Disse 12 landene har innført euro.
Disse 12 landene har innført euro.Vis mer

Verdiløs ferievaluta neste år

Du bør ikke spare for lenge på drakmene og pesetasene fra årets reisekasse. Til neste år er det for sent å bruke dem.

Det er ingen vits i å spare restene av årets ferievaluta til neste sommer, i hvert fall ikke dersom de hører hjemme i et av landene som har innført euro. Neste sommer er de nasjonale myntene og sedlene verdiløse som betalingsmåte i butikkene.

Landene det dreier seg om er Belgia, Tyskland, Spania, Frankrike, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Østerrike, Portugal, Finland og Hellas.

28. februar 2002

1.januar 2002 starter siste fase i omleggingen fra nasjonal valuta til euro. Da begynner nasjonale mynter å trekkes ut av omløp, og ved utgangen av februar 2002 skal alle nasjonale mynter være ute av sirkulasjon. Inntil da kan du altså betale med nasjonal valuta i butikkene – men du vil få euro tilbake.

Etter utgangen av februar 2002 vil du ikke lengre kunne betale med nasjonal valuta i butikkene. Dersom du fremdeles sitter på nasjonal valuta, må den veksles i bank.

- Hvor lenge bankene tar imot nasjonal valuta varierer fra land til land. Når bankene ikke tar imot valuta lengre, må du gå til nasjonalbanken for å kvitte deg med valutaen. Nasjonalbankene tar imot penger fra 10 år og ubegrenset – det vil si at du kan levere valutaen der i alle fall i 10 år fremover. Dette er imidlertid en mye mer omstendelig prosess, forteller Tore Westhrin, informasjonssjef i K-Bank.

Ingen regel uten unntak

Grensen på utgangen av februar 2002 for å benytte nasjonal valuta i butikkene er selvsagt ikke uten unntak.

- Irland har satt 9. februar som en grense, Frankrike har 17. februar som siste frist, og Tyskland har faktisk 31.12.2001 som siste frist til å bruke nasjonal valuta i butikkene. For Tysklands del har de imidlertid en tilføyelse om at ”forretningen må gå sin gang”, så i prinsipp må man kunne bruke nasjonal valuta også her ut februar, sier Westhrin i K-Bank.

500 euro tilsvarer cirka 4.000 kroner. Vis mer

Norske banker

Du kan veksle den nasjonale valutaen i norske banker ennå en stund. Hvor lenge, varierer fra bank til bank.

- For K-Bank sin del tar vi imot nasjonale sedler til veksling fram til 30.06 neste år. Etter den tid vil man neppe få vekslet dette over skranke. Så dersom man har valuta man ønsker å veksle inn, må man gjøre dette senest innen neste sommer, sier informasjonssjef i K-Bank, Tore Westhrin.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.