er vannsalget noe høyere enn ellers i landet. Farris og øl selges best av drikkevarene, rødvin selger dobbelt så mye som hvitvin, forteller Martina Rabsch i Rica Hotels AS videre.

- Det går mest av mineralvann og øl. Handelsmønsteret er stort sett likt, men nordmenn kjøper vel litt mer øl, sier Katri Inkerø, hotelldirektør hos Clarion Collection Hotel Gabelshus.

Dette er også trenden hos Thon-hotellene.

- Det går mest mineralvann og øl, forteller kommunikasjonsrådgiver Camilla H.H Gulsett i Thon Hotels.

Her kan du se prisene på produktene som er sammenfallende hos alle hotellene. Prisene fra Rica gjelder altså for alle Rica-hotellene, mens de øvrige kjedene melder om ulikheter både hva gjelder innhold, størrelser og prising av minibarproduktene.

Forskjeller

Som du kan se av tabellen nedenfor, er det til dels store forskjeller hva gjelder størrelser på produktene og pris, hos de ulike hotellene. Mens du betaler 20 kroner for 70-grams sjokolade på Clarion Collection Hotel Savoy, koster 100 gram sjokolade 38 kroner hos Rica. Dette er en prisforskjell på cirka 10 kroner per 100 gram. En halvflaske vin koster 165 kroner hos Thon Hotel Oslo Panorama, mens du får en flaske på samme størrelse for 145 kroner hos Rica.

HotellMineralvannVannØlLettøl/alkoholfrittVinSjokolade Peanøtter
Thon Hotel Oslo Panorama35255535165/37,5 ml3030
Rica Hotels (ca.60)39/330 ml1)39/500 ml52/330 ml2)39/330 ml145/37,5 ml38/100 g25/100 g
Clarion Collection Hotel Gabelshus42-62426225/45 g30
Clarion Collection Hotel Savoy36/250 ml-48/330 ml36/330 ml90/18,7 ml20/70 g25/80 g
Norlandia Karl Johan Hotel22-49-1152227
Prisene er som oppgitt av de enkelte hotellene.
1) 0,3 l. for pepsi og solo 0,33 l. for Farris og eplemost
2)0,3 l. for Carlsberg, 0,33 l. for Ringnes øl