Verdens villeste veddeløp

Skitne triks og råtne knep er helt på sin plass under il Palio i Siena.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Siena sett ovenfra - her ser du plassen hvor bykampen blir avgjort hvert år.
Siena sett ovenfra - her ser du plassen hvor bykampen blir avgjort hvert år. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Hver bydel har sine farger og fans som er svært tydelige i forkant og under løpet.
Hver bydel har sine farger og fans som er svært tydelige i forkant og under løpet. Vis mer

Med røtter nesten tusen år tilbake i tid er den årlige bykampen i Siena unik i verden. Under evenementet tar patriotene i bruk ethvert råttent knep for å vinne konkurransen mellom bydelene. Forbered deg på masseslagsmål, tjuvtriks, veddemål, juks og fanteri. Horder av fulle turister og ikke minst: Raske hester! Det er tid for den andre årlige Palio – Il Palio di Siena.

Kamp mellom ti bydeler

Siena har 17 konkurrerende bydeler eller contrader. Men hvert år går konkurransen mellom ti av dem. De som ikke deltok forrige år er automatisk med. De tre siste velges ut ved loddtrekning. Selve konkurransen avgjøres med et hesteløp der rytterne rir uten sal. Første løp går 2. juli og det siste går onsdag 16. august.

Før løpene velsignes hestene inne i kirken:

- Løp lille hest, og kom tilbake som en vinner, sier de lokale prestene til hvert av dyrene. Om hesten skulle føle behov for å lette seg inne i kirken, regnes det som et godt tegn!

75 sekunders kaos

Rivaliseringen mellom bydelene er sterk, og ingen midler skys i kampen for seieren. Under løpet er alt lov med unntak av å ta jockeyenes tømmer. Det er minst like viktig å hindre bydelens fremste rivaler i å vinne som å vinne selv. Kun 75 sekunder tar de tre rundene rundt Sienas Campo (torg), men selv på den korte tiden kan du se det meste av skitne triks. Konkurrentene pisker hverandres hester, hindrer hverandre og river hverandre av hestene. Heldigvis kan selv en hest uten jockey gi sin bydel seieren om den kommer først over mållinjen!

Gigantbegivenhet

Etter dagevis med forberedelser er det endelig klart for start.
Etter dagevis med forberedelser er det endelig klart for start. Vis mer
75 sekunder er alt som skal til for å skille vinneren fra taperne.
75 sekunder er alt som skal til for å skille vinneren fra taperne. Vis mer

Kampen foregår også utenfor banen. Før selve konkurransedagen er det dagevis med uttak og prøver. Her forsøker bookmakere å rigge løpene ved å bestikke jockyer på forhånd. Bydelenes tilhengere banker opp sine egne deltakere dersom de ikke gjør det bra i prøvene. Hestene plages, dyttes og til og med dopes. Fans fra forskjellige bydeler slåss så bustene fyker.

Byen fylles etter hvert opp av skuelystne tilreisende og mediefolk. Begivenheten er nemlig ikke kun en lokal forlystelse for Sienas 50.000 innbyggere. Il Palio er en gigantisk TV-begivenhet i Italia, og horder av skuelystne samler seg i byen eller foran TV-skjermene for dette løpet.

Dette gjør du

Siena ligger syd for Firenze og Pisa, og du reiser dit enklest med buss fra en av disse byene. I juli og august har du flaks om du finner hotellrom uten å ha bestilt på forhånd. Spesielt under Il Palio.

På selve konkurransedagen bør du innfinne deg sentralt på torget i god tid før klokken 14 for å få plass. Deretter blir torget stengt, og du kommer deg ikke derfra før ca. seks timer senere. Pass derfor på å skjerme hodet for solen, og ta med drikke. Det er gratis å stå på torget. Et annet alternativ er å kjøpe plass på taket til en av husene rundt torget. Da kan du komme og gå som du vil, men det koster altså penger, og er vanligvis utsolgt i god tid før løpene.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Du kan også bestille restplassmeldinger på SMS. Mer om det her. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.


Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.