Vest: For kikkeren

Ta en sval tur inn i tung skog eller nyt utsikten over byen – eller av menneskemengden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Frodig i Den engelske park.
Frodig i Den engelske park. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Den engelske park

Hestene går i sakte trav. En barnehage på utflukt holder lunsj i det dype gresset. Turstien ligger i skygge under mektige trær.

Den engelske park er en veldig annerledes park. Noen ville nok sikkert være tilbøyelig til å kalle den et lite stykke skog, for frodig er den absolutt. Her er det mektige trær og grønt løvverk som siler solen ned i fuktig skogbunn. Området benyttes også av ryttere og hester, så her bør du være oppmerksom på hvor du trår. Alt som er brunt, er ikke jord …

Her kan du legge deg ned i meterhøyt gress, plukke villblomster og høre fuglekvitter. Dette er imidlertid ikke stedet for å slikke sol; til det er skyggene for dype. Men for en skyggefull vandring på varme dager, er det ypperlig. Her er også noen benker, for en pust i bakken.

Mye å se på i Vigelandsanlegget.
Mye å se på i Vigelandsanlegget. Vis mer

Frognerparken

Skolebarn tegner statuene rundt Monolitten. En kvinne med skilt fører an foran en rekke amerikanske turister rundt den samme Monolitten. To småbarnsmødre bretter ut tepper ved elvebredden.

Frognerparken og Vigelandsparken antas å ha et årlig besøk på over 1 million. Vigelandsparken er midtre del av anlegget, mens Frognerparken er de omliggende grøntarealene. Til sammen måler dette anlegget 360.000 kvadratmeter. Hit kommer turister i busslass, og de vandrer rundt i flokk og følge. Her må du med andre ord ikke forvente å være alene. Området brukes også flittig som rekreasjonsområde for Oslos befolkning; som arena for rulleskøyter, fotballsparking, hundelufting, piknik og soling. Her er også en uteservering, men vær advart: Dette er ikke det billigste stedet i byen.

For deg som liker å se på folk, er dette det ideelle sted å legge søndagsutflukten. Og for deg som er interessert i fuglekikking, må dette være stedet: Ifølge Friluftsetaten i Oslo Kommune er det observert 130 forskjellige fuglearter i Frognerparken. Lekeplass er det også her, men her må du være beredt: Det er ofte svært fullt.

Dette er den absolutt flotteste parken vi har besøkt i denne på vår byrundtur; med statuene og den flotte beplantningen. Her har vedlikehold høy prioritet, selv om søppelkassene til tider flyter over og innholdet utover.

Muntre musikanter på St.Hanshaugen.
Muntre musikanter på St.Hanshaugen. Vis mer

St.Hanshaugen

En lærer sender sine elever ut på blomsterjakt i parken. Ved vannspeilet på toppen av haugen ligger en enslig jente. I hellingen ovenfor uteserveringen begynner gressplenen å fylles opp med ivrige tenåringer.

St.Hanshaugen er den flotteste av bydelsparkene vi har besøkt. Den er nok også den største, og den med flottest utsikt. Fra toppen har du superb utsikt over byen og fjorden. Dette er også en populær park, som er godt besøkt. På toppen ligger Tårnhuset med sin barnepark for hjemmeværende med barn, og et vannspeil med fontene. St.Hanshaugen har også en hyggelig uteservering.

Haugen er stor, og har alt fra skyggefulle områder med viltvoksende blomster, til solfylte gressplener. Kombinasjonen viltvoksende blomster og velstelte plener finner vi i flere av Oslos parker; dette er ifølge Friluftsetaten delvis pga. økonomiske forhold, og delvis fordi man ønsker en kombinasjon.

St.Hanshaugen har flere lekeplasser for barna, både inngjerdet og på sletten nedenfor uteserveringen. Her er også anlagt en kunstferdig bekk, hvis klukkende lyd du kan nyte fra bekkens bredd. Bekken ender ut i en dam, som er populært tilholdssted blant duene, så her er det gode muligheter for å bli kvitt brødrestene.

Graffiti i Stensparken.
Graffiti i Stensparken. Vis mer

Stensparken

En gruppe kvinner står i ring og beveger seg i sakte film. En annen gruppe bivåner med stor interesse. En liten unge stabber rundt i det tørrlagte vannspeilet.

Stensparken hever seg over Bislett stadion, og får et geistlig preg med kirken som tårner opp i parkens forkant. Dette er en mye mer beskjeden park enn St.Hanshaugen, både i utforming og besøk. Tross nærheten til Theresesgate, som er hovedfartsåre for trikken, er parken rimelig skjermet for trafikkstøy. Her er det fuglekvitteret som regjerer lydbildet.

Parken har både viltvoksende blomster, plantede blomster, og godt med kraftige trær. På toppen av parken er et stort asfaltert område, med et vannspeil i midten - som da vi besøkte parken, var fylt med støv og ikke vann. Friluftsetaten lover imidlertid at vannspeilet vil bli fylt i løpet av få dager. Generelt skal fontener og vannspeil være i drift i løpet av mai, men russens såpe-sketsj og andre problemer gjør at ting er noe forsinket.

Stensparken har også et grafittipyntet halvtak, hvis misjon vi er noe usikker på, og en liten lekeplass for barna. Du har fin utsikt over byen også fra Stensparken, men den kan nok ikke overgå utsikten fra St.Hanshaugen.

  • Se bildespesialen fra Oslos parker.
  • Best når du skal ...
  • Parkene i sentrum: Slottsparken, Festningsparken.

  • Parkene i nord: Torshovparken, Torshovdalen, Sofienbergparken, Birkelunden, Bjølsenparken.

  • Parkene i øst: Middelalderparken, Kampen park, Tøyenparken.
  • Tilbake til innledningen.
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!