Vestnorge

Trange fjorder og høye fjell preger denne landsdelen, som er et "must" for alle som vil oppleve Norge. Naturen er det viktigste salgsargumentet, og det er neimen ikke rart.

Brevandring på Jostedalsbreen. Foto: Olden Aktiv
Brevandring på Jostedalsbreen. Foto: Olden Aktiv Vis mer


Lysefjordens Prekestol, Bryggen i Bergen og Geirangerfjorden er alle flotte severdigheter for den som tar turen vestover. Men Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland har flere ess i ermet:

SOGN OG FJORDANE

En brevandringstur på Jostadalsbreen er en storslagen opplevelse. Hvit is, irrgrønnt brevann, grønne skoger, grå fjell og (forhåpentligvis) blå himmel gir flotte synsinntrykk. Det er flere turarrangører å velge mellom, og du kan velge blant forskjellige turer. Korte turer på bare noen timer, og lengre turer som inkluderer ekspedisjoner inn i bresprekkene. Kanskje vil du ta et brevandrerkurs? Jostedalsbreen strekker seg fra Jølster til Stryn.

Eksterne lenker:
Jostedalsbreen nasjonalparksenter
Olden Aktiv
Jostedalen Breførarlag
Breheimsenteret

I slutten av juli og begynnelsen av august kan du gå en topptur på Fanaråken. 2.068 m.o.h. ligger denne populære DNT-hytta, hvor du kan overnatte og få deg en matbit. Er du av den sporty typen kan du være med på Fanaråken Duatlon. Da sykler du fra fjorden opp til 900 m.o.h., og så løper du opp de siste 1.168 høydemeterne opp. Fanaråken ligger sørvest for Galdhøpiggen.

Ekstern lenke:
Fanaråkhytta
Fanaråken Duatlon

Ta et fjordcruise på Nærøyfjorden, en av verdens trangeste fjorder, som bare er 250 meter bred på det smaleste. Oppe i de bratte fjellsidene klamrer fjellgårdene seg fast, i denne 17 kilometer lange sidearmen til Sognefjorden. Nærøyfjorden er en sterk kandidat til å komme på UNESCOs verdensarvliste. Nærøyfjorden ligger ved Gudvangen, litt vest for Flåm.

Ekstern lenke:
The Fjords

For mer info om hva Sogn og Fjordane har å by på, besøk Sogn og Fjordane Reiselivsråd.

HORDALAND

Ta et fjordcruice med M/S Bruvik rundt Osterøy. Foto: Indre Nordhordland Dampbåtlag
Ta et fjordcruice med M/S Bruvik rundt Osterøy. Foto: Indre Nordhordland Dampbåtlag Vis mer


Bli med på "Fjord-eventyret" med veteranbåten M/S Bruvik i Osterfjorden. Turen går rundt Osterøy, Norges største innlandsøy. 1.000 meter høye fjell stuper ned i fjorden, som er nesten 700 meter dyp. Den guidede båtturen tar deg ut i Mosstraumen. Båtturen kan også kombineres med veterantogtur med Gamle Vossebanen fra Garnes til Midttun, og buss tilbake til Bergen.

Eksterne lenker:
M/S Bruvik
Gamle Vossebanen

Lyngheisenteret på Lygra i Nordhordland kan du oppleve kystlandskapets kulturhistorie i vakker og særpreget natur. De autentiske lyngheiene blir holdt i hevd gjennom aktiv gårdsdrift og utgjør et familievennlig turområde. I det moderne informasjonsbygget er det utstilling, film og servering av tradisjonskost. Lyngheisenteret er tildelt en UNESCO-pris for bevaring og drift av kulturlandskapet Lygra. Lygra ligger ved Lurefjorden, nord for Berge.

Ekstern lenke:
Lyngheisenteret

Ta en tur til Fedje, en øygruppe på 125 mindre øyer og holmer nordvest for Bergen, ikke så langt fra Lygra. På Fedje kan du besøke Hellisøy fyr, fiske etter ål, grille hvalkjøtt eller ha krabbefest. Det er flere overnattingsmuligheter, blant annet både på Hellisøy og Holmengrå Fyr.

Ekstern lenke:
Fedje reiseliv- og Næringsportal

For mer info om hva du kan finne på i Hordaland, se Hordaland Reiseliv.

ROGALAND

På Jærmuseet i Hå kan du se hvordan bonden jobbet før i tida. Foto: Jærmuseet
På Jærmuseet i Hå kan du se hvordan bonden jobbet før i tida. Foto: Jærmuseet Vis mer


Jærmuseet i Hå kan du se hvordan jordbruket var før i tida. Museet ligger i et område der det er funnet spor etter flere tusen år gammelt landbruk. Tilhørende Kvia 4H gard drives slik de gjorde på 1950-tallet, og har både kyr, hester, gris, høns og sauer. På aktivitetsdagene vises det hvilke redskaper bøndene brukte før, og hver dag i sommer sysler bondekona på kjøkkenet og lager godbiter som eplekake, vannkringle og syrekake. Barna kan hoppe i høyet, eller kjøre hest og kjerre. Museet ligger ved Nærbø, midt mellom Egersund og Sandnes, hvor Jærbanen stopper.

Ekstern lenke:
Jærmuseet

Sogndalsstrand ligger i Rekefjorden tre mil sør for Egersund. Sørlandsidyllen var et viktig ladested fra 1600-tallet, og hadde 500 innbyggere i storhetstida i 1860-årene. I dag bor det cirka 80 mennesker her. Sogndalsstrand kan skilte med Strandaspelet, som spilles i et friluftsamfi i begynnelsen av august. Det handler om den gangen engelske skip blokkerte norske havner under Napoleonskrigen. Ellers har Sogndalstrand både landhandleri, galleri, gode fiskemuligheter og ferieatmosfære.

Eksterne lenker:
Om Sogndalstrand
Strandaspelet

Norvegen Historiesenter på Karmøy åpnet for bare noen måneder siden, og har blitt veldig populært. Senteret er bygget ved sundet Norvegen som ga landet vårt navn. På Avaldsnes skapte Harald Hårfagre Norges eldste kongssete. Det er Hårfagre som er veiviser rundt om på senteret og viser frem blant annet Vikinggarden og Olavskirken. Norvegen ligger like sør for Haugesund, på østsiden av Karmøy.

Eksterne lenker:
Norvegen Historiesenter
Avaldsnes

Flere opplevelser finner du her:
Nordnorge og Svalbard
Midtnorge
Sørlandet
Østlandet - rundt Oslofjorden
Østlandet - i innlandet