Foto: Odd Arild Knudsen
Foto: Odd Arild KnudsenVis mer

Verdt å se langs E6

Ikke fres forbi all moroa langs Norges mest kjente transportrute.

Det skal godt gjøres at du aldri har kjørt langs Europavei 6. Denne veien strekker seg nemlig fra Kirkenes i nord til Svinesund i sør (og faktisk helt til Trelleborg i Sør-Sverige). 2.627 km lang er norske E6, og det sier seg selv at farter du langs denne veien er det mye å oppleve.

DinSide har fått hjelp av Innovasjon Norge til å lage en aldri så liten liste over noen av opplevelsene eller attraksjonene som venter deg om du tar av fra E6 og bevilger deg en liten feriestopp.

Som nevnt er dette bare et utvalg av spennende opplevelser langs veien. Dersom du har forslag til stopp som ikke er nevnt, så legg dem gjerne inn i debatten under.

Mellom Svinesund og Oslo

Gamlebyen i Fredrikstad - hvis du svinger av E6 og inn i Fredrikstad kan du få med deg en av Norges største attraksjoner. Gamlebyen i Fredrikstad er et trivelig stopp. Her kan du rusle rundt og se på de flotte gamle bygningene, spise en lunsj på en av de små kafeene, eller stikke innom en av håndverksbedriftene her og se hva de lager og kanksje kjøpe en gave.

Norwegian Outlet - i Vestby litt lenger inn mot Oslo ligger nyåpnede Norwegian Outlet. Dersom du har feriepenger til overs, eller været er så dårlig at utendørsaktiviteter utgår, kan du gjøre kupp på merkevarer her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom Oslo og Lillehammer

Smaragdgruvene - sving av til RV 33 mot Gjøvik før du kommer til Minnesundsbrua, og etter to km er du ved Smaragdgruvene. Se de vakre edelstenene utstilt på Byrud Gård, utforsk selve gruvene, og let etter smaragder på strendene ved Mjøsa.

Løiten Brænderi - ta av mot Løten på RV 3 og besøk Løiten Brænderi. Fre-søn klokken 18 kan du se forestillingen "En Akevisitt", som forteller deg om akevittens historie på en morsom måte.

Få et innblikk i hvordan livet var før i tiden på Maihaugen. Foto: Maihaugen
Få et innblikk i hvordan livet var før i tiden på Maihaugen. Foto: Maihaugen Vis mer


Maihaugen - på Lillehammer ligger Maihaugen, hvor du kan se hvordan bøndene jobbet før i tiden, lære om Sigrid Undsets diktning og hilse på gårdsdyra, for å nevne noe.

Mellom Lillehammer og Hjerkinn

Du kan hilse på Ivo Caprinos eventyrfigurer i Hunderfossen. Foto: Hunderfossen Familiepark
Du kan hilse på Ivo Caprinos eventyrfigurer i Hunderfossen. Foto: Hunderfossen Familiepark Vis mer


Hunderfossen - like nord for Lillehammer ligger familieparken Hunderfossen. Her er badeland, barnas bondegård, man kan grave etter gulv, besøke Eventyrslottet eller se en av Ivo Caprinos kjente filmer.

Rafting på Sjoa - Sjoa er kjent som en av de fineste elvene å rafte på. Den har en flott irrgrønn farge, og byr på passe utfordringer for dem som ikke er erfarne raftere. Sjoaelven renner inn i Gudbrandsdalslågen ved Sjoa. Det finnes flere aktører som tilbyr rafting på elven, for eksempel Sjoa Rafting, Sjoa Raftingsenter, Go Rafting og Heidal Rafting.

Mellom Hjerkinn og Trondheim

På Herkinn Fjellstue kan du sove godt, og bli med på en ridetur i fjellheimen. Foto: Herkinn Fjellstue
På Herkinn Fjellstue kan du sove godt, og bli med på en ridetur i fjellheimen. Foto: Herkinn Fjellstue Vis mer


Moskussafari eller hesteridning på Dovre - Herkinn Fjellstue er verdt et stopp. Den gamle fjellstua drives nå av 12. og 13. generasjon, og dermed er dette Norges eldste familiebedrift. Trenger du en god natts søvn før neste etappe får du det her. Ta deg også tid til enten å dra på moskussafari eller ta en fjelltur på hesteryggen. Vi gjorde det for noen år siden - les mer og se bilder i saken Høyt til hest.

