Thors Hammer er norrøn mytologi i 3D-format. Foto: Tusenfryd
Thors Hammer er norrøn mytologi i 3D-format. Foto: Tusenfryd Vis mer

Vi har testet den nye attraksjonen på Tusenfryd

Thors Hammer åpner i morgen, her er vår dom.

Publisert
Sist oppdatert

Thors Hammer er årets store nyhet på Tusenfryd, og fornøyelsesparken selv kaller 40-millioner-kroners satsningen for et av de aller største løftene i parkens historie.

Den nye attraksjonen ble vist for pressefolk og arbeidsminister Anniken Huitfeldt i dag, fredag, men allerede lørdag 22. juni klokken 13 åpner den for publikum.

Hvem kan kjøre Thors Hammer? Høydegrensen er på 120 centimeter, og det anbefales at barn mellom 120 og 130 centimeter er i følge med en voksen.

Spørsmålet er selvsagt om dette er noe du bør få med deg.

Fire dimensjoner

Tusenfryd kaller Thors Hammer en 4D-attraksjon.

Bjørn Håvard Solli, administrerende direktør på Tusenfryd, er spent på mottakelsen av den nye millioninvesteringen. Foto: Kristin Sørdal
Bjørn Håvard Solli, administrerende direktør på Tusenfryd, er spent på mottakelsen av den nye millioninvesteringen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


– Attraksjonen består av kjøretøyer i bevegelse, og sammen med et tredimensjonalt design blir det en 4D-opplevelse. Man må ha 3D-briller på, og så er det vognene som skaper den fjerde dimensjonen, sier Bjørn Håvard Solli, administrerende direktør på Tusenfryd, til DinSide.

Dette er det samme prinsippet som spøkelseshuset Nightmare som ble lansert på Tusenfyd for tre år siden - bare at det i tillegg hadde en femte dimensjon, som er at du selv deltar med skyting i attraksjonen.

– Den er mer som et spill. Dette er derimot en opplevelsesreise med en historiefortelling, og mer for familier, sier Solli til DinSide.

Kupp lavsesongen - det er lurere!

<strong>Denne møter du også:</strong> Midgardsormen. Foto: Tusenfryd
Denne møter du også: Midgardsormen. Foto: Tusenfryd Vis mer


En norrøn verden

Som navnet antyder er attraksjonen inspirert av norrøn mytologi. Ideene har vokst fram i lys av den tidligere temaparken som befant seg på samme sted, nemlig Vikingtoktet, som ble stengt i 2008.

I løpet av den 3,5 minutter lange turen gjennom fjellet, møter du derfor Thor med hammeren, samt andre norrøne skikkelser som Loke, Midgardsormen og Fenrisulven.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt var til stede ved pressevisningen av den nye attraksjonen. Hun likte at attraksjonen ikke var så skummel. Foto: Kristin Sørdal
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt var til stede ved pressevisningen av den nye attraksjonen. Hun likte at attraksjonen ikke var så skummel. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Balanse mellom spenning og skummelt

Tusenfryd har brukt mellom 40 og 45 millioner kroner på denne nye attraksjonen. Arbeidsminister Huitfeld sier til DinSide etter prøveturen at hun synes det var en magisk verden, samtidig som det ikke var veldig skummelt.

Akkurat det har også vært en avveining Tusenfryd har tenkt mye på.

– Det er en hårfin balanse mellom å skape noe som er spennende for en på 22, samtidig som det ikke blir for skummelt for en på åtte, sier Solli til DinSide.

Se hvordan teknikerne sikkerhetskontrollerer berg- og dalbanene

Du kan selvsagt kjøpe et slikt bilde av deg selv underveis. Her er vi.
Du kan selvsagt kjøpe et slikt bilde av deg selv underveis. Her er vi. Vis mer


Men er den spennende nok?

Etter to prøveturer med Thors Hammer er vi enig med Solli og Huitfeld at dette i alle fall ikke er for skummelt. Med forbehold om at barn er veldig forskjelige, vil vi påstå med ganske stor sikkerhet at dette ikke er for skummelt på en på åtte.

Når det er sagt, så er det nok heller ikke helt blink for en spenningssøkende 20-åring.

Vi synes historien var litt vanskelig å få tak på, og det var ikke alle 3D-scenene som bød på like stor innlevelse. Men det skal også understrekes at det absolutt var et par av de lengre scenene som dro oss ganske langt inn i bildet - og de likte vi godt.

Vi skulle ønske oss enda mer feedback i vognene. Det hadde gitt en mer spenstig opplevelse. Vognene kan snus 360 grader rundt, og tiltes opp og ned - men vi skulle gjerne hatt enda mer kraftige rystelser for en enda hvassere opplevelse.

 Foto: Tusenfryd
Foto: Tusenfryd Vis mer


Det ville kanskje gjort Midgardsormen og Fenrisulven enda mer spennende, for de er også ganske livaktige og veldig kule, synes vi.

Tusenfryd har altså laget denne attraksjonen primært med tanke på familiene, men også for tenåringene.

Etter prøveturen tenker vi at dette nok er en attraksjon som barnefamiliene vil like. Den har kule 3D-effekter som er litt skumle - men ikke mer enn at ungene tåler det fint. Den er samtidig såpass snill at de som ikke er overvettes begeistret for mageveltende utfordringer også kan bli med resten av familien på en tur.

De som er på jakt etter magesug bør imidlertid satse på noen av parkens øvrige attraksjoner.

Hvem står bak?

Det er det nederlandske selskapet P&P Projects som har designet 3D-opplevelsen, mens ETF ride systems har designet vognene. P&P har også gjort jobber for Ferrari World og Disney.

Attraksjonen har en makskapasitet på 1.800 passasjerer per time, og er med dette den attraksjonen med høyest kapasitet i parken. Husk forøvrig at høydegrensen er på 120 centimeter, så slipper de aller minste å bli avvist etter lang tid i køen..

Slik takler du familieparken:

 • Velg lavsesong om mulig - det er billigere og mindre trengsel.

 • Merk at du f.eks. hos Tusenfryd får billigere billett om du bestiller på nett - og du slipper å stå i den laange køen for å kjøpe billett når du kommer frem. Det er en egen inngang for dem med nettbilletter.

 • Kom tidlig. Møt opp før de store hordene kommer. Alle er mer opplagte, og det er ofte mindre folk tidlig på dagen.

 • Ha med forfriskninger. Det blir dyrt å kjøpe forfriskninger som drikke og mat til en familie på fire, i alle fall når man allerede har betalt over tusen kroner i inngangspenger. Ha med drikke fra butikken, og gjerne en brødskive og frukt. Kaffe til mor og far, og kanskje en sjokoladebit til kaffen eller til brusen. Her er det gode penger å spare!
 • Ta med piknikteppe eller noe å sitte på, det kan være trangt om de få sitteplassene som finnes, i alle fall i høysesongen på de mest populære familieparkene.
 • Styr unna butikkene. Suvenirsjappene inne på familieparken er full av fristelser, i alle fall for de mindre barna. Styr unna, for familiefredens skyld. Dette er ofte ikke den billigste butikken i byen, i alle fall når du ikke hadde tenkt å fornye bamseparken i utgangspunktet ...
 • Størst er ikke alltid best. Og det kan være leit når parken stenger eller dere må gå før dere har rukket over alt dere hadde tenkt ... Med en mindre park er det i alle fall overkommelig å få sett og opplevd alt i løpet av dagen. Så slipper man å deppe over det man ikke fikk sett når dagen er over.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer