Finanskrisen har bremset opp flytrafikken. Foto: Oslo Lufthavn
Finanskrisen har bremset opp flytrafikken. Foto: Oslo LufthavnVis mer

Vi flyr mye sjeldnere

Trafikktallene for november viser kraftig nedgang.

Ikke overraskende gjør finanskrisen at folk flyr mindre. Tall fra Avinor viser at innenlandstrafikken for november gikk ned med 7,4 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

For utenlandstrafikken var nedgangen 5,8 prosent. Totalt reiste i underkant av 3,1 millioner passasjerer til og fra en av Avinors lufthavner i november.

– Det er ingen tvil om at vi i tiden framover må ta høyde for en nedgang i trafikken og tap av inntekter som en følge av dette. Avinor jobber i øyeblikket med å se på hvilke justeringer vi må gjøre på kortere sikt. Samtidig har Avinor et ansvar for å tenke langsiktig, slik at luftfarten i Norge også kan møte utviklingen som kommer ved et positivt omslag i norsk og internasjonal økonomi, sier konsernsjef Sverre Quale i en pressemelding.

Se hele verdens flytrafikk

Størst nedtur for Gardermoen

Størst nedgang blant landets største lufthavner har Oslo Lufthavn Gardermoen. Her har antall passasjerer sunket med 10,3 prosent sammenlignet med november i fjor. Trondheim lufthavn Værnes har hatt en nedgang på 7,5 prosent, Bodø lufthavn 6,8 prosent, Stavanger lufthavn Sola 2,6 prosent, Bergen lufthavn Flesland 1 prosent og Tromsø lufthavn Langnes 0,7 prosent.

De mellomstore lufthavnene har en samlet nedgang 4,6 prosent. Blant de mellomstore lufthavnene har Molde lufthavn Årø en nedgang på 14,1 prosent, mens Alta og Karmøy lufthavn har en nedgang på henholdsvis 12,5 prosent og 12,3 prosent. Lakselv lufthavn Banak derimot, har opplevd en oppgang på 22,2 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De regionale lufthavnene har hatt en samlet nedgang på 3,1 prosent i november sammenlignet med samme måned i fjor.

Fem triks for å få tak i billige billetter

Total økning - så langt

I løpet av årets 11 første måneder reiste nærmere 37 millioner passasjerer til og fra en av Avinors lufthavner. Det er en økning på 2,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Utenlandstrafikken har vokst mest med 5,8 prosent, mens innlandstrafikken har økt med 0,9 prosent. Så spørs det hvor mye mer flytrafikken reduseres i desember. Kan hende veksten på 2,6 prosent forsvinner hvis juletrafikken er laber.

Det er vanskelig å spå, men ting tyder på at Avinor vil oppleve enda kraftigere reduksjon i antall flypassasjerer neste år. En rekke flyselskaper har droppet Norge (deriblant Pakistan International Airlines og selvsagt Sterling, som jo er gått konkurs). I tillegg har flere flyselskaper varslet rutekutt. SAS dropper ti ruter neste år, og de fleste flyselskaper vil nok redusere antall avganger.

Chartertrafikken utgjør en stor del av Avinors total, men også her er det sannsynlig at ting vil bremse opp neste år. De store charterselskapene har allerede redusert antall charterturer for neste år.