Sommerstopp på Oppdal - Oppdal er ikke bare en vinterdestinasjon. Du bør vurdere et stopp her også sommerstid. Hva kan bygda by på da? Du kan besøke en sølvsmie, en smed, se treskjærerne i familien Bjørndalsæter vise sine kunster, besøke Oppdal Bygdemuseum, eller få seg en vaffel med hjemmelaget brunost på Uvssætra. Sjekk ut alle disse og flere aktører på Oppdal på nettsiden Luggumt.no.

Mellom Trondheim og Mo i Rana

Nidarosdomen - et stopp i Trondheim er ikke komplett uten at du kikker innom Nidarosdomen. Denne gotiske kirken er den eneste i sitt slag i landet, og et flott eksempel på byggestilen. For å få mest ut av besøket bør du få med deg en brosjyre som forteller om katedralens historie. Når du har sett Nidarosdomen er det på sin plass å rusle til Bakklandet og se de gamle trehusene, og ta seg en kaffe og en kake. Her er det mange hyggelige kafeer, og en av de mest kjente er Dromedar Kaffebar.

Den gylne omvei - ja, det er en omvei, men det er en veldig fin en. Den gylne omvei går ut på Inderøy. Her får du se flotte gårder du kan handle delikatesser fra, du kan besøke gamle kirker, du kan stoppe for å fiske, og kjøpe med deg noe kunsthåndverk.

Namsskogan Familiepark - Namsskogan Familiepark lover deg en dyrisk opplevelse. Vi er tross alt i bjørnens rike, så dem får du selvsagt se. I tillegg kan du møte gaupe, ulv, grevling, fjellrev og rødrev, for å nevne noe. Her er også muligheten til å bruke energi på fysiske aktivieter for dem som har lopper i blodet.

Mosjøen - etter å ha kjørt i innlandet siden Steinkjer møter du havet igjen i Mosjøen. Her kan du stoppe og vandre nedover den hyggelige Sjøgata med sine gamle hus, før du setter deg i hagen til Fru Haugans Hotel og tar deg en matbit.

Mellom Mo i Rana og Narvik

Polarsirkelen - du kjører rett forbi, så ta deg et stopp. ja, det er nok mest for de utenlandske turistene, men Polarsirkelsenteret forteller deg en del om fenomenene som venter i nord: midnattsol og nordlys, for eksempel.

Saltstraumen - når du først er i området, bør du svinge av E6 og se Saltstraumen. Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm. Det er enorme krefter som er i sving her. Hvis du har tid, kan du stikke innom Saltstraumen Museum, eller til og med dra på havørnsafari i Saltstraumen.

Hamarøy - det kalles Hamsuns rike, og nylig åpnet Hamsunsenteret på Hamarøy. Selve bygget har fått blandet kritikk. Kankskje verdt å se det og vurdere selv? Uansett er Hamarøy veldig vakker. Det finnes flere museer her, blant annet Steigen Bygdetun og Hamarøy Krigsminnemuseum.

Fjellheisen i Narvik - Narvik fikk gjennomgå under andre verdenskrig, så det meste av byens bygninger stammer fra 50- og 60-tallet. Men Narvik har sin sjarm, likevel. Det beste er kanskje utsikten fra Fjellheisen. På klarværsdager ser du langt til havs, og kan også se deler av Lofoten.

Mellom Narvik og Kirkenes

Grottetur i Trollkjerka - ta av fra Narvik mot Evenes, og du kan oppleve en av de lengste grottene i Norge. Trollkjerka er en av de eldste grottene i landet, og du kan melde deg på en grottetur via turistkontoret i Harstad.

Prøv fluefiske i Finnmark - Gjør et stopp i Alta og prøv fiskelykken. Du kan enten melde deg på en organisert tur der du får låne alt du trenger av utstyr og lærer deg teknikken, eller fiske på egenhånd i Eibyelva, en sideelv til Altaelva (husk fiskekort).

En smak av Russland i Kirkenes - Kirkenes er siste stopp for E6. Du befinner deg like ved grensen til Russland, og kan bli med på en guidet tur som viser deg Pasvikelva og grensepasseringsstedet "Skafferhullet", det russiske samfunnet Boris Gleb, og jernmalmgruvene ved Bjørnevatn.