Verdensberømte broer

Den nye Svinesundsbroen er 704 meter lang og 91,7 meter høy. Dette er bare barnemat i forhold til målene på verdens lengste og høyeste broer.

Den nye Svinesundbroen.
Foto: Statens Vegvesen
Den nye Svinesundbroen.
Foto: Statens Vegvesen Vis mer


10. juni er det offisiell åpning av den nye Svinesundforbindelsen, og det markeres 10. og 11. juni med brask, bram og kongelig pomp og prakt. Det blir broløp, brodans, konsertshow og underholdning for små og store. Det legges opp til stor folkefest, og det ventes mellom 60.000 og 70.000 besøkende til den nye Svinesundforbindelsen.

Den nye Svinesundsbroen er 704 meter lang og 28,2 meter bred, og spennvidden på brobuen er 247,3 meter. Brobuens høyeste punkt er 91,7 meter over havet, og det er en fri seilingshøyde på cirka 55 meter under broen. Totalt har broen kostet 1,3 milliarder kroner, som skal finansieres gjennom veiavgifter. I tillegg kommer kostnader til bygging av bomstasjonene.

Bompenger

Fra 1. juli må du betale 18 norske kroner per passering i Norge, og 20 svenske kroner per passering i Sverige. Skal du til Strömstad på dagstur, må du altså betale for to bompasseringer; en på utreise og en på innreise. Det vil bli innkrevd bompenger på Svinesund i 20 år fremover. Den nye broen har fire felt; to i hver kjøreretning. Det vil være mulig å kjøre over den gamle broen også, og her vil du kunne kjøre gratis sørover enn så lenge. På grunn av svenskenes lovforbud mot å kreve inn bompenger på gamle veier, må man bygge en ekstra bomstasjon på norsk side.

Vil frede gammelbroen

Riksantikvar Nils Marstein vil frede den gamle Svinesundbroen, som i praksis vil si at den skal vedlikehooldes slik at den ikke forfaller, og man kan ikke rive den. Den gamle Svinesundbroen åpnet i 1946, og i løpet av det første året passerte 6.300 biler totalt. I dag passerer 15.000 biler hver dag over Svinesundet.

>> Verdens lengste, bredeste, høyeste og vakreste: KLIKK HER for å se verdens mektigste brobyggverk

>> KLIKK HER for å se BILDESPESIALEN

Norges lengste

Motorvegbrua i Drammen er Norges lengste med sine 1.891 meter. Det bygges for tiden en ny bro parallelt med den gamle, slik at det skal bli fire felts vei over Drammenselva etter åpningen i desember 2006, mot to felt som det har vært med den gamle broen.